Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Когато зеленото на п...
Когато зеленото на парите проговори... или как всеки ден ще плащаме по 20 000€

Когато зеленото на парите проговори... или как всеки ден ще плащаме по 20 000€Коментар на Свобода Лилиева

 

От години екологията в България се превърна в бизнес. При това в много доходоносен бизнес, закрилян от редица правителства. Хората, които буквално са монополизирали защитата на околната среда, прибират милиони всяка година. Ако си припомним някои от най-скандални еко проекти, на всеки ще му стане ясно за какво говорим - преброяване на делфини в Черно море за милиони, преброяване на комарите по Дунава за милиони, преброяване на дивите патки в Родопите за милиони... Протестите, блокадите и недоволството са средствата на зелените еуглени за да постигнат своето или да забавят развитието на определени инфраструктурни проекти. Казусът Банско, казусът Витоша... С действията си, те не само че не се грижат за околната среда, но и спъват икономиката и то с благословията на управляващата коалиция в момента, а и преди.

Последната изцепка на т.нар. зелен октопод, начело с не безизвестния Тома Белев бе

Казусът Калиакра

Преди десетина години българското правителство е допуснало в защитени зони в района на Калиакра да се изградят различни обекти, а това е в нарушение на правилата на ЕС. После неправителствени организации завеждат дело в съда на ЕС и съдът осъжда България – нарушаваш правилата, получаваш присъда.

Страната ни трябва да плаща по 20 000 евро на ден глоба!

След това започват преговори и България договаря с Европейската комисия "да не бъдат премахвани изградените до момента вятърни генератори, голф игрище, къщи, хотели, вилни селища, инфраструктура в защитената зона", но в замяна на това да наложи "забрана за издаването на нови разрешения за всякакво строителство на територията". Така се стигна до решението, че всякаква дейност в защитената зона е забранена, но изградените вече обекти ще продължат да работят. А изградените обекти, заради които страната ни е осъдена са шест проекта за ветрогенератори и един за голф игрище. Министерството на околната среда и водите издава въпросната заповед за забрана на строителство, както и за ограничения за земеделска дейност. Така излиза и новината, че правителството "забранява земеделието в цяла крайморска Добруджа“. И започват протести, блокираха се пътища. И всичко изглежда оправдано – ако някой ти забрани да използваш земята си, разбира се, че ще протестираш. А екомафията пък се опълчи на земеделците като заяви, че бунтовете им съсипват природата. Напрежението се нагнети до краен предел. Накрая се наложи да се намеси кралят-слънце Борисов и да отмени заповедта за забрана за строеж. Това обаче ще навлече на България гневът на Европейската комисия и ще трябва да плащаме по 20 000 евро на ден глоба.

Целият този фарс изглежда добре дирижиран и от правителство, и от бизнес, и от зеления октопод. За всички е ясно, че Тома Белев и компания не се интересуват от костенурките, мравките и дървесните червеи. Те са там за пари. Ако в началото правителството не беше забранило строежа, то щяха да се изсипят куп стрели защо  е допуснато България да плаща глобата на ЕС. Ето защо Борисов фиктивно чрез министъра си Нено Димов даде зелена светлина на забраната на строеж, но само за кратко. Очаквано местното население се вдигна на бунт. От другата страна на барикадата бяха добре подготвените и платени зелени викачи. Така Борисов за кой ли път се видя "принуден" да отстъпи под натиска на общественото напрежение и да остави всеки да строи каквото си пожелае в Добруджа.

По всичко изглежда, че това местенце е много желано, апетитно и никой пред нищо не се спира и средства не подбира, за да се докопа до тези терени и да се бетонира! Едни от най-апетитните крайбрежни имоти са частна собственост на неслучайни хора, като дори са урегулирани за застрояване.

Цветелина Бориславова

Любопитен факт е, че именно там се намери ветрогенераторния парк на фирма „Дисиб“. Оказва се, че именно „партньорката в живота“ на Борисов Цветелина Бориславова е мажоритарен собственик на една от главните виновни компании за застрояването на зона Калиакра с вятърни електроцентрали. Именно те са основна причина за тежката наказателна процедура днес срещу страната ни и осъдителната присъда на Европейския съд, предизвикали сегашните компенсации от 20 000 евро на ден!

Тази „малка“ подробност обаче се спестява и от платените еколози и от медиите-подлоги. За властта да не говорим.

Голф и лозови масиви

В началото на август излезе друго разследване, свързващо Бориславова с казуса Калиакра. През септември 2016 г. именно на това място пламна огромен пожар, който изпепели близо 1456 дка, намиращи се над плажа „Болата“. Земите се свързват с фирма, близка до рекламния бос Красимир Гергов и сина на Огнян Дойнов. Граждани, подали сигнал за пожара на 112 твърдят, че става въпрос за „контролиран пожар“. Още тогава възникна въпросът кой и защо пали земи в „Натура 2000“ и защо зелените не се интересуват от този казус? Документите сочат, че имотът е собственост на фирмата „Милениум Енд Ко“ ЕООД. Тя го е закупила от „Интерсел България“ ЕООД през 2014 г., а през август 2016 го е ипотекирала заедно с други имоти в БАКБ (банката е собственост на Цветелина Бориславова, така тя се явява кредитор на разораните ниви), срещу кредит от 8 милиона лева. Няколко дни по-късно пламва и пожарът. „Милениум Енд Ко“ и „Интерсел“ имат общ собственик - люксембургски адвокат, потънал в офшорки. „Интерсел“ притежава няколко фирми свързани с лозарство. Общото между тях е, че всички са били управлявани от Александър Драмалийски, който е бил и управител на голф комплекса на Красимир Гергов „Трейшън Клифс Голф енд Спа Резорт“. До април 2008 г. съуправител на фирмата заедно с Драмалийски е и самият Гергов. Трудно е да забравим времената, когато ред български правителства си бяха поставили за приоритет да се развива голф туризма. За целта дори беше предвидена и държавна помощ. Именно тогава в България се появиха куп голф-игрища, собственици все на видни функционери и от ляво, и от дясто. През 2008 г. фирмата „Интерсел“ предлага проект за нов хотелски комплекс и голф игрище. Идеята се отхвърля, затова второто предложение е за лозови масиви.

Депутатът-суджук

Като отмени заповедта на министър Нено Димов, премиерът Бойко Борисов обслужи най-вече изгонения депутат от ГЕРБ Живко Мартинов – Суджука, прочул се покрай „Суджукгейт“. До 2014 г. той е бил съсобственик на фирмата „Калиакра Инвест“, която държи трите най-апетитни терена до самия резерват „Калиакра“. В момента съсобственици на фирмата са неговият брат Николай Мартинов и парламентарният му съветник Валентин Иванов – Цуци.

Живко Мартинов е придобил от общинския поземлен фонд на Каварна 380 408 декара в землището на с. Българево и 50 декара в землището на Каварна чрез замяна със своя земеделска земя. Това става през април 2005 г. Само месец по-късно Общинският съвет на Каварна променя предназначението на придобитите земи и разрешава "отреждането за жилищни нужди". Тогава врътката става през фирмата на Мартинов "Жизел Ж" ООД, веднага след това имотът се препродава на "Ан и Ди" ЕООД на Валентин Атанасов Николов. След ликвидирането на "Ан и Ди" апетитните земи вече са собственост на "Калиакра инвест".

Формално Живко "Суджука" излиза от "Калиакра инвест", след като става депутат през 2014 г., когато продава дяловете си на брат си Николай. Валентин Николов, известен в Каварненско като "Цуци", остава управител на фирмата. Бизнес връзките между Николов и Живко Мартинов през годините са изключително преплетени, но неизменно прозират във фирмите "Важивин" ООД, "ЖИМ Агро" ЕООД, "Жизел" ЕООД.

В регистрите на Народното събрание Валентин Николов-Цуцито, за когото се твърди, че "държи Каварна" чрез фирмите си, все още се води нещатен сътрудник на вече напусналия Живко Мартинов. Николов е вписан като сътрудник по въпросите на "околната среда и водите", въпреки че е със средно образование. През 2015 г. чрез фирмата си "Корнер" ООД Цуцито печели търга за стопанисване на част от плажа в Каварна.

Оказва се, че Калиакра е много, много апетитно местенце. С много преплетени интереси, политически лобизъм и всякакви превратности. И зад бунтовете, излъчени по телевизиите и пламенните речи на псевдоеколозите се крият мощни бизнеси, купища пари и съмнителни сделки.

Е, може би така е и в Европа, и по света, но тук при нас си е друго и засега няма изгледи да се промени. Днес решаваме едно, утре друго, а на третия ден Европа ни казва трето...

И така, докога? Докога интересите на обществото ще се разминават с намеренията на властта и нейните интереси...?!

Докога ли?

 

Вижте и други материали по темата:

НАТУРА 2000 не забранявала земеделието и риболова в Добруджа

Цветелина Бориславова с перките е в основата на санкциите срещу България за Калиакра

Зелените и МОСВ тихомълком разширяват „Натура 2000”

Цветелина Бориславова изплува в степите на Калиакра

Борисов обслужи Суджука с отмяна на защитата на Калиакра