Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Твоите права / Кога имаме право на ...
Кога имаме право на обезщетение от авиокомпания

Кога имаме право на обезщетение от авиокомпанияНискотарифни, високотарифни – това са авиокомпании, които действат съгласно общоевропейска рамка и са длъжни да обезщетяват пътниците си, вкл. при обективни причини като лошите метеорологични условия, подчерта шефът на КЗП

Разбира се, че българите, които бяха изоставени на летището в Тимишоара, могат да си търсят правата и винаги съветвам хората да предприемат действия, за да защитят правата и да бъдат обезщетени, ако са претърпели конкретни вреди. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ по bTV председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Българи от Тимишоара: Беше кошмарно, бяхме излъганиГрупа италианци беше настанена в хотел и сутринта беше извозена към съответната дестинация, разказа Румен Илиев. Част от изоставените пътници ще заведат иск за „немалка сума“, за да не се гледа на българите като на хора втора ръка

Това е един изключително неприятен случай, който се дължи на лошото време и на това, че този конкретен пилот е взел решение да отиде в Тимишоара. По информация, която имаме, по същото време на летището в София е имало още шест или седем самолета, които в крайна сметка са кацнали. Според мен би трябвало и нашите власти, в лицето на Гражданска въздухоплавателна администрация, в контакт със съответната агенция в Ирландия да изясни причините за това решение, коментира той.

Димитър Маргаритов
Снимка: bTV

Маргаритов посочи, че макар да е нискотарифна, компанията трябва да поеме грижата за хората в подобна ситуация. Има регламент, който важи на територията на целия Европейски съюз, и в него ясно и точно са описани правата на пътниците в такива случаи. Хората имат право на храни, напитки, а когато става въпрос за закъснение с повече от пет часа, те имат право и да се откажат от пътуването изобщо, да получат парите си обратно, като сами организират придвижването си оттам нататък. Когато става въпрос за закъснял или отменен полет, говорим и за обезщетение от порядъка на 250 – 600 евро в зависимост от дестинацията.

права
Снимка: bTV

Нискотарифни, високотарифни – това е пасажерски жертон. Това са авиокомпании, които действат съгласно общоевропейска рамка и са длъжни да обезщетяват пътниците си, когато настъпват подобни хипотези, вкл. когато това се дължи на обективни причини, каквито са лошите метеорологични условия, подчерта Маргаритов. 

На сайта на Европейския потребителски център има калкулатор (вж. калкулатора тук), с който всеки може да изчисли какво обезщетение трябва да получи.

права
Снимка: bTV

Всички пътници, които са засегнати и смятат, че правата им не са били удовлетворени, трябва да пазят всякакви документи за разходи, които им се е наложило да правят и да ги предявят с иска към авиокомпанията. Ако не срещнат разбиране, да се обърнат към КЗП, Европейския потребителски център, омбудсмана, препоръча Маргаритов.

Отговорът и обезщетенията трябва да бъдат получени до шест седмици.

Вижте целия разговор във видеото:

<iframe width="640" height="360" src="https://embed.btv.bg/lbin/global/embed.php?v=2111573818" frameborder="0" scrolling="no" allowtransparency="true"></iframe>

 

Източник: http://btvnovinite.bg/