Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Кметът на село Войво...
Кметът на село Войводиново: Циганите се върнаха със закрилници от БХК

Кметът на село Войводиново: Циганите се върнаха със закрилници от БХКПредставители на ромски организации и хора от Българския хелзинкски комитет (БХК) помагат на ромите от Войводиново, за да се върнат по домовете си. Местните хора обаче категорично не искат. Те трябва да разберат, че връщане назад няма.

Това каза кметът на селото Димитър Тосев пред БТВ.

 

Той разкри, че циганите са били заедно с лице, представило се за член на Хелзинкски комитет. „Имаше жена, която говореше на английски език, която бе най-крайна. Тя и останалите от групата започнаха да свалят заповедите от общината залепени на вратите. Това не е редно“, коментира Тосев.

Красимир Кънев от БХК коментира, че не е имало техни представители, а хора от местните, с които си сътрудничат. „Тези хора са от "Столипиново" и посредничат в тази ситуация“. Той защити ромите от Войводиново, които напуснаха домовете си след жестокия побой над военен. „Тези хора живеят повече от месец в много тежки условия. Те бяха прогонени от домовете си по средата на зимата. Те са невинни и имат нужда от помощ от държавата. Тези хора живеят в скотски условия повече от месец“, коментира Кънев.

Тосев добави, че всичко е било предварително организирано, за да могат да бъдат доведени в селото. „С тях имаше една бременна жена, която предстои да роди седмото си дете. В България има много нуждаещи се хора, които могат да живеят във Войводиново и не са цигани. Всичко това е подклаждане на напрежение“, смята той.

„Да се третират тези хора като предмети, които могат да се носят и подклаждат е крайна степен на дехуманизация. Във Войводиново беше извършено етническо прочистване. Търси се вина в ощетените хора“, подчерта Кънев.

 

Източник: http://epicenter.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Кметът на Войводиново: Опитът за връщане на ромите в незаконните постройки е провокация

Войводиново остава под полицейска обсада

Слави Трифонов за Войводиново: Вземете се в ръце и започнете да си вършите работата

Отново напрежение във Войводиново: Ромите се върнаха в селото

Отново недоволство във Войводиново


89430