Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Колко още да се стяг...
Колко още да се стягаме?* >> Томислав Дончев: Туск каза между редовете – стегнете се, можете

Колко още да се стягаме?* >> Томислав Дончев: Туск каза между редовете – стегнете се, можетеБългария не е корумпирана държава, не сме загубили сили да се борим с нея, каза вицепремиерът

Добра беше речта на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск при откриване на българското председателство. На първо място ме впечатли, че беше на български. Имаше хубави послания, беше закачливо, имаше послание към всички аудитории. Ако някой смята, че е лесно да произнасяш реч на чужд език, да се опита да изнесе реч на полски. Ако се прочете между редовете, каза : Стегнете се, можете. Това каза пред Би Ти Ви вицепремиерът Томислав Дончев.

Той призова да имаме адекватно отношение към европредсесателството. Влизаме в дежурство по график и трябва да свършим много работа и трябва да бъде не ниво, обясни той. Вицепремиерът е категоричен, че България няма да отлага реформите заради председателството, както пишат чуждите вестници.

Полицаите не са рекетирали Борисов, за да получат пари, убеден е Дончев. "Всички искаме полицаят да е добре заплатен, мотивиран. МВР има нужда от пари, но и от реформи - да има повече жива сила и разследващи полицаи, по-малка администрация.Ние ни обичаме реформите, когато се случват. Обичаме да говорим за тях, но не обичаме да ги правим", поясни Дончев.

Вицепремиерът обясни, че обича планините и особено Пирин. "Не бих подкрепил едно решение, което да я застраши. Милея не по-малко за планината и за гората. Имаме събудени всички страхове. Надявам се, че зад втория лифт, не се крие нищо друго", каза той. Дончев отрече в кабинета да се е говорило за оставката на министъра на екологията Нено Димов.

"От вота на недоверие не знам какво печелим и какво губим – това е нормална парламентарна практика. В България има корупция, с която не се борим достатъчно. Но не сме корумпирана държава. Защото това означава, че са загубени имунните сили да се борим с това явление", категоричен бе Томислав Дончев. Според него борбата с корупцията не може да се реши само с един орган и един закон. Но той първата голяма стъпка за унищожаване на това явление.

Приемането на еврото е много добро решение за България, но то трябва да се вземе внимателно.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.24chasa.bg/