Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Кметът на Босилеград...
Кметът на Босилеград уреждал прегледи за българи във ВМА срещу гласове по изборите

Кметът на Босилеград уреждал прегледи за българи във ВМА срещу гласове по изборитеКметът на Босилеград Владимир Захариев е уреждал медицинска помощ във ВМА срещу получаване на гласове по време на избори, твърди пред „Фокус“ Иван Николов, директор на Културно информационния център в Босилеград. Захариев е правил това в продължение на години.

Коментарът му идва дни, след като трима български лекари бяха задържани по време на хуманитарна акция в града. Те посетиха сръбския град, за да прегледат наши сънародници, но скоро след пристигането си бяха задържани без конкретна причина и без обяснение от сръбската полиция за повече от 5 часа.

Според Николов няма адекватна политика на правителството ни спрямо българското малцинство в Западните покрайнини.

„Досега нещата се правеха на парчета и резултатите бяха временни, откъслечни и спорадични. България до момента оказва хуманитарна помощ според случая. Там все още не е решена една систематична политика, която да гарантира някакви нормални условия за оцеляване на това население“, коментира още той.

По думите му Сърбия десетилетия наред е провеждала асимилационна политика. Шефът на българския културен център твърди, че една трета от населението се изгонва, една трета – най-борбените, се осъждат и избиват, а тези, които останат, се асимилират.

 

Източник: https://offnews.bg/