Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Като няма хляб, яжте...
Като няма хляб, яжте... партийни лозунги и ПиАр

Като няма хляб, яжте... партийни лозунги и ПиАрКоментар на Снежана Синегридова-Тоушек, икономически експерт на Движение „ДНЕС“ - гр. Пловдив

 

Така ни го кажете. Колкото и да сме прости, ще ви разберем. Разбираме ви от десет години. А и от преди това. Разбираме ви отдавна, че сте нагли, че сте алчни, че сте безочливи и корумпирани! Разбираме, че не ви стигат джоланите, не ви стигат кражбите, докато много измежду нас вече не могат до хляба и до елементарното препитание да стигнат!

Разбираме ви... А вие кога ли ще ни разберете? Или ще ви принудим! Да ни разберете.

Всеки момент оттук натам, бунтът на бедните, на  гладните, на търсещите справедливост и достоен живот ще срине тази кръвожадна империя от кърлежи и бълхи, които смучат кръв от вече обезкървените.

Не остана кръв, разбирате ли ни...? Не остана!!! Или не го разбирате?!

Борбата ще е на живот и смърт.

Токът поскъпна... Парното поскъпна... Водата в пъти поскъпна... Храната е непосилно висока! Разбрахме отдавна, че сме една от малкото страни, които биват прецаквани с ненормално скъпа енергия. Разбираме и, че както винаги досега, цената на газа „ще окаже пряко влияние върху цените на стоки и услуги от първа необходимост“... Така заучено и стилно ни говорите вие от властта. И научно обосновано.

Но, моля ви, НЕуважаеми управници, бъдете така директни, както сте некадърни. Кажете си ни право в очите какво се случва, не замазвайте и без това осрания от вас пейзаж.

И ето - Земеделското министерство преговаряло с големите търговски вериги, да продават хляб без печалба! Ма вие, сериозно ли?! Вместо конкуренцията да отприщите и цените да паднат, вие комунизъм си правите...?!?

 

 Image result for поскъпването на хляба, порожанов

 Министър Порожанов обяви, че преговаря с хипермаркетите да натискат цените надолу, а те не знаят за инициативата му.

 

Порожанов: "На този етап разговорът, който имаме е ако има някаква надценка, то тя да покрива само брак и някакъв разход вътре в търговската верига" Сред заявките от министъра, (който ще запомним с унищожението на розовата реколта и безпрецедентното и безпричинно избиване на земеделски стада) е и това, че от бизнеса вече дал... уверение за замразяване на цените.

 

 

Такъв си е бизнесът – меценат! Обича да "дава" на бедните. Точно като нашите управляващи.

Според земеделския министър, основната предпоставка за поскъпването на хляба е по-високата цена на пшеницата – до около 350 лв. на тон. Това са 18-20 % спрямо миналата година, които създават предпоставки за поскъпване впоследствие с цели 20-30 стотинки.

 

 

И въпреки това, според Порожанов поскъпването е нереалистично! Ама то е факт!

Не че токът е причината, то – пшеницата си е лоша! Не че ние от властта сме неграмотни и в нас е причината, то – климатът беше лош, дъждът беше много... Абе всички други са виновни, най-вече времето и производителите!? 

Гениалният план: Порожанов да се срещне поотделно с представители на всички големи вериги, след което самият ПРЕМИЕР НА ПРЕМИЕРИТЕ Борисов, ще организира обща среща с тях... Ма поредният Премиерски ПиАр, камери, пози, празнословие. От всички обяснения на Порожанов не става ясно с какви сериозни аргументи излиза пред бизнеса. Точно какви са мотивите му за подобни преговори. И на какво отгоре магазините биха се съгласили да дарят печалбата си заради ширещите се държавни извращения, мащабна корупция и всеобхватна управленска некадърност.

От всички празнословия можем да си извадим извод, че ако изобщо този план съществува и подобни разговори текат, то те следва да бъдат само под формата на молби. Молитви. Молебени. Или пък типично по ГЕРБАДЖИЙСКИ - със заплахи и шантажи. Нищо друго.

Моля те, велики бизнесе, дари си печалбата, понеже ние, невежите, неуки и крадливи политици и "държавници", съгрешихме. Бая. За пореден път. От десетилетия грешим. И цените все растат ли растат! И от десетилетия вие нашите поданици ни прощавате...!? Вместо на "бесилото да ни сложите"! И с шут да ни изпъдите!

Но ако това е стратегията много ще трябва още да им се молим на магазините и бизнеса. И пак няма да е достатъчно.

А ние, народът, помним, имаме и не къса памет за държавната безпомощност и икономическа профанщина:

През 2012-та година (пак по времето на ГЕРБ) един друг Робин Худ се притече на помощ на бедните. Тогава скачаха цените на месото и млякото заради скъпия фураж. От Българската стопанска камара още тогава алармираха, че с подобни наставления, държавата създава картел и възстановява Сталиновата икономика...

Подобно поведение на министър в условия на пазарна икономика е абсурдно и безумно. Всеки частен бизнес би следвало да бъде свободен и независим да определя цените на услугите си в зависимост от обективните фактори на пазара и конкуренцията.

Ролята на държавата е да насърчава конкуренцията, а не да я задушава. Това е ясната икономическа логика. Ако беше така, то на Запад през месец-два декрети за замразяване на цени щеше да има... И така по естествен начин и цените ще падат, а не с директиви, срещи и ПиАр за заблуда на хората, че държавата е безкрайно и дълбоко загрижена и мисли за нас!? Но конкуренция в нашата държава очевидно няма. Защото и държава няма, а ако я има тя толерира, закриля монополите, защото те са неин и на партийната олигархия донор! Те са нейният крепител!

Още повече, че след като мине периодът на т.нар. „замразяване“, цените скачат драстично! И отлично го знаем това всички и народ, и държава! Или пък за сметка на хляба – фирмите други стоки ще увеличат! Проста икономика, проста математика. Не е нужно да сте бил отличник, министър Порожанов, за да го знаете. Откъдето и да погледнеш все криви сметки си прави нашата държава и все друг да и обира пешкира, и все ние да сме виновни, заради алчността, заради некадърността ѝ.

Но явно това е дългогодишна партийна практика и други държавници-политици не са внимавали нито в университета, нито в живота, нито са научили основните пазарни правила... Нито пък държава и народ ги интересува, освен собствения им джоб!

Късният първообраз на икономическия абсурд у нас датира от 2005-та година и министър Румен Овчаров, който се споразумява с Лукойл за замразяване на цените!? Провал! Логичен провал.

През 2011-та година, твърдата деспотична, жадна за власт, ръка на Борисов замрази цените на бензина за месец на бензиностанциите на неговия приятел - Валентин Златев, шеф на Лукойл. Компанията очаквано се съгласи. Но преди това – повиши цените! И след едномесечната почивка..., покачването на цените отново и с пълна сила продължи!

През 2013-та година кабинетът Орешарски наложи едногодишен мораториум върху поскъпването на цените на лекарствата без рецепта. Веднага след изтичане на срока, медицинските продукти поскъпнаха драстично!

Днес пак се връщаме в първи клас, защото не сме си научили урока. Нали, министър Порожанов? Отдавна трябваше да си подадете оставката и на никого от нас не е ясно защо още продължавате да се мъчите. И да ни мъчите...

А междувременно – Нинова и тя назад в популизма да не остане – пак горката се пъчи и е с едни гърди напред.

БСП предлага 5% ДДС върху хляба. Това е антишоковата мярка на комунистите  срещу поскъпването. По думите ѝ – годишно от ДДС върху хляба в бюджета се внасят около 60 милиона при ставка от 20 процента. Ако тя бъде 5%, в хазната ще влязат – 45 милиона. Което нито Порожанов, нито Бойко, нито дяволи, биха позволили!

Ще се съгласим с Нинова със сигурност за едно: „...който и министър да бъде сменен, това няма да промени политиката на управляващите. Това си е жива агония и печелене на време за оцеляване на кабинета "Борисов 3".

Едно вече е очевидно и кристално ясно - ГЕРБ си отиват. И вече всички го виждат. Дори и платените проправителствени глашатаи - медии, социолози, политолози и други ВСИЧКОЛОЗИ. Всички го виждат, всички го очакват и всички го искат...

Отиват си заедно с поредната си абсурдна коалиция. Отиват си заедно с цялото си абсурдно и порочно управление, отиват си барабар с цялата ни измислена опозиция...

Отиват си завинаги. Ще си сложат по още някой хляб в джоба, по още някоя овца в ремаркето, по още някой милиард в сметките, и ще потеглят. На дълъг, вечен път.

Ние да му мислим! Как държава ще възстановим и наново да я градим...!

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Порожанов води при Борисов големите търговци да говорят за цената на хляба

Порожанов: Румъния ще унищожи над 300 000 заразени животни

Найденов готви ново замразяване на цените на храните

Агроминистерството ще бори по комунистически поскъпването на хляба

БСП предлага 5 процента ДДС върху хляба

Срещу ценовия шок: БСП иска 5% ДДС за хляба

Порожанов: Предпоставка за поскъпването на хляба е по-високата цена на пшеницата

Цената на месото скочи, вместо да се лъжем да опитаме да спечелим

Партийци превзеха енергийните бордове

 

 

 


76814