Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Когато часът удари.....
Когато часът удари... или за протестите в миналото и сега

Когато часът удари... или за протестите в миналото и сегаКоментар на Десислава Любенова

 

Остават дни до крайния срок (4.05), който Слави Трифонов, от името на милиони българи даде на депутатите да започнат сериозна работа по приемане  решенията от референдума, проведен на 6 ноември. Нека си припомним, че в предишното Народно събрание същите тези депутати имаха предостатъчно време да приемат исканията на българския народ и така изборите на 26.03 да се проведат по новите правила. Уви. Умишлено не го направиха. Изгавриха се с хората! Ето защо сега трябва да действат. Бързо. Без усукване и хитрини!

До момента политическите партии се правят на глухи, неми, разсеяни и тотално пренебрегващи желанието на хората. Същото, че и дваж по-безочно го прави и кандидат-премирът ни за 3-ти път, вечният Бойко Борисов. Той пък се "разболя“ от деменция и амнезия накуп и хептен забрави какво обещаваше по села и градове преди изборите.

"Като слуга на народа" Борисов предупреди отново за референдума

Бойко, ти обеща! Време е за референдума... Няма място за умуване! Изпълнете волята на хората! - Коментар на "ДНЕС"

Окончателно лъсна предизборната измама на ГЕРБ! Подиграха се и се изгавриха с 3 млн. българи! > Какво ни готви новата власт: 1500 средна заплата, но без мажоритарна система

Битка за кресла и постове в новата-стара коалиция! Но защо ГЕРБ и Цветанов не направиха мнозинство за референдума, след като се кълняха в него ден и нощ преди изборите?

Борисов върна на дневен ред темата с референдума на Слави

Борисов: Всички ние подценявахме референдума, сега ще си понесем последствията (СНИМКИ, ВИДЕО)

Бойко Борисов: ГЕРБ ще подкрепи Референдума

Не му е за първи път на Бойко да лъже, блъфира и манипулира. Преди изборите той обещаваше какво ли не, само и само, за да заблуди гласоподавателите.

Добре време да спрем с мълчанието и да действаме! Безкомпромисно! За интересите на хората!

Един от въпросите е дали партийците в Народното събрание ще са така равнодушни и към бъдещия гняв на хората? Те не направиха нищо за референдума и скоро ще се изправят пред яростта на разгневените граждани. Слави очевидно ще отиде пред парламента и няма да е сам. Ще отиде, не само защото след конструирането на НС, депутатите не си мръднаха и пръста, за да направят нещо за референдума. Ще отиде, защото е боец с чест и достойнство, ще отиде заради хората и в тяхно име. Защото те, депутатите и вождът им Бойко пренебрегнаха ТРИ МИЛИОНА БЪЛГАРИ!!! Откакто се конструира Народното събрание си избираха канцеларии, жилища, редиха кабинет, министри, постове, благини и бизнеси. Със Слави и до него ще са всички недоволни, всички на които им писна от всичко и от всички, на всички на които им писна от мизерия, лъжи, корупция, липса на справедливост и възмездие, на всички, на които им писна три поредни пъти да гледат Бойко Борисов като бутафорен премиер, Доган и Делян да командорят цяла държава, да гледат Валери, Волен и агент Иван като най-патриоти на патриотите, а Корнелия Нинова като беззъба опозиция...

Да погледнем малко назад в историята. Казват, че тя никога не се повтаря, но аналогии и общи развития винаги има. Казват, че историята учи! А за последните 27 години в България са се провели много протести, бунтове, граждански недоволства. Някои от тях завинаги  ще останат в историята. От някои може и да се поучим.

29 ноември 1990 г.

Краят на 1990-а ще остане в историята като Лукановата зима. В магазините няма основни стоки от първа необходимост, а пред тях има огромни опашки. Друго, което няма в България по това време – търпимост към управляващите. Така избухва първата национална стачка в съвременната история на страната. Организира я КТ „Подкрепа”, а после се присъединява и КНСБ. Точно два месеца по-късно премиерът Андрей Луканов подава оставка.

Оставката на Луканов

29 ноември: Правителството на Луканов подава оставкаImage result for Лукановата зима

 

17-20 май 1994 г.

В средата на май, няколко месеца преди „онова американско лято”, КНСБ организира генерална стачка, в която се включват 751 000 българи. Протестът ще остане в историята и с първите арести на регионални синдикални лидери. Това се случва в Дупница и Бургас.

Най-масовите протести в съвременната ни история

Image result for 17-20 май 1994 КНСБ организира генерална стачка, Дупница и Бургас.

 

14 януари – 4 февруари 1997 г.

Какво се случи на 4-ти февруари 1997 година?

Ако зимата на 90-та бе станала известна като Луканова, то Жан Виденов стана кръстник на тежкия период през 97-а, за който много хора си спомнят с ужас. Това е втората огромна стачка в страната. В условия на хиперинфлация, заплатите и пенсиите се равняват на едва няколко долара. Редица банки фалират, а в края на 96-а премиерът е подал оставка. След протестите, в чието дейно участие взимат КНСБ, „Подкрепа” и „Промяна”, БСП връща мандата и така се съставя служебно правителство с премиер Стефан Софиянски.

 

24 септември – 4 ноември 2007 г.

ПРИКЛЮЧИ УЧИТЕЛСКАТА СТАЧКА!

ПРИКЛЮЧИ УЧИТЕЛСКАТА СТАЧКА!

Ако преди 6 години децата ви са били ученици, то със сигурност си спомняте голямата учителска стачка. Тя продължи 42 дни, а исканията на преподавателите бяха кристално ясни – поетапно вдигане на заплатите и заделяне на 5% от брутния вътрешен продукт за образование. Протестът ще остане в историята и с разговора между финансовия министър Пламен Орешарски и образователния му колега Даниел Вълчев. Тогава журналисти хванаха репликата „Дай да разваляме седянката”.

 

декември 2008 – март 2009 г.

Огромен полицейски протест "погреба" сегашното МВР

Огромни полицейски протести белязаха последните месеци от управлението на кабинета „Станишев”. Служителите на МВР искаха 50% увеличение на заплатите и по-добри условия на труд. Тъй като нямат право на ефективна стачка, полицаите проявиха изобретателност и се събираха на демонстративно пушене или дефилета със скъсани обувки и бутилки с вода. Пикът на протестите бе през март 2009-а, когато над 8 000 служители на МВР се събраха в центъра на София. Тогава полицаите в светещи жилетки носеха ковчег и лозунга "Маджо вика Румен".

 

януари 2013 г.

Свикват национален протест пред парламента на 28 януари

Гражданското недоволство срещу първия кабинет на Борисов започва в края на януари 2013 г. и обхваща над тридесет града в България. Първоначално те са породени от огромните сметки за електричество и насочени срещу монополистите (електроразпределителните дружества) Постепенно акцентът се измества и гражданското недоволство е предимно към политическата система. Изблици на насилие между полиция и протестиращите на 19 февруари 2013 г. в София довеждат до оставката на Борисов. Тези протести са белязани и с ужасяващото самозапалването на Пламен Горанов и още няколко достойни  български граждани! Бог да ги прости !Лека им памет!

 

май 2013 г.

Протестът от юни 2013 г.

Image result for май 2013 г. протести орешарски

Протестите срещу кабинета „Орешарски“, станаха популярни в социалните мрежи под името ДАНСwithme. Те стартираха още преди избирането на Пламен Орешарски за министър-председател. Протестите възникват като реакция едновременно на личността на Орешарски и министрите му, както и очакваните и оповестени политики, особено свързани със зелени теми като: застрояване на природни места, строеж на АЕЦ „Белене“ и други. Впоследствие към това се добавя и практиката за непрозрачно назначаване на държавни длъжности, първото от които е за шеф на ДАНС. Тогава и се разгоряха с пълна сила. Протестите се опитаха да добият облика на призив за морално обновяване и поставянето на нови ценностни основи на българската политика, но уви. Те не обхванаха страната, останаха само в София и то в центъра, разнесе се привкус на  корпоративност, а Орешарски не падна благодарение на тях, а на измяната на Станишев от страна на Местан и ДПС.

Като се замислим обаче - до какво доведоха всичките тези протести? До временно удовлетворение и нови надежди в хората, до следващите протести. Бунтовете, такива каквито ги знаем и помним оставиха и един дълбоко горчив привкус на задкулисно вмешателство, което саботира и води в своя посока развитията в страната... дори и чрез протестите.

Това, както и нереализираните мечти и очаквания на хората за по-добър живот, дават основание да твърдим, че нито един от тези протести не доведе до глобална и пълна промяна на обществената и политическа система в България. Така и не се отпуши демократичния процес и не се даде път на пълни и дълбоки реформи в страната. Те, протестите отпушваха временно вентила на напрежението, но не решаваха основния проблем. Проблемът с икономическата свобода, справедливостта, съдебната система, цензурата. Така България си остана най-бедната, най-неразвитата, най-тъжната страна от бившия Съветски блок с близо 3 млн. българи, живеещи извън пределите на родината си.

А дали май-юли 2017 г. ще влезнат в историята, но не като поредната протестна вълна, не водеща до нищо и никъде, а като истинската, жадуваната... и дълго отлагана ПРОМЯНА, предстоим да разберем.

И да не забравяме - Всичко зависи основно от нас! Има още съвсем малко време. Тогава може би, чак след 27 години ще стане ясно, че ИМА ТАКЪВ НАРОД.

 

Отворено писмо на Слави Трифонов към политиците от 30.01.2017

 Отворено писмо на Слави Трифонов към политиците от 27.03.2017

 

Най-масовите протести в съвременната ни история

Пет мига от пролетта… Защото има такъв народ! - Позиция на "ДНЕС"

Слави Трифонов даде две седмици срок на парламента да промени Изборния кодекс

Държавата призна – референдумът е умишлено саботиран - Коментар на "ДНЕС"

Окончателно лъсна предизборната измама на ГЕРБ! Подиграха се и се изгавриха с 3 млн. българи! > Какво ни готви новата власт: 1500 средна заплата, но без мажоритарна система


26603