Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Китайски учени разра...
Китайски учени разработили лекарство, което ще сложи край на пандемията

Китайски учени разработили лекарство, което ще сложи край на пандемиятаМедикаментът е преминал успешно тестването върху животни

Учени от китайска лаборатория твърдят, че са разработили нов медикамент, който може да сложи край на пандемията от новия коронавирус. Лекарството се тества в престижния Пекински университет, пише AFP.

Според медиците лекът не само намалява времето за излекуване от COVID-19, но предоставя и краткотраен имунитет към вируса. Директорът на университетската програма по иновации в геномиката Суни Кси твърди, че медикаментът е преминал успешно тестването върху животни.

Новото лекарство действа с помощта на неутрализиращи антитела, които се произвеждат от човешката имунна система. Те са изолирани от кръвта на 60 вече излекувани пациенти, предаде Би Ти Ви.

Научният документ, публикуван в научния журнал „Сел“, твърди, че антителата са потенциален лек, който драстично намалява времето за излекуване. Предстои медикаментът да премине фазата с тестване на хора, като китайските учени се надяват лекарството да е готово до есента. По този начин то би помогнало при евентуална втора зимна вълна на коронавируса.

 

Източник: https://fakti.bg/

 

 


126307