Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Кога ще ги стигнем.....
Кога ще ги стигнем... братята поляци?!

Кога ще ги стигнем... братята поляци?!Коментар на Райна Знаменкова 

Полският парламент гласува намаляване с 20 процента на заплатите на депутатите, за да потуши скандал, породен от щедри бонуси, които консервативното правителство си отпусна. Според статистиката средната месечна заплата е около 1000 евро, а заплатата на полски депутат е около 2350 евро.

Сега да видим какво се случва в България? Народните ни избраници получават 5900 лв. на месец (3015 евро) като от тях 2360 лв. безотчетни. Това е основното. Отделно прибират за участие в 2-3 комисии по 400 лв., длъжност, трудов стаж, научни титли... (пари за почерпка?). Средната работна заплата е около 1060 лв. (541 евро).

Или казано по друг начин взимаме на половината на поляците, но парламентарните ни корифеи взимат с 1/3 повече от полските депутати! Браво на нас!

Image result for депутати 44 народно събрание

Същевременно тези дни излезе статистика, че заплатите в България изостават с 5 до 10 пъти от тези в останалите бивши източноевропейски държави. Бившите наши братя и сестри от времето на комунизма. Също, според изчисления, българите ще започнем да получаваме, колкото европейците след има-няма 20 години, а най-вероятно и много повече. Пак също преди няколко дни след бурни дебати родните депутати решиха да не си замразяват заплатите. Не да ги намалят, а просто да ги замразят! Нали разбрахте – да ги ЗАМРАЗЯТ! Което значи, че в близката година-две ще взимат пак по 6,7 хил. лева, но поне няма да растат! Какво излиза:

- Слугите на народа ни преживяват чудесно. Те се справят по-добре от полските си колеги, защото работят отговорно за нас!?!;

- Слугите на народа ни нямат намерение да се отказват от благините и лукса  си. Те дори ламтят за още;

- Слугите на народа ни се правят, че не разбират защо българите все се оплакват, че живеят зле. Те не могат да усетят лишения, недоимък, мизерия и глад. Не могат да усетят какво значи да не можеш да си платиш тока и телефона и да купиш лекарства за болното си дете! Не могат.

- Обикновеният българин преживява с половината пари на обикновения поляк. И пак се справя;

- Обикновеният българин няма дори и надежда, че скоро ще започне да получава, толкова колкото получават "бедните"  в Европа. И пак се справя;

- Обикновеният българин търпи и мълчи... 

Намаляването на заплатите на полските депутати с 20% може да е популистко. Именно толкова популистко, колкото беше и предложението на Корнелия Нинова възнагражденията на родните депутати да се замразят. Докато в Полша обаче пристъпиха към тази мярка и получиха одобрението на населението, у нас народните избраници решиха, че дотолкова българите сме приспани и животински оскотяли, че няма нужда изобщо да търсят тяхната "обич"... Родните политици са брутално и безспорно доказателство за една оядена, високомерна, самозабравила се паплач. Те вярват, че този техен рай ще продължи още дълги години и може би са прави, ако най-накрая не се вдигнем и не им покажем, че ни е писнало, не, не, не ни е писнало, направо сме отвратени и бесни. 

Писна ни да ни се подиграват;

Писна ни да ни употребяват;

Писна ни да ни лъжат;

Писна ни да ни крадат;

Писна ни да ни тъпчат;

Писна ни да не ни зачитат;

Писна ни да мизерстваме, да се страхуваме, да живуркаме;

ПИСНА НИ ОТ ВАС! ЧУВАТЕ ЛИ? ВЪРВЕТЕ СИ С МИР!

На мен отдавна ми писна. И затова е време най-накрая да изхвърлим боклука?

 

ВИЖТЕ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Че с какво сте заслужили привилегиите си, господа депутати?

Разделени заедно... в името на топлите местенца и субсидийката!

За заплатите и за... безсрамието на депутатите!

Евтин популизъм: След като се нагушиха..., БСП предложи замразяване на заплатите за депутати и министри, ГЕРБ - против*

Средната работна заплата в България изостaва между 5 и 10 пъти

А у нас кога?* >> Намалиха заплатите на полските депутати с 20%

НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА