Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / КНСБ: Уволняват рабо...
КНСБ: Уволняват работници заради коментари във Фейсбук

КНСБ: Уволняват работници заради коментари във ФейсбукКюстендил е поредният български град, в който КНСБ учредява един интересен дискусионен форум, предназначен за български работници и служители, които не членуват в синдиката, наречен "Арена Работеща България или работнически парламент". Това съобщи в пресклуба на БТА в Кюстендил Пламен Нанков - вицепрезидент на КНСБ. 

Той уточни, че в синдикатите членуват едва около 25 процента от работниците и служителите в страната и допълни, че повод за началото на този форум са зачестилите случаи, касаещи работното време и социалните медии.

"Заради изявления и реплики във Фейсбук вече има случаи на уволнени работници от техните работодатели. Има дори и случаи на уволнени служители през Фейсбук, а не по установения ред", посочи Нанков.

Той допълни, че това, което от КНСБ са установили е, че заради липсата на регулация, решенията на работодатели, които преминават в крайности, стават все по-чести.

"Има дори случай на уволнен служител, очакващ дете, заради използване на мобилен телефон във фирма, където това е забранено", посочи Нанков.

Според синдикалистите е време е да се зададе регулация по отношение на новата среда за общуване в социалните мрежи, защото липсата ѝ предизвиква недоволство от работодателите, а от друга - нарушаване на личните права на работниците. От КНСБ смятат, че е необходимо страната ни да последва примера на западните държави и САЩ, като компаниите ни предприемат сериозни стъпки за въвеждане на собствена, приемлива за всички нива фирмена политика за използването на социалните мрежи от работниците и служителите им.

Нанков презентира и национална подписка на КНСБ, съвместно с КТ "Подкрепа", за дефиниране на работното време от законодателя. "Искаме да се промени и заплащането на извънредния труд и процентът на изчислението му", посочи още Нанков.

За две седмици подписката е подкрепена от 20 хиляди души.

 

 

Източник:  novini.bg


116711