Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Колко са новите бълг...
Колко са новите българи в Германия

Колко са новите българи в ГерманияСамо през 2017 година в Германия са регистрирани 81 хил. новопристигнали българи. През същата година 51 хил. българи са напуснали страната, става ясно от проучване на Федералната статистическа служба. Ето още информация от "Дойче веле".

През 2017 година в Германия са се заселили 1.55 милиона души, като близо 90% от тях не притежават германски паспорт. Същевременно страната са напуснали над 1.1 милиона души, 865 хил. от които са чужденци.


Това става ясно от данните на Федералната статистическа служба във Висбаден, публикувани в началото на седмицата. Според тях през 2017 т.нар. нетна миграция e 416 хил. души. За сравнение - през 2016 пристигналите в Германия бяха с 500 хил. повече от напусналите я. А през 2015, по време на голямата бежанска криза, дошлите в страната бяха с над 1.1 милиона повече от тези, които се изселиха от Германия.


Какви са тенденциите през 2017?


Най-многобройната група преселници са гражданите на страни - членки на ЕС - т.нар. нетна миграция при тях е 239 хил. души. На втора позиция се нарежда Азия - с нетна миграция 140 хил. души, следвана от европейските страни извън ЕС (60 хил.) и от Африка (35 хил.).


Причината за първото място на страните от ЕС се крие най-вече в миграционните потоци от Румъния, Полша, Хърватия и България. През 2017 година от тези четири страни нетната миграция представлява съответно 73 хил., 34 хил., 33 хил. и 30 хил. души. В случая с българските граждани това означава: през 2017 година заселилите се в Германия българи са били над 81 хил., а напусналите страната - 51 хил.


Същевременно все по-малко испанци и гърци се заселват в Германия. Икономическата криза в тези страни беше преодоляна и хората започнаха да съзират повече шансове за професионална реализация. Миграцията от Полша също е намаляла наполовина в сравнение с 2013 година. Още по-силно пък е намалял броят на унгарците и словенците, заселващи се в Германия.


Класическите страни на бежанците - Сирия и Ирак - се нареждат съответно на второ и шесто място. Броят на мигрантите от тези две страни обаче намалява драстично, тъй като т.нар. балкански маршрут беше затворен.


И докато бежанците от Сирия и Ирак намаляват, в Германия пристигат все повече турци. Само за една година броят на турските мигранти се е увеличил тройно. Само за сравнение - от 2006 до 2015 година, само с едно изключение, турците, които са напускали Германия, са били повече от тези, които са пристигали в страната.


А хората от Балканите?


През изминалите години броят на пристигащите от Сърбия, Албания и Косово се променяше драстично. През 2015 година нетната миграция от тези три страни е била общо 75 хил. души. След като обаче Германия сключи политически споразумения с тях, през 2016 нетната миграция стана отрицателна - тогава хората от тези страни, напуснали Германия, бяха с 42 хил. души повече, отколкото онези, които дойдоха в страната. През 2017 година балансът отново беше положителен - пристигналите от тези три балкански страни бяха с общо 4200 повече от онези, които напуснаха федералната република.

 

Източник:https://www.dnevnik.bg/

 

"ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Съвременните скайп деца, деца на държавата мащеха

На Запад е трудно, но в България се задушавам (ОБНОВЕН)

Геноцидът на българското село – от комунистите до псевдодемократите

Останахме без всякаква надежда

ТУК животът ни идва в повече! (ОБНОВЕН)

 

 


78981