Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Климатолози опроверг...
Климатолози опровергават властите: Не природата ни спря водата

Климатолози опровергават властите: Не природата ни спря водата2019 г. е била суха, но не невиждано

Наистина ли 2019-а е била суха година - въпросът е интересен на фона на безводието; пък и с природата се оправдават управляващите за водната криза "Да, суха бе 2019-а, но не драстично", отговориха климатолози пред БНТ. Мнението им е, че не природата ни е спряла водата.  
Данните на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) показват, 2019 г. е била с около 15% по-суха от нормалното, но за тенденция за засушаване не може да се говори. "Имало е години с още по-драстична суша", смята проф. Георги Рачев. "Това, че през тази зима нямаме сняг и валежи не е нещо, което да не се е случвало. То се е случвало и в съвсем близките години. По-сухи определено са 2000 г., 1990 г., 1992 г. и 1993 г.", добави и Лилия Бочева, ръководител на "Метеорологични и експериментални данни". Сравнителните данни са категорични, че нищо уникално няма в 2019 г.

Прогнозата за следващите месеци вещае още изпитания. "Големите световни центрове не дават надежда февруари и март да бъдат с нормални валежи. Прогнозата е те да бъдат малко по-топли и с по-малко от нормата валежи", заяви проф. Рачев.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://www.segabg

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Водната криза: паниката и политическата целесъобразност са лош съветник

Спасителният план за Перник: При авария и в София, и в Перник остават на сухо

Спрете водата на държавата

 120710