Гражданско Движение ''ДНЕС''

Спорт и любопитно

Начало / Актуално - Спорт и любопитно / Колко често се сменя...
Колко често се сменя водата в басейните

Колко често се сменя водата в басейнитеЛято е и всички мечтаем за плаж и море, или поне за кристалните води на басейна. И докато морето притежава естествената способност да се самопочиства в определена степен, басейните - независимо дали са обществени, или в двора на вилата, имат нужда от непрестанна поддръжка и внимание. В противен случай, вместо свежест и прохлада, водата им ни носи болести.

 Ð¡Ð½Ð¸Ð¼ÐºÐ° 433237

Източник: iStock

Има няколко фактора, които поддържат здравословен баланс в басейна. Единият от тях е добрата филтрационна система, която трябва също да се почиства и поддържа водата кристална. Ако тя е мътна, това означава, че е време да бъде сменена или да се провери филтърът.

В обществените басейни обикновено водата се сменя два пъти годишно, а в личните - веднъж на две или три години. Когато водата е твърда, това трябва да се случва по-често, а отлаганията по стените на басейна да се почистват редовно.

Друг важен фактор, който трябва да бъде следен, е нивото на pH. То е необходимо да се намира в границите между 7.2 и 7.6, а нивото на свободния хлор във водата не трябва никога да пада под 1.0 ppm.

Любопитен факт е, че сама по себе си хлорираната вода не дразни очите. Ако очите ни се зачервяват и парят, това означава, че някой е пишкал в басейна и свободният хлор се е свързал с вещества от урината, образувайки хлорамини. Освен че предизвикват раздразнения по кожата, очите и носа, хлорамините на практика блокират свободния хлор и той става неефективен срещу болестотворните микроорганизми във водата.

 Ð¡Ð½Ð¸Ð¼ÐºÐ° 433238

Източник: iStock

Има и още един метод за почистване на водата, но той важи единствено за едрите боклуци и насекоми, попаднали в нея - използването на прахосмукачка за басейн.

Знаците, че е по-добре да не влизаме в басейна, са: мътна или зеленикава вода, хлъзгав под и стени, неприятна миризма и плуващи фини частици.

 

Какви опасности дебнат в басейните

Поведението ни има основно значение

 

Източник: https://lifestyle.bg/tendencies/

 

 

 


106025