Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Колелото на цензурата в Нова се върти, посоката изглежда не

Колелото на цензурата в Нова се върти, посоката изглежда неСътресенията в екипа на Нова телевизия са поредна глава в безкрайната медийна приказка конкретно на тази медия. 

След новината за това, че Миролюба Бенатова и Генка Шикерова си тръгват от телевизията, дойде и тази, че колегата им Васил Иванов, който досега работеше в Канал 2, отива в Нова телевизия.

Завръщането на Васил Иванов в Нова събуди спомени за напускането му. То стана известно в средата на април, 2017 година. Тогава Иванов обяви, че напуска заради цензура от страна на тогавашния директор на "Новини и актуални предавания" в Нова - Дарина Сарелска. Последва и открита пресконференция на Иванов рамо до рамо със Слави Трифонов, в което той изнесе пикантни подробности от кухнята на Нова и обяви, че Сарелска го спряла да разобличи тогавашния кмет на Неделино Стоян Беширов за злоупотреба с обществени средства заради влиянието на девера ѝ, депутатът от ГЕРБ по това време Недялко Славов.

Иванов изкара и записи на свои колеги от Нова по онова време, за да докаже думите си, като последваха реакции през Facebook на засегнатите от поведението на разследващия журналист, включително на Миролюба Бенатова и тогавашната водеща на сутрешния блок на Нова телевизия Ани Цолова. Бенатова тогава защити нападното от Иванов ръководство на Нова, а Иванов отвърна, че Бенатова, Цолова и Сарелска са първи дружки в телевизията и определят дневния ѝ оперативен ред. Специално за Бенатова Иванов написа следното във Facebook: " ... изградила кариера на криминален репортер и репутация на научаваща първа кршминалните новини в един период, в който сутрин с черен джип пред bTV я оставяше един емблематичен главен секретар на МВР". А днес, 13 юни, във Facebook Бенатова поздрави за рождения му ден бившия главен секретар на МВР и настоящ премиер Бойко Борисов със статус, в който обявява, че си тръгва от Нова телевизия. Всъщност журналистката първо поздрави Борисов, после изтри поздрава, след това го върна отново.

Днес, 13 юни, вече е ясно, че специално що се отнася до Нова телевизия, ролите на актьорите се размениха. Въпросът е при съпоставка с положението отпреди две години каква точно е разликата - само в имената ли, и дали свободата на словото не зависи единствено от ситуацията на финансовото измерение и благоволение?

 

Редактор: ИВАЙЛО АЧЕВ

 

 

Източник: https://www.actualno.com/society/


102837