Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Катастрофата "Фандък...
Катастрофата > София пренебрегна исканията за повече инвестиции по райони " title="Катастрофата "Фандъкова" >> София пренебрегна исканията за повече инвестиции по райони " />

Катастрофата "Фандъкова" >> София пренебрегна исканията за повече инвестиции по райониКметът на Столичната община Йорданка Фандъкова и заместникът й по финансите Дончо Барбалов не са взели под внимание исканията на част от районните кметове, основно от опозицията, и на жителите на тези райони за преразглеждане на инвестиционната програма за 2020 г. и за отпускане на повече средства за някои квартали. Това стана ясно от думи на Барбалов на заседанието на общинския съвет. Той поясни, че перото за капиталови разходи се внася за разглеждане без особено изменение на първоначално обявените разчети.

"Големи размествания няма. Надявам се районните кметове все повече да разбират, че някои обекти, които никой не иска да припознае като свои, все пак са благото на цялата община, каквото например е метрото", отговори Барбалов на въпрос на "Сега" какви промени в капиталовата програма е направил в резултат от общественото й обсъждане, провело се преди дни.

Миналата седмица хора от различни райони попитаха градската управа защо не е предвидила средства за изключително важни за техните зони дейности. Най-недоволни от разпределението на средствата бяха жителите на нови квартали като "Кръстова вада", "Манастирски ливади", на селата около София като Казичене, Бусманци, Панчарено и т.н. и на районите, които се управляват от кметове на опозицията- "Младост", "Слатина", "Овча купел" и др. Живеещите в "Младост" например поискаха Фандъкова, която не дойде на общественото обсъждане, да дойде при тях и да им обясни защо за 120-хилядния комплекс са предвидени по-малко пари за инвестиции, отколкото за Столичния зоопарк. Кметът на "Младост" арх. Стефан Стефанов призова съгражданите си масово да дойдат на общественото обсъждане, за да изкажат мнението и масово да внасят възражения спрямо инвестиционните планове на Голямата община.  

Барбалов не пропусна да заяви, че инвестиционната програма на общината е насочена основно в районите. Той добави, че от няколко дни провежда срещи с избраните за пръв път районни кметове, които до един не са от ГЕРБ, за да им обясни как се правят разчетите в капиталовата програма. "И днес включително имам срещи с избраните за първи път районни кметове, на които те получават информация как се формира бюджета на общината и как се формират инвестициите в районите, за да добият по-пълна представа и съответно по-добре да отговорят на очакванията на хората", коментира той.

Барбалов поясни, че размерът на капиталовата програма на София все пак се увеличава с 4 млн. лв. в сравнение с първоначалния вариант, представен на 20 декември м.г. Ръстът обаче идва заради преходни обекти от м.г., чиито бюджетите са прехвърлени за тази. "До последния момент в края на всяка година се работи по изпълнение, по разплащания и една от нашите най-важни задачи в началото на годината е оценка на обектите, които не са приключени през предходната година, за да могат те да бъдат включени съответно в проекта на бюджет в следващата. Капиталовата програма е в размер 475 млн.- с 4 млн. повече спрямо варианта, който беше дискутиран и представян до този момент. От оперативни програми приходите са  261 млн , собствените приходи са 214 млн. Следващата седмици предстоят дискусии в комисиите за разпределението на тези средства“, съобщи Барбалов

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.segabg.com

 


120727