Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Когато Властелинът на лъжите избере ролята на жертва

Когато Властелинът на лъжите избере ролята на жертваПарламентът се кани да гледа закона за КТБ, написан от Йордан Цонев и Делян Пеевски. Целта му според вносителите е да се спре "вторичното ограбване на КТБ". За „първичното ограбване“ на банката в 15-те хиляди страници на обвинителния акт името на Пеевски не фигурира. Нищо че години наред банкерът Цветан Василев и Пеевски бяха неразделни – заедно си определяха кои са враговете и заедно ги съсипваха с помощта на медийната машина за лъжи, щедро спонсорирана от същата тази банка. Нищо че в онези години Василев твърдеше, че Пеевски му е като син. Нищо че, след като „синът“ разигра, че „бащата“ готвел убийството му и банката беше фалирана с дружни усилия, Василев огласи какво е искало да отмъкне синчето.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ ще подкрепи закона.

"Щом предлагат и щом чрез закон считат, че ще излезе истината, разбира се, ще го подкрепим. Защото ако кажем, че не го подкрепяме, ще излезе, че когато сме били опозиция, имаме нещо общо с този грабеж", са точните думи на Борисов.

В края на предишния си мандат Борисов обяви, че се кани да „ревизира приватизационните сделки на прехода“.

На 12 ноември съавторът на Пеевски Йордан Цонев обяви, че ДПС инициира подписка за промяна на Конституцията – да няма давност за приватизацията. На другия ден председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов заяви, че партията му ГЕРБ ще предложи промяна в основния закон, с която да отпадне давността за престъпления при приватизацията. Случайност...

На 26 ноември в лидерската си реч пред конгреса на ГЕРБ Бойко Борисов продължи темата за приватизацията, като дори даде за пример фирми, за които „имало сигнали“. Вчера Цацаров представи пред публика от депутати и журналисти доклада на ДАНС, проверявала редица сделки, като заключенията били изпратени на премиера, той пък ги препратил към прокуратурата. В този доклад агентите на ДАНС са изброили „първата порция“ от проблемните според тях сделки. Давността им обаче е изтекла. Цацаров ги оповести.

Сред тях фигурират фирми, чиито собственици всеки ден са обект на фалшиви „разкрития“ и откровени набеждавания от медиите на Пеевски.

През последните месеци медийният магнат е сменил тактиката. Вместо само да възхвалява управляващия в момента – Борисов или Орешарски (щото ако падне от власт, се превръща в тиква), да брани прокуратурата и да бие опозицията, както правеше години наред, „момчето“ на Доган и на Цветан Василев си е набелязало трима издатели – Иво Прокопиев, Сашо Дончев и Огнян Донев, и всеки ден – без изключение, ги обвинява ту в заговор срещу властта, ту в кроежи за преврат. И неизменно пришива в „заверата“ по някой омразен на Пеевски или Цацаров персонаж – я Лозан Панов, я Христо Иванов, я самия Цветан Василев. А, и Иван Костов, разбира се. Прави го по всички правила на фалшивите новини – няма значение, че някои от тези хора дори не се познават помежду си. И на всичкото отгоре всекидневно пищи, че е жертва на „фалшиви новини“, „опити за очерняне“ и „демонизиране“. Чисто психологически е любопитно дали мисли, че някой му вярва. Или пък си вярва, че ако го каже и публикува стотици пъти... абе, по Гьобелс.

Но фантазията му не спира дотук – момчето се държи като същински нелегален от съпротивата... Нощем разлепва плакати, клеймящи „враговете“, раздава безплатно хиляди книжки с „разследвания“ – анонимни като позиви.

И когато, някак естествено във връзка с раздухания дебат за приватизацията, някой попита: „А ще се разследва ли приватизацията на "Булгартабак“, а друг заговори за контрабандата, за която турските служби отдавна не само говорят, но и пишат, момчето подскочи.

И в резултат вчера в София пристигнаха трийсетина добре организирани автобуса с протестиращи от "Булгартабак". Хората бяха доведени под строй, съпровождани от „десетници“. „Водещите“ четяха едни и същи написани от други текстове. Хората носеха написани от други плакати. И бяха дошли да бранят хляба си. Защото са били свидетели на съкращенията в "Булгартабак". (Да, като се наложило да намалят производството, защото едни лоши служби, пардон, хора, пречели то да се пласира по установения начин.)

Да, трудно е някой да съчувства на жертвата Пеевски, защото където и да се обърнеш в България, се сблъскваш я с „жертвата“, я със съратниците й. Но е доста по-убедително, когато до него, по-точно пред него застанат истински жертви.

Пък и е известно, че премиерът не обича протестиращи под прозорците си. Защо пък да не му се даде мотив за евентуални решения... Като онзи в началото „...да не излезе, че имаме нещо общо“.

П.П. Нямам нищо против да се разследват приватизациите. Но за бандитско придобиване има и други пътища. Питайте момчето. Но внимателно, че е доста изнервено.

 

Източник: www.clubz.bg