Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Катастрофата Фандъко...
Катастрофата Фандъкова! >> Предстои нова промяна в ремонта на площад

Катастрофата Фандъкова! >> Предстои нова промяна в ремонта на площад "Славейков"На площад "Славейков" вече са монтирани 15 нови перголи (навеси) за постоянния пазар на книги там. Броят на перголите е залегнал в проекта на архитектурно студио А.Д.А. за Зона 2 и е съгласуван със самите книжари. Ремонтът на площада, , който от десетилетия е средище за продажба на книги, е пред приключване, срокът е края на май, както заяви кметът Йорданка Фандъкова неотдавна. Но промените тук не спират.

 

Главният архитект на София Здравко Здравков каза пред медиите, че броят на перголите на площада "ще бъде значително редуциран". По негово мнение не трябвало да има щанд за книги под всеки, а разнасянето на палети, кашони, найлони и сезални въжета окончателно да престане.

 

"Моето убеждение е, че книги трябва да се купуват от книжарниците, но волята на общинският съвет е част от книжарите да бъдат върнати на площада", обясни арх. Здравков.

 

Търговците на книги за времето на ремонта временно са преместени в градината пред хотел "Рила", но там са останали едва 5-6 души. "Бяхме 200 маси през 1995 г., после през 1998 г. станаха 134, както беше проектът тогава, а преди началото на ремонта миналата година масите бяха 60", очертава тенденцията книжарят Пламен Божилов.

Последните оцелели книжари от площад "Славейков" сега предлагат книги пред хотел "Рила".

Преди няколко месеца проектанти и общинари се съветвали с книжарите за изработването на щендери (стелажи) за работните им места на обновения площад "Славейков". Тогава им потвърдили, че в проекта са предвидени 15 маси под перголите. Продавачите се опасяват, че тези навеси са вдигнати прекалено високо - 4 метра, и дъждът ще мокри книгите.

Прототип на бъдещите щендери за продажба на книги на площад "Славейков". Изработен е от А.Д.А.

Предстоящото демонтиране на част от перголите не плаши видимо книжарите. Повечето от техните колеги вече продават в интернет, други са отишли в големите вериги книжарници. "На площад "Славейков" вече няма да е същото. Сега ще има касови апарати, висок наем, щатни заплати. Дори да е само 100 лева наемът, той е висок за редовия търговец", коментира пред "Дневник" един от книжарите.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://www.dnevnik.bg/99720