Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Кирил Добрев: Карака...
Кирил Добрев: Каракачанов две години е в управлението, късно е за ултиматуми! (ВИДЕО)

Кирил Добрев: Каракачанов две години е в управлението, късно е за ултиматуми! (ВИДЕО)Има и други коалиционни партньори освен ВМРО, посочи Драгомир Стойнев

Георги Свиленски критикува начина, по който властта строи магистрали

 

Вицепремиерът Красимир Каракачанов две години е в управлението, късно е за ултиматуми.

Така зам.-председателят на БСП Кирил Добрев коментира изявлението на министъра на отбраната и лидер на ВМРО, свързано с концепцията за интеграция на ромите. Каракачанов се зарече да напусне правителството, ако ГЕРБ приеме концепцията на ДПС по циганския въпрос.

 

Кирил Добрев изрази тази позиция на пресконференция в централана на БСП след редовното заседание на Изпълнителното бюро на партията.

 

На въпрос този ултиматум, който поставя Каракачанов, ще бъде ли изпълнен предвид честата смяна на позициите в управляващите, Добрев отговори: „Наблюдавам с интерес всичко, което се случва в малкото семейство, в голямото семейство. Както сме казвали десетки пъти, там не ги свързва нищо друго освен финансов ресурс и пари. Винаги след всеки един семеен трус, някой в семейството поема някаква сметка, подава някакъв ресор, подава някаква обществена поръчка и всичко е мир и любов до следващия огладнял партньор в коалицията!“

 

„Колкото по-рано си отиде това правителство, толкова по-добре за България“, бе изводът на зам.-шефа на БСП.

  

„Късно е за такива ултиматуми. Ако му припомня на г-н Каракачанов, той е 2 години в управлението. Много от неговите предложения са минавали с подкрепата на ДПС. Късно е за ултиматуми, и е точно навреме за избори“, повтори Добрев.

„Съмнявам се обаче, че дори за тези действия е позакъснял, защото никакви социологически проучвания не го ловят за следващия Европейски парламент“, допълни Добрев. 

 

На Красимир Каракачанов трябваше да му е ясно, че не е единственият коалиционен партньор, има и скрити, бе коментарът пък на зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев.

 

„Каракачанов не знае кога се е събудил, за да започне да дава ултиматуми. На него трябваше да му е ясно още от самото начало, че надали той е единственият коалиционен партньор. Има и доста други скрити коалиционни партньори“, допълни още Стойнев.

 

Стойнев припомни, че Каракачанов го е нямало, когато от БСП са повдигнали темата за ЦИК и за средствата за общините. „В крайна сметка хубавото е, че все пак е прогледнал. Всичко е въпрос на време. Нека видим как ще се гласува в парламента“, добави Стойнев.

 

Георги Свиленски пък критикува начина, по който властта строи магистрали.

"Продължаваме да следим процесите и проблемите с магистрала "Хемус" и магистрала "Струма". Преди известно време ви запознахме с нашите притеснения относно бъдещите намерения на правителството, предоставяйки 1 млрд. 350 милиона лв. на държавната фирма “Автомагистрали”, каза в началото на пресконференцията Свиленски. 

И припомни: "Поставихме два въпроса на министъра на регионалното развитие в парламентарен контрол - каква е готовността на държавната фирма да реализира този мащабен за България проект и вторият въпрос - какви са сключените рамкови споразумения,колко са и с кои фирми. На първия въпрос ни беше отговорено, че "Автомагистрали" има 20 строителни машини, 107 машини специализирана техника, 25 общо инженери, експерти, юристи и одитори." 

Той припомни интервю на изпълнителния директор на "Автомагистрали", в което се твърди, че са му необходими за автомагистрала Хемус минимум 50 проектанта и 700 работника. 

"Направете си изводите към 20 декември, когато е бил сключен договорът, каква е била готовността на държавната фирма да построи този мащабен проект и то стартирайки още март месец", обърна се към медиите Свиленски. 

"Нашите притеснения се оказаха верни - продължаваме да настояваме да ни се отговори на въпросите каква е компетентността на държаваната фирма "Автомагистрали" - стартийрайки 3 или 4 копки едновременно", посочи той.

 

На работното съвещание на ГЕРБ на 20 януари премиерът Бойко Борисов даде задача - иска три или четири "първи копки" по "Хемус".

 

"Ако темата за пътищата не беше тъжна, щеше да бъде много смешна. От БСП сме последователни по тази тема. Още преди година, с Жельо Бойчев внесохме сигнал до ОЛАФ и прокуратурата за всичко, което се случва по магистрала "Марица". Последваха оставки, повдигнати обвинения, арести във фирми, обвинени за точене на ДДС. След това минахме през качеството на пътищата. Факт е обаче, че некачествените пътища не са проблем на изпълнителя. Те са проблем на АПИ и държавните органи - тези, които ги приемат", каза още Добрев.

 

Той поясни, че принципната позиция на БСП винаги е била, че държавата е отговорна по този въпрос и че строителят прави това, за което му се плаща. "Когато му се плати и му се прибере половината сума, логично е пътищата, които прави, да ги направи с два пъти по-малко асфалт и чакъл. Затова сега са в това състояние, в което ги виждаме", категоричен бе Добрев.

"Минахме през момента, в който корупцията вече убиваше - случаят в Своге. Днес сме свидетели на поредните безумия - една от най-известните телевизии направи разследване и показа как се работи по трасе, което все още е обект на обществена поръчка, без да е избран изпълнител. И никой от държавните институции не знае - кой работи по техния терен. Аз разбирам бъдещия строител - когато се бави обявяването на кандидата, се скъсяват сроковете за изпълнение. И в лицето на този изпълнител ние имаме един отговорен човек, който е решил да си направи работата предварително, така че да не губи време за някакви геоложки проучвания, което време ще използва за другия дейности", каза Добрев. Той поясни, че тънкият момент е, че те са се увлекли до там, че приемат нещата за реалност, без дори да са се случили. От БСП с интерес ще следят как ще завърши тази сага.

На редовната пресконференция след заседанието на Изпълнителното бюро на БСП пред медите застанаха зам.-председателя на партията Кирил Добрев и депутатите Георги Свиленски и Драгомир Стойнев.

 


Пресконференция на БСП

 

Източник: http://epicenter.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА

Оставка или самоубийство! Ей богу, действайте!

,,Откритие“! От край време турците са най-верният съюзник на Борисов! >> Каракачанов ще напусне правителството, ако ГЕРБ приемат позицията на ДПС по циганския въпрос

Целувката на приятелството - ГЕРБ-ДПС и БСП като декор

Политическа полюция... поредна! И всички се кланят (ОБНОВЕН)

Сбогом, Бойко! Сбогом, ГЕРБ! Време е да си вървите! (ОБНОВЕНА)

Заверата ГЕРБ-ДПС >> Свещениците да получават заплати на учители, предлагат Цветанов и Карадайъ

 
89627