Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Кметските касички на...
Кметските касички на управниците!

Кметските касички на управниците!Коментар на Вихър Бойчев

Повече от седмица измина от деня, в който медиите обявиха като част от новинарския си поток, че кметът на Септември Марин Рачев (ГЕРБ) платил като гаранция от 250 000 лева?!? Без някой да се осмели да попита откъде кмет на община с около 2500 души население извади без притеснения крупната сума от четвърт милион лева!? Откъде..!?

Не се зададе нито един въпрос, нямаше размисъл или поне наченка на разсъждение по темата… Дотолкова ли уродливата и изкривена политическа реалност се сля с бита ни, че вече не се задават дори и въпроси?

Дотолкова ли са зависими медиите, че да мълчат като затапени бутилки?

Дотолкова ли сме уморени, апатични и без надежда, че да търпим всичко това?

Това са 250 000 лева…! Дадени от кмет! И очевидно гарантирани косвено от ГЕРБ!

Никой ли не се запита кой зареди кметската касичка с четвърт милион лева? Никой ли не го притеснява това? Откъде са тези пари? Как бяха събрани толкова бързо...? Даде ли ги някой и кой е това?

Корупцията отдавна се превърна в модел на управление, но тя е за сметка на всички нас и ни убива ежедневно! Марин Рачев беше задържан преди време за сключване на неизгодни сделки, за безстопанственост и престъпление по служба, а според прокуратурата може да му бъде повдигнато и обвинение за участие в престъпна група. За капак в нощното му шкафче бяха открити справки на ДАНС.

Така след тефтерчето на Филип Златанов, сега отново бе намерено тефтерче и документи в кадър на ГЕРБ, където се намират бележки, записки, поръчки... Далавери за милиони, които сега ще бъдат покрити и заметени от държавния апарат на герберската власт. Този, който създава уродливите подобия на градоначалници и ги натоварва със серия от поръчки за изпълнение към приближени фирми.

Чудно защо свитата на Борисов още се чуди защо не ни искат в Шенген и му обърнаха гръб всички най-скъпи „приятели“ от Европа.

Именно детайлите от кметския водевил в Септември дават изчерпателен отговор на въпроса защо част от западните партньори на България продължават да нямат доверие на нашите правоохранителни и правораздавателни институции.

Отговорът е съвсем простичък: Външните ни партньори не са убедени, че българските власти могат и искат да хващат престъпилите закона, а и се опасяват, че от службите ни както досега може да “тече” всякаква информация...

Случаят „Септември“ е скандален и показателен за състоянието на прогнилата ни държава. Почти като заучен екшън си беше: Прокурори и антимафиоти нахлуха в сградата на община Септември и изведоха кмета Марин Рачев. След това дойдоха обвиненията за умишлена безстопанственост и за сключване на неизгодна сделка. По-късно прокуратурата спомена 14 фирми на негови близки, които са спечелили поръчки за над 13 милиона лева. Говорителката на главния прокурор пък обясни за схема за “източване на общината”. Съдът отстрани кмета, а той бе освободен, както вече споменахме, с рекордна гаранция от 250 хиляди лева. И всичко свърши с щастлив край за всички. И за кмета, и за ГЕРБ, и за прокуратурата... Само за нас, т.нар. обикновени българи краят не е щастлив... Не е, защото за пореден път виждаме безнаказаност, манипулации, драстична и показна корупция (да извадиш и платиш 250 000 лв., без грам срам и притеснение! Виждаме в края на краищата крещяща липса на справедливост, почтеност и законност! И всичко това на фона на сигнали още от миналата година, които разкриха как роднина на кмета купува нива и я продава на общината 115 пъти по-скъпо.

На няколко пъти граждани организираха протести и сигнализираха редица институции за корупция в Септември. Но дълго време не последва нищо. Държавата, ГЕРБ, всички спяха и се правеха, че нищо не се случва, че всичко е наред! Правеше се, че не чува и не вижда, докато отглеждаше поредния васал на конци, който изпълнява поръчки, спуснати от високо в София. Затова и няма защо да се учудваме, че когато службите започнат да работят по някой случай, разработките им се озовават след това на нощното шкафче на разследваните.

Моделът “Септември” не е изолиран случай, а извадка за ширещата се безцеремонност, дори фрапиращо-обидна показност на статуквото.

Наскоро ГЕРБ  свали политическото си доверие от хасковския кмет Добри Беливанов, след като излязоха на яве нови разкрития от роднински назначения и приятелски зависимости в местната община. Градоначалникът на Елин Пелин бе атакуван от общинския съвет заради присъда и скрити обществени поръчки, а общинска съветничка от Велинград бе уличена в конфликт на интереси и „роднински“ сделки за 300 000 лева.

И всичко това с марката „ГЕРБ“! И всичко това е само капка от лавинообразната поредица примери, които могат да се извадят за едва няколко месеца от края на миналата година до днес.

В тези малки населени места властта е концентрирана в малки или по-големи групи, които владеят общината, областните управи, оплитат полиция и прокуратура... Така функционират около тях и корупционните схеми, които освен усвояването на европари, обществени поръчки и търгове осигуряват и гласове на политическите партии на избори. И ако чадърът над тези групи случайно някъде се пропука и службите започнат да ги разследват, все се намира кой да „информира“ потърпевшия, да му изпрати предварително материалите от разследването, да помогне, както се казва от сърце, но не и даром! На тази система българите нямаме доверие отдавна, много отдавна!

Е как тогава европейските партньори да ни имат доверие? Как тогава да бъдем в Шенген?

Как?

И затова е време да променим имиджа на държавата си! Време е да спасим бъдещето си! Да помогнем и извадим Отечеството си от тинята!

Време е дошло, приятели, за промяната...!

 

Вижте още: 

България се изравни с Вануату по усещане за корупция