Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Кой ще се облажи?* >...
Кой ще се облажи?* >> САЩ ни предлага да купим най-новото поколение F-16

Кой ще се облажи?* >> САЩ ни предлага да купим най-новото поколение F-16ДВИЖЕНИЕ "ДНЕС": КАКВА КОМИСИОННА ЩЕ ПРИБЕРЕТЕ, ГОСПОДИН ПРЕМИЕР?

 

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с американския президент Доналд Тръмп в Ню Йорк на 24 септември, обявиха тези дни от централата на партията-майка. Малко по-късно стана ясно, че американската компания "Локхийд Мартин" ни предлага да си купим последната модификация на F-16, известна като Viper (V).  Странно съвпадение, нали?

Врътка в цялата схема е, че от американската компания "Локхийд Мартин" обявиха, че закупуването на машините ще стане с междуправителствено споразумение, а не с обществена поръчка. Тоест двете страни (България и САЩ) ще се договорят зад кулисите за парите. Тук естествено идва въпросът колко прозрачна ще е сделката и дали американските совалки на Цветан Цветанов и Бойко Борисов не са просто, за да се договори по-солидна комисионна. Разбира се, за да се хвърли прах в очите на хората от Министерството на отбраната са пуснали обществена поръчка за закупуването на самолетите. А всички знаем как бързо, бързо се провалят тези поръчки у нас.

В крайна сметка излиза, че скоро България може да се сдобие със самолети, които по всяка вероятност ще ръждясат в хангарите, а обичайните заподозрени ще гушнат още няколко милиона в и без това дебелите си сметки...

 

Вижте още:

Аскери над небето ни

Държава на концесия

ИМА АРМИЯ - ИМА БЪЛГАРИЯ НЯМА АРМИЯ - НЯМА БЪЛГАРИЯ

****************************************************************************************

САЩ ще предложи на България да купи последната модификация на F-16 - блок 72, известна като Viper (V). Това стана ясно от изказване на Ранди Хауърд, директор за бизнес развитие в "Локхийд Мартин" във вторник вечерта.

Тогава компанията представи модела в София. Кабинетът прие проект за купуване на 8 изтребителя. От "Локхийд Мартин" уверяват, че ще успеят да изпълнят изискванията на проекта на българското правителство, отбелязва в. „Монитор“.

Джеймс Робинс, старши мениджър в компанията, обясни, че ще предложат всички необходими системи, симулатори и обслужване на самолетите до края на жизнения им цикъл. Той каза, че F-16V е самолет от четвърто поколение, но използва системи от пето поколение, които са на оборудване във F-22 и F-35. F-16V може да лети до 2045 г. и има живот от 12 000 часа.

F-16 е най-разпространеният изтребител в света. Претърпял е множество модернизации и отговаря на всички критерии и стандарти на НАТО. Многоцелевият боен самолет е доказал многократно своите възможности във воденето на въздушен бой, нанасянето на удари по наземни цели и охрана на въздушно пространство на Алианса, известно в страните членки като Air policing. Именно този модел е и сред вариантите за модернизиране на родните ВВС, като за евентуалното закупуване на осем такива машини, страната ни е поискала цели четири оферти от различни държави.

В момента 300 самолета от модификацията на F-16 пазят небето на Алианса над Европа и са в постоянно бойно дежурство.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://fakti.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Държавният департамент на САЩ е предупредил Борисов да не заиграваме с фирми от забранителния списък

Парите ни потъват* >> Министерството на отбраната ще даде 41 млн. лв., за да ремонтира СУ-25


76482