Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Катастрофата Фандъко...
Катастрофата Фандъкова! >>

Катастрофата Фандъкова! >> "Граф Игнатиев" се оказа тясна за всичките си пейкиНов обрат с ремонтите - замразява се строителството по улиците "Шишман" и "6-ти септември"

Столичната община обмисля поредна преработка на епичния ремонт на софийската ул. "Граф Игнатиев". Кметството е на път да се откаже от част от заложените елементи в пейките композиции на площад "Славейков", се разбра от изказване на кмета Йорданка Фандъкова пред БНТ. След доставяне на част от артикулите общината е установила, че въпросните композиции са прекалено големи и във вида, в който са замислени, ще пречат на минувачите. Ремонтът на централната градска част ще претърпи и друг обрат - спиране на строителството по улиците "Шишман" и "6-ти септември" заради необходимостта от подмяна на топлопровод. 

Както "Сега" писа, на площадите "Славейков" и "Гарибалди" са заложени по 7 и 5 композиции от кашпи и пейки от лят камък. Според ценовата оферта на изпълнителя "Джи Пи груп" композициите ще струват по 8922 лв. (б.р. - пейките от по 10 218 лв. бяха заложени по договора с другия изпълнител - "ПСТ Груп", който работи в района на университета, църквата "Св. Александър Невски" и Военния клуб). След скандала за скъпите градски мебели, заложени по проекта, от общината се втурнаха да обясняват, че в зоната на "Графа" няма да се монтират обикновени пейки, а цели композиции. Така от публикации се разбра, че на площад "Славейков" в рамките на композициите са заложени цели 28 елемента. Част от тях вече са доставени и представляват разположени на буква Г блокове, но съоръженията не са монтирани. Досега версията беше, че трябва да се осигурят по-големи отвори около дърветата, но без да се намалява тротоарът покрай трамвайната линия. 

"Първоначалният вариант беше да са около дърветата, но това щеше да пречи на хората да преминават покрай трамвайната линия", обясни Фандъкова пред БНТ. Затова на проектанта "А.Д.А." било възложено да търси друго решение. Фандъкова все пак увери, че общината ще плаща само за реално направеното и монтираното. Скъпите пейки по договора с "ПСТ Груп" май също ще останат само на хартия - след скандала от фирмата се измъкнаха, че те не са останали в окончателния вариант на проекта.    

НОВИ ВИСОТИ 

Новина около реконструкцията на центъра на София произведе и зам.-кметът Дончо Барбалов при инспекция на ремонтни дейности на ул. "Филип Кутев". Барбалов изненадващо обяви, че строителството по улиците "6-ти септември" и "Шишман" спира - не се разбра точно докога. Дейностите се отменят заради внезапно изскочила информация за предстояща подмяна на топлопровод от страна на "Топлофикация". "От "Топлофикация" получихме информация, че се налага да се подмени топлопровод по ул. "Шишман" и част от "6-ти септември". Топлопроводът е изграждан 1962-1963 г. и оттогава не е правен ремонт", обясни Барбалов. За 2018 г. по трасето имало 9 аварии. Затова от "Топлофикация" са обявили поръчка за ремонта. Не е ясно защо това не е съгласувано с общината, след като около ремонта постоянно се шуми и подмяната на топлопровода вероятно е планова. Барбалов обясни, че ремонтът на двете улици ще се отложи за 2020 г. Това вероятно означава, че ще бъде платен от бюджета на общината, а не с европейски средства в рамките на проекта за реконструкция на централната градска част.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Нови "надгробни плочи" по "Графа" - този път - пейки

Където луксозните апартаменти са евтини, обществените пейки са скъпи

Гор-чи-во! Бетонни пейки свързват Фандъкова и Пеевски завинаги

 

 


 99281