Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Катастрофата „Фандък...
Катастрофата „Фандъкова“ >> София ще пропилее още година в анализи на мръсния въздух

Катастрофата „Фандъкова“ >> София ще пропилее още година в анализи на мръсния въздух



София ще пропилее поне още година в анализи и статистики, свързани с мръсния въздух, без да предприеме бързи и конкретни действия за справянето с проблема. Това стана ясно при представянето на новата 5-годишна "Програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух 2021-206 г.", по която бенефициент е Столичната община. Администрацията на кмета Йорданка Фандъкова ще получи по нея 413 000 лв., от които 337 000 лв. ще дойдат по оперативна програма "Околна среда", 60 000 лв. ще са национално съфинансиране и над 16 000 лв. ще излязат от бюджета на общината. В същото време не е ясно какво ще постигне София през този период.

Зам. кметът по екологията Йоана Христова даде да се разбере, че през 2020 г. администрацията смята да събира различни данни за състоянието на въздуха и за причинителите на замърсяването му, които ще анализира, преди да реши дали се налагат промени в т.нар. механизъм за борба с проблема. Не бяха съобщени никакви точни показатели, към които София ще се стреми. "Очакван резултат от работата ни е да се изготви програма за качеството на атмосферния въздух с обхват 2021 - 2026 г. в съответствие с действащото европейско и национално законодателство. Програмата ще бъде съгласувана с всички заинтересовани страни – граждани, бизнес, неправителствени организации, институции и научни среди. Прилагането на тази програма ще допринесе за намаляване на емисиите и достигане в най-крайни срокове на утвърдените норми за атмосферните замърсители“, така Христова отговори на въпрос какви конкретно ще са действията на "Московска" 33 за справяне с мръсния въздух през новия период.

Като нова мярка за борба със запрашаването все пак бе посочено, че управляващите тепърва ще обсъждат дали да въвеждат т.нар. нискоемисионни зони. Това могат да бъдат зони, в които не могат да влизат превозни средства под определена еврова категория или превозни средства, които имат емисии над някакъв допустим праг; или пък изцяло освободени от транспорт и навлизане на всякакви превозни средства. Биха могли да бъдат улици или цели карета и биха могли да се прилагат само в дни с превишения или да бъдат постоянно действащи. Христова каза още, че на 7 януари кметът Йорданка Фандъкова е създала работна група, която ще дискутира въпроса. Не е ясно колко ще са тези зони и кога евентуално ще заработят.

Същата група трябва да предложи и мерки за намаляването на фините прахови частици и на други замърсители. Независимият общински съветник Борис Бонев обяви вчера, че внася предложение "зелен билет" от 1 лв. за цялата мрежа на градския транспорт да се въвежда два пъти по-лесно, отколкото това може да се случи в момента - при двукратно превишение на допустимите норми за един ден, а не на четирикратно, както е сега. Бонев предлага още при 4-кратни по-високи нива на замърсяване с ФПЧ кметът на София да може да въвежда напълно безплатен градски транспорт, да ограничава движението на МПС-та, както и да забранява отоплението на твърдо битово гориво в някои части на града.  

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:
Активности >> БСП иска от Фандъкова за 6 месеца да подготви създаване на общинско предприятие по  чистота  в София

Разумно! >> ЕС разреши арест на топ чиновници, които не вземат мерки срещу мръсния въздух

Фандъкова настъпи другите... мерят сили! >> Методи Лалов лъже, че София е осъдена от Европейския съд за качеството на въздуха!

Отровите над София отново са невидими за общината

Общинската " Чистота  Искър" продължава да плаща милиони за услуги на частни фирми

Нареждане на "своите" >> ГЕРБ оправдаха скандални назначения в София с нов закон

Манолова: Зелените билети при шофьорите са свършили още на първия курс

Благодарение на настоятелността на Мая Манолова и представителите на "Изправи се.БГ" >> Столична община най-после се сети за зеления билет

Фандъкова настъпи другите... мерят сили! >> Методи Лалов лъже, че София е осъдена от Европейския съд за качеството на въздуха!

Отново - предупреждение за   мръсен въздух   в София

Отровите над София отново са невидими за общината

Мръсният въздух поразява не само белите дробове

Отново идват дни с   мръсен въздух   в София

София се… разпада! Пред очите ни

 


120105