Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Кога пилотът ще напу...
Кога пилотът ще напусне самолета на президентството?

Кога пилотът ще напусне самолета на президентството?Коментар на Десислава Любенова 

(Мнението на автора е с редакторска намеса след негово съгласие)

"Румен Радев говори вече повече като политически лидер на политически проект, а не като президент." Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Любопитно твърдение, което би се възприело повече от обществото като поредното театрално заяждане в цирка, наречен ГЕРБ-БСП, отколкото като сериозно спречкване. Почти ежедневно от доста време двете партии си хвърлят целенасочено по някоя обида просто така за спорта и най вече за пиар пред хората. Аз също щях да подмина с лека ръка изказването на Цветанов, ако обаче тези уж случайно хвърлени думи не потвърждаваха една не отдавна изказана от мен теза – управляващи и президент играят заедно и ръка за ръка, за да запазят властта и привилегиите си.

Сценарият, при който Румен Радев се оттегля от президентската институция (която и без това няма кой знае каква власт и влиза пряко в политиката) изглежда все по-реален. Помислете малко - в момента (въпреки скандалите с руския патриарх и унижението, което трябваше да изтърпи) Радев се радва на що-годе добър рейтинг и все още се харесва от хората. Няма да е така обаче след година-две. Властта изхабява, а сега за гафовете обществото е склонно да обвинява съпругата му генерал Деси, но не и него самия.За пред обществото се полагат неимоверни пиар-усилия той, Радев да е враг на управлението и така по този начин да прикрива умело дългосрочно играта си с ГЕРБ и Борисов. Оттегляйки се от поста на държавен глава, чрез създаването на пропрезидентска партия, би му осигурило сериозно предимство на следващите избори, които без съмнение ще са предсрочни и то най-вероятно есента на тази година. И по този сценарий следващият премиер да се казва Румен Радев. Ще кажете абсурд?! А защо пък не!? Когато залогът е прекалено голям - всичко е възможно! Пречки, камо ли морал – никакви! Играта си има и друга цел, на неговото място бързо-бързо да се нареди изхабеният вече Борисов, който от няколко години ясно заявява, че има мераци да седне в креслото на Дондуков 2, което също минава през предсрочни президентски избори, но и това ще го наредят някак си, още повече, че Бойко е нетърпелив да чака още 4 години до редовните! Чрез подобна хитра маневра и левите комунисти, и десните биха спечелили. Печели и статуквото. Така Борисов, Радев и Корнелия все пак може да останат във властта, макар и още малко. Губи България! Но на кого от нашите политици му пука за хората, важна е властта, изгодата!

Думите на Цветанов са само подготвяне на почвата, за да се провери дали някой ще усети маневрите, които се готвят в най-скоро време. Не случайно около президент и премиер и между ГЕРБ и БСП все изникват някакви мними скандали, с които да заблудят нас публиката, че са "на нож". В действителност задкулисните игри и машинации са основното занимание на първите в държавата. И то отдавна... Машинации и манипулации, целящи основно властта и облагата!

Няколко месеца след като встъпи в длъжност Радев умело се заяде с ГЕРБ за покупката на военни самолети за милиарди. В продължение на близо месец президент-премиер и лидери на парламентарни групи си разменяха "любезности" през медиите, но накрая всичко завърши с общи прегръдки и целувки. И така допреди няколко дни, когато съвсем между другото военният министър Каракачанов заяви в интервю, че поръчката за самолетите за милиарди ще бъде пусната в края на март. Разбрали са се, нали...! Подобна сделка за милиарди би донесла огромна сума пари на онези, които я сключат...

Скандалът с "Грипените" бе последван и от смешна размяна на реплики между Радев и Борисов, по повод началник кабинета на президентството Иво Христов, който в миналото работил за Пеевски. Обществото така и не разбра защо двамата първи мъже си дърпат косите, но остана странен привкус и усещане за раздор между тях. Каквато беше и целта – да се създаде усещането сред народа, че истинската опозиция на ГЕРБ е Румен Радев и никой друг! А да не забравяме и факта, че Делян Пеевски все още е депутат и, ако премиерът има доказателства за негова незаконна дейност защо не се обърне към прокуратурата?!

Връщайки се назад, поведението на Радев показва, че не за първи път играе с ГЕРБ, но внимателно и задкулисно. Ясен пример е как уж опозиционният Радев сформира отявлено дясно-центристко и прогербаджийско служебно правителство, чиято единствена цел бе да прикрие далаверите на борисовото управление. За целта съмнителният министър-председател проф. Герджиков организира поръчкова "ревизия" на управлението на ГЕРБ и Борисов! Резултатът предварително беше предизвестен: Кабинетът Бойко Борисов е отличник без почни никакви нарушения.

В месеците след референдума за смяна на системата президентът, който стана президент благодарение на вълната на народното недоволство, както и на спекулативното разпространение във фейсбук на клип с участието му в "Шоуто на Слави" направи всичко възможно, за да саботира реализирането на трите въпроса, на които 3 млн. българи казаха категорично "ДА". Като вече действащ  президент, Радев не посмя да призове Народното събрание да вземе решение в полза на националното допитване. Не каза и дума в защита на народния вот, на неговите избиратели де факто! И пак той оправда това си поведение на 24 септември 2017 г. пред българите в Чикаго, когато на въпрос за отхвърления референдум президентът отговори уклончиво: „Не знам защо депутатите решиха така“. Отговорът на Слави беше: „Г-н президент, нямахте ли доблестта да кажете в очите на нашите сънародници, че всъщност вие не подкрепяте волята на българските граждани, изразена на референдума? Че вие, избраният президент на втори тур от 2 063 032 души, неглижирате волята на 2 509 864 българи, които категорично поискаха да избират депутатите си с мажоритарен вот в два тура? Че вие, също като госпожа Корнелия Нинова, сте привърженик на немската смесена избирателна система, която, както се видя тези дни, е повече пропорционална, отколкото мажоритарна.“ И беше прав.

Но играта Борисов-Радев не спира, за целта президентът налага и вето след вето върху този или  онзи закон на ГЕРБ, знаейки добре, че нито едно от тях няма да мине. Гласуванията от последните няколко месеца го доказват. Но така президентът трупа и с тези си действия актив сред гражданството.

Появата на т.нар. "президентска партия", начело с Радев, би била поредният шамар за демокрацията в България. Целта ѝ без съмнение не е излизане от кризата и оправяне на бакиите в държавата и тегобите народни. Целта ѝ е затвърждаване на статуквото. Сега, когато в началото на март Слави Трифонов ясно заяви, че продължава по пътя на промяната, събирайки умни и кадърни хора от всички области на обществения живот, килимчето под краката на управляващите и опозицията се запали много бързо. Вече повече от две години Слави не се отказва от идеята за промяна, от борбата за справедливост и демокрация. По пътя си той среща десетки трудности, но ги преодолява, благодарение на принципността си и подкрепата от нас, хората. Слави е заплаха и се изкачва опасно бързо към върха. Статуквото и задкулисието трябва да отговори по някакъв начин и го прави, макар и неуспешно. Неуспешно, защото всяка битка на неискреността, непочтеността и некоректността срещу принципността, честността и почтеността са обречени! Още повече, когато се водят срещу народа и неговия нов водач!

Но България вече се събуди. България не иска старите управляващи мутри и муцуни, които съсипват Родината вече три мандата. И десет преди!

България не иска псевдоопозиция, която имитира дейност.

България не иска президент-кукла, който в името на властта се е сдушил с нея.

България отдавна не иска старите лицемерни партии, партиите на застоя и регреса!

Днес България иска справедливост и промяна. И тя идва в лицето на Слави Трифонов и целия народ наш.

Милиони са готови да скочат. Милиони ще го направят.

Гответе се!

 

Вижте и други материали по темата:

Процедурите за покупка на самолети и бронирани машини тръгват до края на март, обяви военният министър

Скандалът "Радев–Борисов" – история за наивници! Малко повече за войната на живот и смърт на статуквото срещу Слави!

Меренето на мускули между Радев и Борисов като псевдовойните им в политиката

Гадове и лош човешки материал посягат към главата на Краля–Слънце

Скандалът "Радев–Борисов" – история за наивници! Малко повече за войната на живот и смърт на статуквото срещу Слави!

Темата за народния съд – поредната „дъвка” за народа

Кого заблуждавате с този вот? (ОБНОВЕН)

А къде е Бойко?

Слави: Български политици, вие будите само съжаление и отвращение!

Кой се страхува от Слави Трифонов?

ВИЖТЕ всички видеоклипове от разговорите на Слави с успелите българи

Слави и България поеха по пътя на промяната

Втори ден успели българи на разговор със Слави

Успели българи на разговор при Слави

България показа своя потенциал

Да си вземем държавата! Днес!

Има ли надежда за младите в България, или интересът на властта е да ги няма в родината?

Давай, Слави! С теб сме. И България е с теб!