Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Когато фактите говор...
Когато фактите говорят, и ЦИК мълчи

Когато фактите говорят, и ЦИК мълчиПозиция на "ДНЕС"

Скандално и просташко е изказването на говорителя на ЦИК Цветозар Томов за инициатора на националния референдум Слави Трифонов. Според Томов телевизионният водещ е: "Дребен и жалък мошеник". Какво толкова разгневи поръчковия служител на властта?

След срещата с главния прокурор Сотир Цацаров, Слави Трифонов оповести един от сигналите срещу ЦИК, който ясно показва на какви манипулации е способна властта, за да опорочи референдума. След запитване на Движение "ДНЕС" до Министерски съвет, според закона за достъп до информация, стана ясно, че за референдума са били отпечатани 7 577 000 бюлетини, но са закупени едва 7 236 00 плика. Според простите изчисления липсват 341 000 плика. Така става ясно, че още преди 6 ноември държавата в лицето на институциите, отговорни за провеждането на тези избори, е подготвяла саботирането на  референдума.

Говорителят на ЦИК твърди, че цифрите лъжат, защото видиш ли в референдума са гласували малко над 3,5 млн. българи. Интересно обаче как от ЦИК - службата, която само трябва да осигури и да съблюдава законното провеждане на изборите - знаят предварително колко хора ще гласуват на националното допитване. Може би Томов сам ще слага бюлетините в пликовете на всеки един избирател? А може и да отбелязва вота в квадратчето, което е удобно за властта. Все пак Томов признава, че проблемът не идва от ЦИК, а от Министерски съвет, който е отпечатал бюлетините и купил пликовете. ЦИК обаче е органът, който трябва да следи за изрядното и честно провеждане на изборите. Те са знаели предварително колко бюлетини и колко плика има. В обясненията си говорителят твърди, че броят на бюлетините е по-голям от броя на пликовете, защото гласоподавателите могат да се объркат и да поискат друга. От целия този наниз от обяснения на човека на ГЕРБ нищо не става ясно. Напротив каканижат си безсмислени слова, които още повече объркват...

А всъщност какво става с пликовете? Те не могат ли да бъдат физически унищожени - скъсани, изгубени и т.н. Но и за това Слави Трифонов сигнализира и внесе съответните документи при Сотир Цацаров в понеделник.

В закона е записано, че броят на бюлетините трябва да е с 10% по-голям от броя на избирателите. Никой не е помислил обаче за броя на пликовете. Ами, ако от Министерски съвет бяха решили те да са 2 млн. или 3 млн.? Кой взема това решение? Кой е решил, че трябва да се купят с 341 000 плика по-малко? Това попита и „ДНЕС“ в писмо до Министерски съвет.

По всичко личи, че след срещата на Слави Трифонов с главния прокурор, от ГЕРБ са изпаднали в паника. Мръсните ризи бавно, но сигурно излизат наяве. Ето защо те насъскват кучетата си и придворните медии срещу организаторите на референдума. Въпреки това обаче, когато фактите говорят и боговете мълчат, особено когато става въпрос за машинациите в изборния ден довели до грандиозната кражба, чрез която бяха унищожени на практика 12 000 бюлетини и така превърнаха референдума  в незадължителен за Народното събрание. Оттук започва олигавянето му. Такава беше и целта. Всъщност оказва се, че всички саботажни действия на властта срещу референдума от подписката до удара с въпросните 12 000 бюлетини са отдавна, отдавна планирани. А ЦИК и неговият говорител Томов са просто маши в ръцете на управляващата върхушка. 

 

Виж коментари на "ДНЕС" по темата: 

Държавата призна – референдумът е умишлено саботиран

Цацаров, ти си на ход! Върни на хората откраднатия референдум!

 

Виж и статиите по темата: 

Цветозар Томов гневен на Слави Трифонов

Какво каза Слави Трифонов от името на главния прокурор 


19668