Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Кого обслужва забран...
Кого обслужва забраната? <br> И това ли е най-важното в най-бедната европейска страна?

Кого обслужва забраната?
И това ли е най-важното в най-бедната европейска страна?Позиция на Сашко Николов, експерт на "ДНЕС"

Преди по-малко от месец бе отбелязан Световният ден за изкореняване на бедността, а в неговото навечерие България за пореден път бе обявена за страната в Европейския съюз, чието население е най-застрашено от бедност и социално изключване. С право всеки от вас ще възкликне, че това не е новина! С право много от вас ще прогнозират, че едва ли и в близките години статистиките ще са по-милостиви, а усещанията за бедност и безизходица по-малки.

На този мрачен фон обаче, мракобесието на властта продължава. Продължава гаврата и издевателството върху целия български народ! Продължават мъченията в опит да бъдат изтръгнати и последните стотинки и капки надежда изпод немощните тела на гражданите.

Тези дни ставаме свидетели на ново античовешко престъпление! Ние т.нар. Български данъкоплатци отново ще бъдем смазани под напора на танцуващите своя мрачен танц на затлъстелите тела на властта олигархията.

Народното събрание – предимно с гласовете на управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, прие на първо четене лобистки промени, с които се ограничават плащанията в брой до 5000 лева!? В отговор на абсурда финансовото министерство гузно изпелтечи, че това щяло да подпомогне борбата срещу сивата икономика.

Всъщност това категорично ще обслужи и подпомогне за пореден път само и единствено банките, защото всяко плащане над 5 хиляди лева ще трябва да се извършва по банков път. Това означава, че ще плащаме и съответните дребни наглед, но много такси, които банките събират за плащанията, а те понякога съвсем не са толкова малки. В момента таванът за кешовите плащания е 10 хиляди лева. През юли също имаше опит да се прокара такава промяна, но тя получи подкрепа само от народните представители на ГЕРБ. Измененията са записани в преходните и заключителните разпоредби на Закона за ДДС, а с тях се правят и някои други промени в данъчните нормативни актове, които ще затруднят още повече живота на много от нас. Сред тях е и намаляване на срока за регистрация по ДДС от 14 на 7 дни.

За да не се ограничат до тук, управниците застанаха в поза партер и под напора и лобизма на големите вносители на автомобили и застрахователите.

Драстична промяна предстои за шофьорите, които карат по-стари модели автомобили. А това са 2/3 от нас. Те ще трябва да отговарят по екостандарт на тези в други европейски столици като Рим, Париж, Амстердам, Мадрид, Копенхаген, Виена, Брюксел и Хелзинки. По какви други стандарти имаме допирни точки е излишно да питаме, но ще припомним, че преди години Германия започна тази революция, като задейства план за отпускане на безлихвени заеми на своите граждани с цел закупуване на по-нови и по-малко вредни за околната среда автомобили

А у нас?!

У нас при всички досегашни правителства и най-вече:

– при най-дълго управлявалия ни след Тодор Живков,

– при най-всемогъщия владетел на Балканите, – при най-напредващия млад международник и най-вече:

– при най, най-големия измежду големите човеколюбци - Бойко Борисов 3.

У нас и при него са само унижения и грабеж на хората!

У нас има само рестрикции!

У нас има само обслужване на монопола и погазване на суверена!

У нас бедните трябва да стават все по-бедни и по-измъчени, защото нали си спомняме приказката за преклонената главица...

У нас, господа играещи си с властта, народът е беден основно и само заради вас!

У нас, заради 10 годишното управление на ГЕРБ и десетилетните управления на всички други партии и партийки, хората едва свързват двата края и са принудени да ядат вредна храни, да се возят до ипотекираните си домове с автомобили вредни за околната среда, да напускат Родината си заради вас! У нас вие ни наричате електорат, нужен ви за изборите! Наричате ни биологични единици, които само да гласуват и да плащат данъците ви!

Това НЕуважаеми политици е мрачната, тъжна и срамна истина! Позорна!

А У НАС Е ТАКА... ЗАРАДИ ВСИЧКИ ВАС!!!

Но трябва да ви е ясно, забрани не може да въвеждате безкрайно, защото скоро няма да има какво да плащаме и над 5 и под 5 000 лева, нито пък ще имаме автомобили, които да забраните!

Няма да имаме нищо! И тогава идва страшното, което вие очевидно не го осъзнавате, не го усещате все още!

Е, и затова аз питам, макар и осъзнато с риторичен въпрос: Кого обслужва забраната и това ли е най-важното в нашата най-бедна изостанала, пък макар и Европейска страна?