Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Командоси действат н...
Командоси действат на терен в Сирия

Командоси действат на терен в СирияНовозеландски специални сили са влизали в Сирия, за да издирят отвлечена медицинска сестра

Нова Зеландия обяви, че командоси от нейните специални сили са влизали в Сирия, за да издирят Луиза Акави, новозеландската медицинска сестра, за която Международният комитет на Червения кръст съобщи, че е била отвлечена от "Ислямска държава" през 2013 г., предаде АФП.

Подробности за отвличането на Луиза Акави и на двама сирийски шофьори бяха пазени в тайна повече от пет години. Вчера МКЧК отправи призив да му бъде предоставена информация за съдбата на служителите му.

На 13 октомври 2013 г. тримата служители на МКЧК отивали в Идлиб, в Северозападна Сирия, за да доставят медицински материали на лечебни заведения. Въоръжени мъже спрели автомобилите им и отвлекли седем души, четирима от които били освободени на следващия ден.

Новозеландският вицепремиер Уинстър Питърс каза, че информацията за отвличането не е била публикувана досега, за да бъдат защитени заложниците. Той добави, че 62-годишната Луиза Акави все още е заложничка на ИД и че е в ход операция за откриването й от екип, базиран в Ирак. "В него влизат членове на новозеландските специални сили. Те няколко пъти са влизали в Сирия, когато е било необходимо. Този небоен екип има задача да открие Луиза и да проучи възможностите тя да бъде освободена".

 

Източник: https://fakti.bg/world/

 

 

 96236