Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Кметове на малки нас...
Кметове на малки населени места подготвят национален протест в София

Кметове на малки населени места подготвят национален протест в СофияКметове от цялата страна излизат на протест утре пред сградата на Министерския съвет, за да настояват за финансова независимост от общините, както и за връщане на прага за избор на кметове да става със 100 души по постоянен адрес.

Преди месец кметовете дадоха едномесечен срок на правителството да бъдат направени законодателни промени, но до момента няма реакция на държавата.

Повече от 150 кметове на села и малки градове са заявили, че ще участват в протеста. Част от тях тази сутрин се събират в Калофер, откъдето преди месец обявиха исканията си и отправиха ултиматум към правителството, припомня Нова тв.

С надеждата някога до домовете им да има асфалтиран път живеят вече 70 години хората в хисарското село Михилци. В това окаяно състояние се намират голяма част от улиците в селото, в което живеят над 150 души.

Истинският ад настъпва, когато завали дъжд или затрупа сняг. Линейка и пожарна не могат да стигнат до домовете им. Най-големият парадокс е, че плащат такса “Смет“, но нямат контейнери. Камионът, който събира битовите отпадъци, не може да се изкачи по улицата, за да натовари сметта.

Кметицата на селото, която управлява трети мандат, твърди, че през последните 10 години в касата на кметството от общината не е постъпвала и стотинка. Сградата на кметството се нуждае от ремонт, гробищният парк не е почистван от години. Дори за една кутия пирони кметицата се моли на спонсори. Понякога плаща и от собствения си джоб.

В тази ситуация в селото, в което са останали 150 души, кметицата вижда бъдещето му - обезлюдяване на Михилци и изчезването му от картата на България.

 

Източник: https://offnews.bg/
 
ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА: 

Протестите се разрастват >> Движение "ДНЕС" е заедно с гражданите в подкрепа на всички справедливи искания и каузи*

Демагогия* >> КЗК започва анализ на пазара на бензин и дизел

Протестите се разрастват >> Движение "ДНЕС", заедно с гражданите в подкрепа и защита на всички справедливи искания и каузи!

Всички слуги бегом и вкупом да пазят цените..., Златев & Борисов, Корнелия и властта! (ОБНОВЕНО )

Крайна наглост! Време е да изхвърлим боклука! ВИЖТЕ >> Ревизоро: Протестиращите за цените на горивата да отидат в Румъния и Гърция и да си купят "евтини" горива оттам

Запалете се със скъпото си гориво (Обновен)

 

 


80931