Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Концепцията на Каракачанов за ромите е курсова работа за тройка

Концепцията на Каракачанов за ромите е курсова работа за тройкаПроблемът не е в ромската група от населението, а в територията на бедността и мизерията. Няма сериозен подход за намиране на решение на проблемите и това ще доведе до тяхното задълбочаване, каза пред БНР доц. Михаил Иванов - експерт по етническите въпроси.

Според него вицепремиерът Красимир Каракачанов, който предложи концепция за интеграция на ромите, не е запознат с проблема: "Има страх от нещо, което не разбираш, което виждаш, че е много трудно да го решаваш. Между другото ножът е опрял до кокала, ако така продължават нещата - ще се задълбочават. Ако искаме да постигнем равенство, трябва да предприемаме специални мерки към определени групи. Господин Каракачанов и неговият екип просто не са достатъчно образовани. Чувствам, че има някакъв напредък. Вече може би това, което са написали, представлява една курсова работа - не за двойка, а за три, три и половина, но те много неща не знаят, нека да се запознаят", коментира той в интервю за предаването “Преди всички“.

 

Според него има и “експлоатация на проблема, това са територии, които дават евтини гласове. Част от това население е ангажирано и в сивата икономика“.

Доц. Иванов коментира и перспективата проблемът да няма реално решение заради интереса, който има от него: “Това означава, че нас цял живот ще ни управляват мутри и олигарси, които ще експлоатират тези хора, за да могат да се държат на власт".

 

По думите му, в продължение на години наред не се подхожда сериозно към този комплекс от проблеми - "натрупа се един много деструктивен потенциал в тези територии. Става дума за една голяма група от млади хора в трудоспособна възраст, които обаче са тотално неграмотни и неподготвени за живота".

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Ромски комисар: Концепцията на Каракачанов ”ще запали огъня” в държавата

„Подават си топката“! >> ДПС: Концепцията на Каракачанов за ромите е противоконституционна, копира философията на нацизма!

Безплодно! >> "Ромската" концепция на Каракачанов - аборти с държавни пари и доброволни отряди

Мерките в концепцията за ромите на Каракачанов са добронамерени, но безпомощни


89564