Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Който плаща, той и п...
Който плаща, той и поръчва...! Или как платената социология помага и на БСП, и на ГЕРБ, че и на всички останали, които уж имат шанс…!

Който плаща, той и поръчва...! Или как платената социология помага и на БСП, и на ГЕРБ, че и на всички останали, които уж имат шанс…!Анализ на Десислава Любенова 

 

Дни преди да стартира официално кампанията за евровота социологическите агенции публикуваха прогнозни данни за електоралните нагласи. Резултати излязоха от „Галъп“, „Тренд“, „Медиана“ и „Алфа рисърч“, последните две уж като поръчка на Европейския парламент. Тенденциите в различните проучвания са много сходни...

Но дали това означава, че са верни? 

От резултатите става ясно, че скандалите във властта и особено "Апартаментгейт" влияят на електоралните нагласи за предстоящия евровот. Практически има паритет между ГЕРБ и БСП с минимална преднина от около процент за соцпартията. ДПС остава константа, а сред "Обединени патриоти", които играят разединено на евровота, изпъква ВМРО. Сравнително високи проценти се дават и на „Демократична България“ и на Воля. 

Приблизително еднакви са данните: Сред онези, които заявяват, че ще гласуват със сигурност, 32,1% твърдят, че ще предпочетат БСП, 31% - ГЕРБ и СДС, а 11,1% - ДПС. След тях близо до бариерата от 5,88% е още ВМРО с 5%. Следват „Демократична България“ с 4,5% и „Воля“ – с 3,5%, „Атака“ – с 1,9%, АБВ („Коалиция за България“) – с 1,5%, НФСБ с 1,4%, „Възраждане“ и „България на гражданите“ с по процент и близо 4% други. 

Не, че не допускаме тези резултати донякъде да са истина, но нека видим какво печелят партиите от подобни резултати! И от услужливо подчертаните тенденции:

 

Какво печели БСП от тези резултати? 

БСП повежда на ГЕРБ! Страхотно и освежаващо за Столетницата! Някак спечелването на изборите изглежда по-реалистично! Някак скандалите около листата и не само може и да останат на заден план! Подобни резултати дават самочувствие и желание за работа в партията! Работи и за мобилизирането на твърдия им електорат! 

 

Какво може да печели ГЕРБ от тези резултати?

ГЕРБ губи от БСП! Как ли звучи това на всички дейци на ГЕРБ? Дали не подсилва внушението на Борисов, че след него „пак старото, пак комунистите и пак потоп“? Подсилва ли ниският резултат страховете на електората на ГЕРБ? Лансираният по-слаб резултат имитира уж някакви последствия от Апартаментгейт, за партията, но освен оставки и смяна на пионки, друго явно няма да има! Защото ГЕРБ си брани другарчетата, а оставките са за наивниците и за прикритие на виновните, щото, ако се отиде на съд..., работата е спукана. И както се казва, следващият може да съм аз! Затуй, всички за един, един за всички! Очевидно по-ниският резултат стремглаво мобилизира и активистите на ГЕРБ, и твърдия им електорат, а може би и по-тясната им периферия! Иначе целият елит на ГЕРБ и в центъра, и по места има какво да губи и то много, много...! 

 

Какво можем да видим от резултата на ДПС, посочен от агенциите? 

Тук идва интересното! Тук можем да забележим момент, който никой не коментира, а сякаш някак се подминава незабелязано! Даже и от ДПС не си правят труд да коментират, а няма и кой да ги пита!

На Евроизбори 2014 ДПС получава 17,27 % от гласовете, което е 4-ма евродепутата! Какво ни предлагат социологическите агенции към този момент, без да дадат никакво обяснение - около 11 % за ДПС, което е сравнимо с резултата им на последните парламентарни избори – 9.24%. 

Първо, това са евроизбори, бариерата е по-висока и резултатите се разпределят между по-малко партии!

Второ, ДОСТ вече не е в играта! А лидерът Местан е участник в тежка злополука с убито бебе. Така тези процеси на разделение в ДПС бяха парирани и забравени! 

В заключение, ДПС никога не е имала нужда от медийни потвърждения и социологически подкрепи за влиянието си. Твърде е вероятно, изобщо да не са си платили на агенцийките! А услужливо социолозите раздават проценти на другите, които са си платили!

И така става едно голямо надцакване! Социолозите си фабрикуват приблизителни резултати, спрямо хонорарите, които получават! И след изборите ще се види кой-колко и как! 

 

ВМРО:

Добрите резултати предварително им дават шанс, да си кажат, че има смисъл да работят повече! Нищо чудно, при също не лошите резултати на Атака и НФСБ, в края на кампанията да се „изиграе картата“ така, че по-голямата подкрепа от симпатизантите на бившия т.нар. Патриотичен фронт да е за ВМРО! 

Добрите резултати от проучванията сега могат да са добри основания за хвалби, особено след покупката на гласове! Без да твърдим нищо, само ще припомним, че Джамбазки на миналите евроизбори влезе с Коалиция „България без цензура“!!! 

 

Демократична България:

Те ако сега не са в социологическите проучвания, след като за сетен път т.нар. дясно отново не можа да се обедини, означава да са пълен аут, означава и абсолютна апатия на избирателите, които по принцип ги подкрепят, означава в края на краищата и... никакъв шанс за тях! 

Демек, плащайте на социологията, за да имате партийно бъдеще! 

 

ВОЛЯ:

Аптекарят, колкото и да плаща и безплатни лекарства да раздава, все ще си го въртят около 4 %, че така поне да си мисли, че има шанс на предсрочни парламентарни избори! И да може да си придава важност и значимост пред Борисов, в парламента и пред гражданите!  

Абсурд! И то пълен! Но отдавна у нас Социологията се разпределя спрямо ресурсите – „който плаща, той поръчва музиката“, все пак! Знаем си го.

 

Какво излиза от последните социосондажи? Печели статуквото! Печелят и БСП, и ГЕРБ, и всичките останали, които уж имат шанс! Печелят по различен начин, но играта продължава! А продължава, защото алтернатива липсва! Няма я! 

Освен че евроизборите ще са през дълъг празничен уикенд и хората ще предпочетат да варят сладко от череши, вместо да отидат до урните, те няма и за какво ново да гласуват! Ето защо и най-вероятно ще излязат да гласуват твърдите ядра, а избирателната активност вероятно ще е пак крайно ниска - 35,84 % е на евроизборите през 2014 г.! Освен ако чудо не стане и народът не реши след неспирните скандали на партиите да отмъсти!

Видно е отчаянието на хората и безнадеждността, поради липсата на алтернатива! Те не виждат за кого могат да гласуват! Виждат само скандали, корупция, обвързаност на управляващи и опозиция, едни и същи крадци и измамници! 

А липсата на алтернатива е добре дошла за всичките до втръсване познати ни играчи! И ги остават да си се разбират помежду си, да си подреждат процентите и бройките депутати! Те това го могат! И си го знаят от вече близо 30 г. 

А избирателите, ех, ние горките избиратели! Изправени сме пред избор – да гласуваме за същите или да си варим сладкото от череши! 

А къде са Манолова, Слави…, проектът на Радев!?! 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Проучване на Европарламента: БСП с преднина пред ГЕРБ, вкарват по шестима евродепутати

Платена социология и журналистика се вихри. Червеният и син упадък = катастрофа (ОБНОВЕН)

Нищо добро не иде, нищо добро не ни чака..., без алтернатива! Бойко е ДПС, всичко и всички са ДПС! Всички са „Апартаментгейт“!

Корни се подложи пак на Бойко! БСП не иска да спечели тези избори!

Докога ще издържи Борисов, преди да хвърли оставка №3? Това е грамада, скандалите и разкритията... тепърва предстоят! (ОБНОВЕН) 

ВИЖТЕ ТУК >> ПОСЛЕДНИ РАЗКРИТИЯ ПО "АПАРТАМЕНТГЕЙТ" И ДРУГИТЕ СКАНДАЛИ НА ГОДИНАТА! (ОБНОВЯВА СЕ)

 

Представяне на платформата за европейските избори

 

"Социолози на повикване" - филм на Канал 3

 

Image result for headstoneImage result for корнелия нинова и бойко борисов

Image result for каракачановImage result for марешки

Image result for евроизборите, дпс

 

 

 

 


96933