Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Когато няма делници, има празници!

Когато няма делници, има празници!Мнение на Благойка Георгиева - счетоводител, гр. Враца

(Мнението на автора е с редакторска намеса след негово съгласие) 

Медиите в България имат една любима констатация след празници и тя винаги е свързана с това каква е цифрата на пътуващите извън столицата и страната. Още по-любимо е да се отбележи колко пари са похарчени в дните, отделени за почивка около конкретни дати. Е, и този път изключение не бе направено, като след великденските празници побързаха да ни информират колко добре живеем и сме похарчили 120 милиона лева за четирите почивни дни само чрез разплащателни карти в България. Всичко това според данните на националния картов оператор “Борика”По данни на Института за анализи в туризма пък близо 300 хиляди българи празнували извън страната. И още малко цифри: Според данните само за празничната трапеза сме заделяли около 160 лева, като освен за храна сме плащали най-вече по курорти и заведения. С две думи прекрасно си живеем! Да спрем дотук с излагането на данни и да поговорим за тяхното тълкуване.

На първо място се съмнявам да сте се почувствали по-богати, информирайки се за тази статистика. На второ място тези цифри винаги служат само за едно единствено нещо и то се нарича внушение! Внушението е, че българинът не е беден, че българинът може да си позволи богата трапеза и пътувания, че българинът повишава своя стандарт и се къпем едва ли не в охолство. Абе, разбирайте го така – властта работи за нашето общо благо и трябва да сме благодарни. Да, ама не. Защо ли? Ами защото първо смятам, че достоверността на тези данни е доста спорна, на второ място се тълкува малко като дявола евангелието. Българинът просто живее от години по модела „като няма делници, има празници“.

Или казано по друг начин – на всички ни е достатъчно трудно да си позволим каквото и да било като страничен разход в ежедневието и е съвсем нормално да се „отпуснем“ поне по празниците, когато се събираме с близките си, голяма част, от които виждаме веднъж в годината. Защото ние всички и без това работим основно и само, за да си плащаме сметките и данъците… Но властниците от жълтите павета не мислят так. Те смятат, че не живеем зле и затова си и гласуват тройно по-големи ваканции, за да си харчат парите на воля!

Да ги харчат, защото все пак имат за харчене в пъти повече от нас! Нека обърнем внимание пак на конкретиката. Медиите ни посочват по 160 лева, похарчени за трапезата, което явно трябва да е много голям разход. Тук бих се впечатлила, ако никога не бях влизала в магазин и не знаех цените. Уви, със 160 лева българинът е много далеч от организирането на пир. Още повече, когато говорим за събиране на цялото семейство, приятели и роднини, не дай си боже! Всъщност, с тези пари може да устроиш не много богата и пищна трапеза, ако включим към сумата и разходите за път. Но нека не издребняваме, както правят услужливите на властта медии. Жалкото всъщност е, че тези 160 лева не могат да си ги позволят огромната част от българите. Жалкото е, че със 160 лева голяма част от населението живее цял месец. Потресаващото е, че значителен процент от българите не достигат тази сума за разходи на месец, а пък повечето пенсии са около този праг. Но тези данни в нашите медии няма да видите. Не е празнично, нито пък удобно и приятно за коментиране, защото ГЕРБ е и истината, и светлината за българските медии. А истината е друга и тя е достатъчно простичка, скъпи приятели. Българският народ е беден и разходите по празници не променят нищо, още по-малко СТЪКМЕНАТА статистика. 

 

И трите живеят с под 200 лева на месец. Как оцеляват? 

 

Просто монетата има две страни. От едната – монетата се използва за подвеждащ пиар, а от другата са семействата спестили скромни суми, за да си подарят поне няколко часа усмивки около семейното огнище... Машината на манипулациите обаче работи така. Вадим цифри и ги използваме, както е удобно за целите на политическата шайка… И така на всеки празник години наред ни се внушава, че живеем все по-добре и по-добре... А дали е така най-добре ние си знаем! Нали...?!?

 

Вижте и коментари на „ДНЕС“ по темата:

Забогатяха ли българите при управлението на ГЕРБ?

Кой смачка българския пенсионер? Какво се случи с нашите родители?

Живият пламък на догарящата свещ и... българския народ!

На печелившите пенсионери – Честито!

Не демографска криза, а катастрофа… И не е катастрофа, а разпад!

За заплатите и за... безсрамието на депутатите!

Бедност и убийствен скок на цените? Гарантирано от ГЕРБ!