Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Катастрофата "Фандък...
Катастрофата > Пореден ремонт в София е извършен некачествено" title="Катастрофата "Фандъкова" >> Пореден ремонт в София е извършен некачествено" />

Катастрофата "Фандъкова" >> Пореден ремонт в София е извършен некачественоУчастъкът на бул. "България" между "Гоце Делчев" и "Т. Каблешков" бе открит в средата на май

Приключилият през май ремонт на столичния булевард "България" в участъка от бул. "Гоце Делчев" до "Бул. Тодор Каблешков" е извършен некачествено, а част от елементите на градската среда са в още по-лошо състояние в сравнение с преди реновацията. Бордюри вече се рушат, а настилката е неравна, за което доказелства са локвите по нея. За това сигнализира гражданската организация "Спаси София", която публикува и снимки. "Бордюрите са толкова некачествени, че половината са унищожени още преди да са поставени. Скосяванията на тротоарите са несъществуващи, извън всякакви стандарти за достъпна среда и в нарушение на Наредба на регионалната министерство. Тук ще минава велосипедна алея и преходът между тротоара и пътя трябва да е 0 см. Част от подпорните стенички вече се рушат, а локвите ясно показват колко неравна е настилката", описва "Спаси София".

Обръща се внимание на билборд по велосипедното трасе, който не е преместен, заради което в бъдеще ще трябва да бъде заобикалян от колоездачите. "Питаме се докога управляващите, начело с кмета Йорданка Фандъкова, ще си затварят очите пред катастрофалните изпълнения, които ощетяват интересите и бюджета на София? Буквално и слепите хора ще забележат, че има сериозен проблем - високите и криви бордюри са непреодолима пречка за тях", коментират от гражданската организация.

Ремонтът на този участък на бул. "България" започна на 25 април, а в средата на май Фандъкова съобщи, че той е приключил,  че движението на автомобили се възстановява и че платното в посока "център" ще се ремонтира през август заради очаквания по-слаб трафик. Фандъкова уточни, че изграждането на тротоарите и велоалеята ще продължи.

 

От "Спаси София" критикуват и това решение на общината.  "Движението на колите беше пуснато преди 36 дни, но тротоарите са далеч от завършени. Това е стара практика на Столична община- да пуска движението за коли, а пешеходците продължават да се мъчат месеци наред, минавайки през разкопан строителен обект", посочва гражданската организация.

След серията некачествени ремонти в последните години в началото на 2020 г Фандъкова назначи специален свой заместник по направление "Обществено строителство". Позицията бе дадена на инж. Цветан Божинов, за който кметът каза, че е избран заради 30-годишната си кариера в строителството и заради успешно реализирани проекти. Изпълнител на ремонта на този участък на бул. "България", който е с дължина около 1 км., е "Трейс груп".

В бюджета на София за т.г. за ремонти по бул. България" са заложени 4.2 млн. лв., като собствените средства са 1.7 млн. лв., а останалото финансиране е от републиканския бюджет. Сумата за обновяването на конкретния участък е малко над 2 млн. лв., като за лятото на тази година се планира да започне и следващият - от бул. "Тодор Каблешков" до околовръстния път. Сметката за цялостното преасфалтиране на бул. "България" се очаква да бъде 13.8 млн. с ДДС. Общината сключи договор със строителната фирма "Трейс" през лятото на 2018 г.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Йорданка Фандъкова не става и за селска директорка на основно училище

Докато стотици хиляди изнемогват, пак ремонти!? >> Фандъкова: Ремонтът на бул. "България" върви по график

София, 4ти мандат управление на Фандъкова...: Взривоопасен ремонт за 46 милиона лева

София се… разпада! Пред очите ни

За Фандъкова..., думите, делата и промяната

 128447