Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Кой ли лъже? >> "Арс...
Кой ли лъже? >>

Кой ли лъже? >> "Арсенал" отрича: От дълги години в Казанлък не се произвеждат автомати „Калашников”Дружеството е частно, мерките за сигурност са на световно ниво и изнасянето на оръжие е невъзможно

Ръководството на завода е готово да съдейства по всякакъв начин, за да се уточни как и къде са били произведени намерените оръжия. Тук се произвеждат автомати „Арсенал” – това държат да кажат от завода.

 

Рекордно количество незаконно оръжие беше разкрито при две отделни акции на спецполицаите. Намереният боен арсенал е способен да въоръжи няколко роти. Арестувани са общо 8 души. В хода на проверката стана ясно, че част от автоматите, картечниците и пистолетите са изнасяни нелегално от завод „Арсенал” в Казанлък.

 

Близо 11 хиляди души работят в казанлъшката оръжейница, а от ръководството на „Арсенал” потвърдиха, че все още няма никакво запитване към тях експерти да проверят произхода на изделията, съобщава Нова телевизия.

Всяко изделие, произвеждано тук, е със сериен номер. Това означава, че всяко от заловените оръжия може да бъде проследено, ако е произведено тук. 

От дълги години в Казанлък не се произвеждат автомати „Калашников”. Въпреки това ръководството на завода е готово да съдейства по всякакъв начин, за да се уточни как и къде са били произведени намерените оръжия. Тук се произвеждат автомати „Арсенал” – това държат да кажат от завода.

Дружеството е  частно, мерките за сигурност са на световно ниво и изнасянето на оръжие е по-скоро невъзможно. Официално становище на ръководството на компанията обаче ще има, когато нейни експерти проверят дали заловените оръжия са правени в Казанлък.

 

„По време на стрелбата в зала „Батаклан” във Франция се появиха много статии в големи медии, че оръжието на терористичната атака е от България и е било произведено в „Арсенал”.

 

Оказа се, че връзката е доста по-дълга и това бяха обезопасени калашници, които не могат да стрелят с бойни патрони. Впоследствие този тип оръжия могат да бъдат възстановени за употреба като бойни. Има такава версия, но тя трябва да бъде коментирана от експертите, аз мисля, че има изнасяне на части от казанлъшкия завод, съдейки по намерените части и хората, които са арестувани”, коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

 

„Вчера беше проведена една перфектна операция на ГДБОП. Тук става дума за един огромен обем от информация, който няма да бъде разкрит в момента, още повече, че има риск за хората, които са участвали в операцията”, заяви Кирил Радев, бивш директор на Службата за борба с организираната престъпност. 

 

Разследващите твърдят, че най-вероятно част от оръжието е изнесено от завод „Арсенал" на части. 

„И в момента на нас не са ни ясни много неща, като например как тези оръжия излизат от завод „Арсенал”, но управителите на тази фирма би трябвало да вземат необходимите мерки, защото това криминално излизане на оръжие от това предприятие вероятно ще продължи”, посочи началникът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. 

Експерти коментират, че задържаното количество нелегално оръжие говори за схеми, действали с години. 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://epicenter.bg/
 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:  

Позор! >> Правителствен PR с проблемите на националната, европейската и глобалната сигурност! (ОБНОВЕН)

Хвали се, но не е похвално! Тревожно е >> Борисов пред МС: Толкова много оръжие хванахме, колкото специалните бригади нямат

Празничен PR >> Борисов и Цацаров отчитат успешна акция, спипани са десетки пистолети и автомати

 

 83276