Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / КОЙ е този и на КОЙ?...
КОЙ е този и на КОЙ? Кажете! И освободете Светослав Костов!

КОЙ е този и на КОЙ? Кажете! И освободете Светослав Костов!Позиция на Гражданско движение "ДНЕС"

 

Ужасяващо е! Страхът от години е обсебил напълно медиите. Цензурата и автоцензурата са повсеместни. Политическият натиск определя информацията, пуска, спира, пак пуска и насочва сигнала.

По свобода на словото бяхме на 111–то място, сега вече сме на 211-то. Няма такова място! Извън класациите сме!

Кризата в БНР от ден на ден става все по-отчайваща и гротескна, а реакцията на Държавата е потресаваща. Както в други сектори и отрасли.

За натиск върху ръководството на националното радио и журналисти се говори от доста време, най-вече след като съдебният репортер Силвия Великова бе свалена от ефир, заради критичния и независим тон към кандидат главния прокурор Иван Гешев. Впоследствие бе възстановена на работа, докато програма "Хоризонт" спря излъчване за пет часа, точно когато тя трябваше да е в ефир.

Силвия Великова: Все по-малко хора ще рискуват да задават въпроси след случилото се в БНР

 

Според прокуратурата – по технически причини. Според журналистите – заради заглушаване свободата на словото. Като гузен негонен се намеси и Борисов, който в типичния си "Бай Ганьо–stуle" започна да омиротворява ситуацията, хленчейки за "независимостта" на медии и журналисти... Именно тази свобода, която по време на неговото управление беше целенасочено и методично стъпкана!

Удобно власт и държава опитаха да принизят проблема на техническо равнище. Хванаха се да замазват и да прехвърлят решенията към анкетни комисии, органи и институции... някъде напред във времето.

Само че въпросите са ТУК, тегнат и на тях трябва да се дадат отговори сега, днес, иначе ще продължим да имаме журналисти – държачи на микрофони и транслатори на политически тези и послания.

Основният въпрос обаче е – КОЙ, КОЙ е този, който може да нареди на генералния директор на БНР да направи това, което направи? Да погази безпардонно независимостта и свободата! Да запушва усти!

Image result for stop pre foreclosure now

Свободата на словото е едно от най-големите постижения на демокрацията. Може би защото при нас, според Бойко Борисов, има „пълзяща диктатура“ – на журналистите е забранено да задават неудобни въпроси, да разследват. Има забранени думички, мръсни – като Референдум, съд, справедливост, правда, имоти, корупция и злоупотреба с власт... Има ли в България свободни медии, свободни журналисти? Реторичен въпрос. Да си припомним имена като Валя Ахчиева, Милен Цветков /л3/, Васил Иванов, Лили Маринкова, Милена Цветанска...! Все журналисти, които „мърсят“ ефира.

 

Журналисти от "Хоризонт" разказаха на СЕМ за цензурата в националното радио

 

Гражданско движение "ДНЕС" от създаването си до днес винаги категорично е отстоявало, ще държи и защитава плурализма, независимостта на медиите и свободата на словото – основна ценност на всяко демократично общество!

УБЕДЕНИ СМЕ – дошло е време да стане това, което трябва да става във всяка цивилизована държава, във всяка европейска правова държава – институциите да изпълняват ролята и функциите си в интерес на обществото, а не да се включват единствено в замазването на поредния скандал и така да се заглушават важни за гражданите проблеми и истини.

УБЕДЕНИ СМЕ И НАСТОЯВАМЕ: На отглежданите и угоени от властта калинки да им се отнеме възможността да бранят до безкрай себе си и тези, които ги командват по телефона.

Клас безгръбначни главанаци е пренаселен! И вони. Отдавна... Но явно на ниКОЙ не му пука!

Освобождаването на поста генерален директор на БНР от Светослав Костов е без алтернатива, неизбежно е! Още повече след позорното му отворено писмо, в което плаши със съд, вместо да изложи почтено мотивите си за оттегляне.

КОЙто си е назначил Костов да го и уволни, както изисква и моралът, и Законът!

УБЕДЕНИ СМЕ – крайно време е обществените медии да започнат да работят и обслужват гражданите и обществото, а не силните на деня!

НАСТОЯВАМЕ: Държава, власт, СЕМ, институции и всички т.нар. отговорни фактори да проумеят – имате отговорност и задължения към гражданите! Спрете да работите за политическите си покровители и за... няКОЙ, който дърпа конците!

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

ДПС пробва чрез държавен преврат да наложи Гешев

Лудницата продължава с подгъзуване, компромати, войни...

Властолизането спечели 111-то място! Ура! Да живее правителството! (ОБНОВЕНО)

Четвъртата власт - Бойкова власт, или как всяка диктатура започва с цензура и свършва с премахването ѝ от... народа! (ОБНОВЕНО)

А данък депутат? Кога?

Слави Трифонов: Главанаците да направят Кошлуков и шеф на БНР

Медиите ще пропеят в един глас

 

 Image result for свобода на словото и печата

Image result for Radio

Bulgarien - Journalistenaktion vor dem bulgarischen Parlament für Presse- und Meiningsfreiheit (BGNES )

  Протест срещу Иван Гешев

 А данък депутат? Кога?

 default

 

 Четвъртата власт - Бойкова власт, или как всяка диктатура започва с цензура и свършва с премахването ѝ от... народа! (ОБНОВЕНО)

 

 


113477