Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Когато нашите не мог...
Когато нашите не могат да се справят* >> Експерт от чужбина идва за разследването на ада до Своге

Когато нашите не могат да се справят* >> Експерт от чужбина идва за разследването на ада до СвогеЧрез видеозаснемане от дронове и външна консултация Институтът за пътна безопасност ще търси причините за тежкия инцидент на пътя, който само преди две години е ремонтиран за 23 млн. евро. Това съобщи пред БНР Диана Русинова от института.

"Ще имаме в нашия екип човек, който от дълги години работи в сферата на пътната безопасност в Австралия. В екипа ще бъде и господин Богдан Мирчев, който е бивш шеф на КАТ и е бил един от водещите експерти по разследване на най-тежките пътно-транспортни произшествия. Ще заснемем и участъка с дрон, не само този участък. Ние ще заснемем и други, които потенциално представляват риск", каза тя.

И Русинова, както и други експерти обясниха, че въпросният пътен участък е в лошо състояние.

"Нашата проверка показа на много места компрометиран асфалт, нарушено пътно покритие и то само по-малко от две години, след като е приключен този ремонт. Липсващи знаци, на много места канавките са пълни с паднали камъни и не са почиствани от години. Има много храсти по пътя, които доста скриват видимостта и водата няма къде да отиде да се оттича. Тя съответно отива на платното. Едната от причините за този инцидент категорично е състоянието на пътя",  каза тя.

И от организацията "Българско обединение на шофьорите" посочват лошото състояние на пътя като вероятна причина за тежката катастрофа край Своге. В съобщение до медиите от обединението напомнят, че в края на миналия месец са изпратили писмо до министъра на регионалното развитие, с което да обърнат внимание за лошото сцепление на асфалта при завоите, недостатъчните ограничителни съоръжения и растителността, която пречи на добрата видимост.

Да не се прибързва със заключението, че състоянието на пътя е причина за катастрофата, призова експертът по организация и безопасност на пътното движение" проф. Румен Миланов, който е и преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

"Безспорно, движението е било в един силен валеж и най-вероятно пътната настилка е била покрита с воден слой, който още повече усложнява обстановката. Основният въпрос е с каква скорост е влезнал автобусът в тази хоризонтална крива с концентрация на пътно-транспортни произшествия и сигнализиране", каза той.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://www.dnes.bg/

 

"ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА: 

16 души загинаха, а 26 са ранени при катастрофа на автобус край Своге.

Държавата убиец: Преди 2 месеца АПИ тествала участъка-убиец за 22 млн. евро, бил нередовен, но не взели мерки

Понеделник, 27 август - ден на траур за загиналите в Искърското дефиле

Спешна помощ: Броят на жертвите расте, има много тежко ранени 

Фирма "Мобилус - 5 ООД" е собственик на автобуса, катастрофирал край Своге

АД НА ПЪТЯ: Автобус се преобърна край Своге, жертвите са 16 (ВИДЕО+СНИМКИ)

16 са загиналите в катастрофата край Своге, 26 души са ранени

Дойде време и да ни опикаят


74097