Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Катастрофата "Фандък...
Катастрофата > Софиянци протестираха заради мръсния въздух " title="Катастрофата "Фандъкова" >> Софиянци протестираха заради мръсния въздух " />

Катастрофата "Фандъкова" >> Софиянци протестираха заради мръсния въздухДесетки протестиращи са се събрали пред сградата на Столична община заради мръсния въздух в столицата. Сред исканията на организаторите на протеста са напълно безплатен градски транспорт в дни с голямо замърсяване, както и да се ограничи ползването на лични автомобили, когато се отчита превишаване на нивото на фини прахови частици в атмосферния въздух.

Организиран в социалните мрежи, протестът е под надслов "Дишай".

Организаторите искат Столична община официално да признае проблема, който всички софиянци регистрират. Те настояват за вземането на спешни мерки за решаването на проблема. Според тях в дните със замърсяване с фини прахови частици над допустимата норма, "зеленият билет" трябва да е задължителен, а в тези с многократно превишаване - напълно безплатен.

Освен това протестиращите искат при проблеми с чистотата на въздуха да се ограничава ползването на лични автомобили и да се спре раздаването на енергийни помощи, включващи твърдо гориво, както и да се възстанови и разшири официалната система от измервателни станции.

Може ли да се забранят замърсителите

Част от исканията на протестиращите са основателни, така че сме готови да обсъдим промени по механизма за чистотата на въздуха, ако те не са популистки, каза председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Попитан как ще отговори на твърденията на протестиращите, че "зеленият билет" е бил въведен със закъснение, Герджиков отговори, че този билет е резултат от механизма, приет от СОС през януари 2018 г., и в него е записано точно и ясно при какви условия се въвежда.

Няма как да забраним напълно отоплението на твърдо гориво, защото това е въпрос на национално законодателство, каза пред журналисти Елен Герджиков. Това няма как да стане през общинска наредба. A в Столична община влизат няколко града и няколко села и няма как да оставим хората без отопление, добави той.

Попитан дали е възможно да не се дават социални помощи под формата на твърдо гориво и дърва, а чрез олекотяване на сметките, каквото е едно от исканията на протестиращите, Герджиков обясни, че това също свързано със законодателството. "Предлагали сме подобно нещо. Предложихме и стандартизацията на твърдото гориво, която вече е на първо четене в парламента, както и промяната в Закона за движение по пътищата, чрез която ще се стикизират автомобилите", обясни той.

"Що се отнася до протеста пред Столична община, категорично трябва да кажем, че проблемът е признат от Общината и то не сега - не в резултат на мъглата от последните няколко дни. Още преди година и половина Столична община е приела програма за управление качеството на въздуха и мерки по нея и се работи много последователно и устойчиво в тази насока. И дори има положителен резултат от тази работа и той се вижда от доклада на Европейската сметна палата, в който е записано, през 2009 г. дните със замърсяване в София са били 161, а през 2016 г. са 71", заяви Герджиков.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://dnes.dir.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Държавата - убиец № 13 (ОБНОВЕН) 

Безхаберието на системата, която УБИВА! Занижават данните за замърсяването... и вчера... и днес! Извратено е това! Можем дори с Чернобил да го сравним! 

Убийствено! >> Мръсният въздух в София към 12. 00 ч. е 5 пъти над нормата

Лъжата стана навик >> Фандъкова занижава в пъти данните за замърсяването на въздуха

Убиват ни!* >> Търпението на Брюксел за мръсния въздух у нас свърши

Убийствено >> Замърсяването на София днес ще е 2 пъти над нормата

 

 

 83230