Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Като при комунизма -...
Като при комунизма - колкото си по-некадърен, толкова ти е по-голяма заплатата >> Кабинетът вдигна заплатата на шефа на НАП с 550 лв., става 6050

Като при комунизма - колкото си по-некадърен, толкова ти е по-голяма заплатата >> Кабинетът вдигна заплатата на шефа на НАП с 550 лв., става 6050По-висока месечна заплата с 550 лв. ще получава от началото на тази година изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Галя Димитрова. Това реши правителството на днешното си заседание.

 

Увеличението е с 10%, с колкото бяха вдигнати всички заплати в държавната администрация, уточниха от финансовото министерство. Така основното месечно възнаграждение на шефа на НАП става 6050 лв. Освен него Димитрова получава и солидни допълнителни бонуси, видни от имуществените й декларации от предни години.

 

"Увеличението е свързано с повишаването на разходите за персонал в бюджетните организации за 2021 г.", се казва в прессъобщение на правителството. При формирането на основната месечна заплата бил отчетен водещият принос на изпълнителния директор на приходната администрация за успешното изпълнение на основните стратегически и оперативни цели на НАП за 2020 г., свързани със събираемостта на приходите, доброволното изпълнение на задълженията и предоставяните електронни услуги.


Според предварителните данни на МФ за изпълнението на бюджета за 2020 г. приходите са в размер на 44,2 млрд. лв., при разчетен 43,5 млрд. лв., което въпреки коронокризата е преизпълнение с 1,5 %, като при данъчните приходи преизпълнението е 2,5 %.

 

При вдигането на заплатата на шефа на НАП е взет предвид и фактът, че с промените в Закона за хазарта през миналата година на на нея са възложени допълнителни правомощия и отговорности, свързани с осъществяване на държавен надзор в областта на хазарта.

 

По подобен начин преди година отново с 10% бе повишена заплата на шефката на НАП. Тогава това предизвика силно недоволство на фона на скандала с безпрецедентното изтичане на лични данни на хиляди данъкоплатци от масивите на приходната агенция. Тогава това доведе до отказ на страните от ЕС да обменят данъчна информация с България.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://frognews.bg/

 

 

 

 


143550