Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Катастрофата "Фандък...
Катастрофата > Проектантът на ремонта по "Графа" - принуден да мълчи за "перките"" title="Катастрофата "Фандъкова" >> Проектантът на ремонта по "Графа" - принуден да мълчи за "перките"" />

Катастрофата "Фандъкова" >> Проектантът на ремонта по "Графа" - принуден да мълчи за "перките"Скандалните перки по "Графа" са задължителни, но вероятно са измислени от някой катаджия, тъй като архитект не би сложил подобни ограничители. Това заявиха на пресконференция от Камарата на архитектите в България. Те обясниха, че перките са задължителни заради безопасността на движението.

Законодателният проблем свързан с подобни решения е този, който позволява на непрофесионалисти да участват в проектирането при обществени поръчки. Пожарникарите вече също станаха проектанти. Над 50% от проектирането по обществени поръчки се извършва от непрофесионалисти, като дори зеленчукопроизводители могат да регистритат проектантски фирми и да извършват проектиране. Това се позволява по закон, допълват архитектите.

Днес следобед ще се проведе среща между кмета на столицата Йорданка Фандъкова, представители на Столична община, главният архитект Здравко Здравков и Камарата на архитектите в България за разискване на проблемите, свързани с ремонта по "Графа". В нея ще участва и архитект Иво Панталеев, който е проектант на въпросния злополучен проект, за да даде обяснения за проблемите около ремонта.

Панталеев обаче има забрана да говори публично за ремонта, тъй като това е клауза, включена в договора за проектиране. За да говори по казуса, архитектът трябва да получи изрично разрешение от Столична община. Ако общината му разреши да говори пред медиите, той ще може да обясни защо са се получили проблемите.

Ако архитектът не даде задоволителни обяснения пред Камарата и пред Столична община кой носи вината за проблемите, той може да бъде изправен пред дисциплинарната комисия на браншовата организация, която трябва да реши дали да го накаже или не. Ако от там решат, че Панталеев е отговорен за допуснати сериозни нарушения, може да бъде лишен от правоспособност за една година.

„Улица „Граф Игнатиев“ не трябва да се превръща в експресно трамвайно трасе с тротоари. Тя е замислена като пешеходна зона и пешеходците трябва да са с предимство“, категорични са от Камарата на архитектите.

 

Редактор: МИЛЕНА СЛАВКОВА

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.actualno.com/society/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Без край! >> Тротоари по ул. "Граф Игнатиев" бяха ремонтирани отново

Катастрофата ,,Фандъкова": Ремонтът на "Графа" се удължава с поне 86 дни

Поредното достижение на Фандъкова >> „Перките на Графа“ с нова жертва, сътрудничка на проф. Данаилов е в ”Пирогов”

Социолози за вътрешна употреба: Фандъкова отнася Манолова с 44:19. Не, Мая бие Данчето с 5%

Катастрофата ,,Фандъкова"! >> Махат плочките на площад „Славейков“, редят ги наново (СНИМКИ)

 

 97096