Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Кебапчетата се върна...
Кебапчетата се върнаха на изборите и други нарушения на балотажа

Кебапчетата се върнаха на изборите и други нарушения на балотажаЗа кмет днес се гласува в 97 общини, 377 кметства и 31 районни администрации в София, Пловдив и Варна. Осемнадесет от общините, в които ще има втори тур на изборите, са областни центрове, сред които и най-големите - София, Пловдив, Варна и Русе.

 

Повечето от нарушенията в изборния ден са от компетенцията на Централната избирателна комисия (ЦИК) и не са свързани с престъпления, а с процедурни пропуски и нарушения. След вчерашния арест на бившия кмет на Гърмен Ахмед Башев, полицията и прокуратурата и днес работят по сигнали за купуване на гласове.

 

Междувременно една позабравена мода се завърна във Видин, където на балотаж един срещу друг се изправят Огнян Ценков от ГЕРБ и Цветан Ценков - местна коалиция СДС. В деня на втория тур пред изборните секции в ромския квартал "Нов път" се продават кебапчета.

 

Пред секциите в училището в квартала има опашки и голям интерес както да се гласува, така и да се купят кебапчета, съобщава БНТ в репортаж от Видин. От Общинската избирателна комисия не могат да кажат дали търговията пред секциите е нарушение.

 

"Ще направим проверка и ще видим дали има някакво нарушение, но без да съм се запознал в детайли със случая не бих желал да коментирам", каза председателят на Общинската избирателна комисия в града Павел Петков.

 

Буквално пред входа на двора на училището все още са разлепени агитационни материали за единия кандидат-кмет на Видин, макар че такива не трябва да има на разстояние не по-малко от 50 метра от входа.

 

От Общинската избирателна комисия разпоредиха на секционните комисии да проверят дали материалите са поставени на 50 метра от избирателните секции.

 

Полиция проверява сигнал за купуване на гласове в Буковлък

 

Полицейска акция се провежда в плевенското село Буковлък след подаден сигнал за купуване на гласове като разследващите са влезли в една от къщите, която е срещу училището с избирателни секции.

 

След подадени сигнали снощи, във вчерашния ден са задържани четирима за купуване на гласове. Претърсени са и са иззети веществени доказателства във връзка с купуването на гласове в селото.

 

Застъпници се месили в работата на секционните комисии във Варна

 

Партия ГЕРБ във Варна подаде жалба в Общинската избирателна комисия заради грубо вмешателство в работата на секционните комисии с номера 33 и от 71 до 81 в СУ "Елин Пелин".

 

"Застъпници на ПП "Възраждане" изискват от членовете на СИК да положат печат и подпис на празни копия на протоколите за отчитане на изборния резултат. Изложеното противоречи на изборните правила и представлява грубо вмешателство в работата на комисиите", се посочва в жалбата.

 

От щаба на ГЕРБ в града настояват да бъде извършена проверка, да се предприемат действия за преустановяване на нарушението, както и ОИК да даде указания на всички секционни комисии да не бъдат предоставяни копия на протоколи преди приключване на изборния ден.

 

 

Източник:https://www.dnevnik.bg/


116038