Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Катастрофата "Фандък...
Катастрофата > Наскоро ремонтираното кръстовище пред Ректората пак е за ремонт " title="Катастрофата "Фандъкова" >> Наскоро ремонтираното кръстовище пред Ректората пак е за ремонт " />

Катастрофата "Фандъкова" >> Наскоро ремонтираното кръстовище пред Ректората пак е за ремонт1 година и 6 месеца - толкова изтрая новоремонтираното кръстовище пред Ректората. 

Ремонтираното преди около година и половина  кръстовище пред Софийския университет вече се руши и се нуждае от нов ремонт. За това алармира неправителствената организация "Спаси София" в социалните мрежи. През август 2018 г. участъкът пред Ректората бе затворен за три дни с цел да бъде скоростно и изцяло обновен. От общината тогава обясниха, че в рамките на 72 часа строителите ще фрезоват асфалтовата настилка на кръстовището, ще го асфалтират и маркират и че след това движението по натоварения участък отново ще бъде пуснато. 

"1 година и 6 месеца - толкова изтрая новоремонтираното кръстовище пред Ректората. През лятото на 2018 г. кметът се похвали с ударен ремонт само за 3 дни и обяви, че зорко следи за качеството. Заместник кметът по транспорт беше "командирован на терен", беше положена метална мрежа под асфалта, за да се предотвратят пропадания и напуквания и бяха взети лабораторни проби от настилката. И ето, резултатът вече е налице", коментираха от "Спаси София", които прилагат и актуални снимки на трасето.

Кръстовището пред Ректората е част от недовършения проект за ремонт на Зона 4 в центъра, припомня още сдружението. До края на 2019 г. трябваше да бъдат напълно ремонтирани площадите пред Народното събрание, храма "Св. Ал. Невски", Паметникът "Левски" и редица улици. 

"Всички те останаха недокоснати. Направени бяха единствено част от ул. "Московска", градинката "Св. Кл. Охридски"- с потресаващо качество на настилката, както и "Кристал", чиито тоалетни и подземни контейнери все още стоят оградени и не са пуснати в експлоатация. Проектът ни струваше 21 млн. лв. и трябваше напълно да обнови емблематичните градски пространства. Вместо това общината възложи актуализация на проекта, който самата тя избра (разбира се, за препроектиране беше платено повторно), предвиждащо само пренареждане на настилки, без нови функции и подобрена визия. С неспособността си, управляващите направиха така, че софиянци да са против ремонтите, защото знаят, че резултатите отново ще бъдат потресаващи. И на фона на свършеното до момента, напълно ги разбираме. Всеки нормален човек на мястото на Йорданка Фандъкова щеше да спука от глоби и неустойки всички виновни за допуснатия резил - от проектанта, през изпълнителя, до надзора и всички отговорни лица в Столичната община", коментират от неправителствената организация. 

 

Източник: https://www.segabg.com


122389