Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Катастрофата "Фандък...
Катастрофата > 250 000 лв. струват недомислените планове за ремонт в центъра на София " title="Катастрофата "Фандъкова" продължава! >> 250 000 лв. струват недомислените планове за ремонт в центъра на София " />

Катастрофата "Фандъкова" продължава! >> 250 000 лв. струват недомислените планове за ремонт в центъра на СофияРавносметката за преработките на проектите за ремонт на двете централни зони в София - района около "Граф Игнатиев" и този около храм-паметника "Св. Александър Невски", достигна почти четвърт милион. На 6 януари Столична община публикува последния договор за препроектиране на зоната около катедралата на стойност 104 400 лева с ДДС. От питане на общински съветници от опозицията става ясно, че това е поредната преработката, оправдавана от общината с непредвидими обстоятелства. От подписването на оригиналния договор в края на 2014 г. проектите се преработват за трети път, като извънредните разходи по тези договори вече възлизат на 246 240 лв. с ДДС.

Както "Сега" писа, преработката на проекта за зона 4 бе възложена без процедура на досегашния проектант "Ада - агенция дизайн и архитектура", който държи авторските права. Според  заданието от проектанта се искат нови решения в девет конкретни сфери. Проектантите трябва да заложат етапност в строителните дейности, трябва да дадат ново решение за отводняването на пл. "Александър Невски", да се уточни местоположението на заложените самопочивстващи се тоалетни, да се преработи уличното осветление. Промени са предвидени и в градината на кв. 495, ще се търсят нови технически решения и за предвиденото строителство на площи в близост до Военния клуб. Любопитна подробност от договора е, че най-скъпо ще струват дейностите от заданието към проектантите, залегнали в точка други. Тук между другото са посочени 15 разнородни дейности и проблеми, които трябва да се съобразят като например по-добри решения за достъпна среда, да се уточнят настилките и др., за което проектантите ще получат 27 120 лв. с ДДС. "АДА" има 90 дни да изготви промените в проекта, считано от  20 декември.

В отговор на питане на общински съветници защо се налага поредно препроектиране на проектираното от Столична община твърдят, че до корекциите се е стигнало по независещи от нея причини.

Едва през април, 2019 г. кметството е научило от писмо на  "Софийска вода", че около храм-паметника няма изградена дъждовна канализация. "В този случай предвиденото заустване на заложените в проекта линейни отводнители ще претовари колекторите по ул. "Париж" и ул. "15 ноември"", са обяснили от дружеството на общината. Кметството получило и писмо от военно министерство за риска, който носи евентуално строителство в района на Централния военен клуб и Централната армейска библиотека. Проблемът изобщо не е нов и бе ключов и при строителството на метрото. Министерство на културата пък поискало ново решение за осветлението в зоната на храм-паметника. Фандъкова с половин уста признава в отговора си на питането, че някои решения на началния проект не са били добри сами по себе си - като идеята за преместването на паметника на Българския опълченец и скулптурите на проф. Любомир Далчев.

Тези аргументи са абсурдни, коментират съветници. "Подземната инфраструктура, канализацията и факта, че тежки машини могат да провредят сградите на Централния военен клуб и Централната военна библиотека, са факти, които са били известни и през 2014 година. В същото време виновните служители, които са приели проекта, няма да бъдат наказани", коментира Марта Георгиева от Демократична България. Според нея в обясненията на общината няма достатъчно гаранции, и че оконтачелният вариант на проекта ще бъде достатъчно широко консултиран. Както "Сега" писа, от проекта за Зона 4 - района около храм-паметника "Александър Невски", вече отпаднаха куп недомислици като изграждането на бронзов минимодел на центъра в пространството между БАН и Народното събрание, разполагането на символни "златни плочки" в паважа на пл. "Александър Невски" и др.

Проектите за ремонтите на центъра вече минаха през две други преработки - веднъж за 89 000 лв. без ДДС и втори път за 29 200 лв. без ДДС със сходни аргументи - наличие на непредвидени обстоятелства. Самото строителство на свой ред стана епично, като доведе до оставка и повдигане на обвинение на един заместник-кмет и куп скандали за некачествени, неестетични и скъпи решения.

 

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.segabg.com

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Как мирише боклукът на София?

Мая Манолова: Гражданският контрол е най-мощното средство за пресичане на корупцията в София

За Фандъкова, думите, делата и промяната

Една фирма ще ремонтира Борисовата градина за 12 млн. лева

Отново ремонт на ремонта! >> Седем месеца след ремонта за 22 млн. лева резултатите са видими...

Честните политици и неблагодарните българи

Управлението е хаос, с безумно раздута и некомпетентна администрация

Нужно ли е да се вдигат данъците в София

Столичани със стари коли ще плащат по-висок данък с около 10 лв.

Фандъкова: Никога не съм казвала, че няма да увеличавам данъци

Залезът на ГЕРБ – траен и непоклатим


120961