Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Коварният план "Нино...
Коварният план > Станишев на 5-о място. Пълна промяна на евролистата на Нинова" title="Коварният план "Нинова" катастрофира >> Станишев на 5-о място. Пълна промяна на евролистата на Нинова" />

Коварният план "Нинова" катастрофира >> Станишев на 5-о място. Пълна промяна на евролистата на НиноваФаворити на председателката изпаднаха от топ 6 на кандидатите за евроизборите

Президентът на ПЕС Сергей Станишев заема 5-ото място в листата на БСП за европейските избори, въпреки желанието и опита на лидерката Корнелия Нинова да го изхвърли въобще от списъка - това показват окончателните резултати от тайното гласуване на Националния съвет на БСП, който днес повече от 10 часа редеше листата за вота на 26 май. На много тежко заседание. 

Проектолистата, която Нинова и Изпълнителното бюро предложиха в началото на пленума, пък претърпя пълна промяна, след като ръководството не наложи гласуване на списъка ан блок. Към селекцията на Нинова членовете на Националния съвет предложиха още 9 кандидати, сред които, очаквано, бе и Станишев. Той, заедно с водачката Елена Йончева, имаше най-много номинации от местните структури. Така социалистите трябваше да подредят по висшегласие 26 имена, с които за запълнят свободните от "гражданска квота" 14 места в кандидат-евродепутатския списък. 

В резултат проектолистата "Нинова" на практика бе бламирана. След вота предложеният от лидерката Янаки Стоилов за 2-рото място отива на 12-о място. След като резултатът от гласуването стана ясен, юрисът и водач на Лявото крило в партията си е направил отвод. Затова в листата на позицията му ще влезе Тодор Стоилов - според вота на членовете на пленума. 

Заместничката на Нинова в БСП Деница Златева изпада от 3-ото на 7-о място. Подреденият от ръководството под №5 Румен Гечев е пратен от пленума на 8-ма позиция.

 

 

На второто и третото място пък застанаха едно малко познато и едно съвсем непознато лице. Подгласник на Йончева в листата стана настоящият депутат Петър Витанов. Който влезе в "голямата политика" на национално ниво на парламентарния вот през 2017 г. След него е младата Цветелина Пенкова, която, според социалисти, е член на партията от 2017 г., а иначе е попаднала изобщо сред кандидатите от движение "Милениум". Дъщеря е на председателя на социалистите в район "Студентски" Милен Пенков. 

Във варианта на листата а ла Нинова двамата бяха съответно на 11-о и на 9-о място.

Единственият досегашен евродепутат сред кандидатите за нов мандат Момчил Неков изпадна с 1 място - от 7-о на 8-мо. 

Само Иван Кръстев от предложения от председателката вариант си запази шестата позиция. 

Валери Жаблянов, който не бе изобщо в списъка "Нинова", се появи след гласуването на 13-ата позиция. 

Ето и пълната окончателна подредба на имената: 

1. Елена Йончева
2. Петър Витанов
3. Цветелина Пенкова
4. гражданска квота Иво Христов 
5. Сергей Станишев
6. Иван Кръстев
7. Деница Златева
8. Румен Гечев
9. Момчил Неков
10. гражданска квота Велизар Енчев
11. Димитър Данчев
12. Тодор Стоилов
13. Валери Жаблянов
14. Мариела Модева
15. Десислав Тасков
16.  Крум Дончев
17. коал. партньор Емил Георгиев

Изборът бе таен, с бюлетини. Във всяка от бюлетините имаше 26 имена - предложените от Нинова и допълнените от членовете на пленума по време на заседанието. Всеки социалист от Националния съвет трябваше да подреди 13 имена в 17-членната листа. Бройката е тази, защото водачът Йончева е ясен, а три от местата бяха гласувани по-рано през деня. Те са за представителите на гражданската квота и коалиционни партньори и бяха фиксирани така -  - под №4 е шефът на кабинета на президента Румен Радев - Иво Христов , под №10 - Велизар Енчев, а под №17 - Емил Георгиев от "Екогласност". 

 

 

След гласуването Станишев благодари и на местните организации, които го бяха номинирали за евродепутат, и на членовете на Националния съвет, които застанаха зад него. И обяви, че за него е важно оттук нататък БСП да не се занимава със себе си, а да влезе в кампанията със силна "Визия за България". Според президента на ПЕС  самата кампания на левицата за вота на 26 май трябва да бъде "с ясен европейски и социалистически профил".

"Моята цел и стремеж бе партията да бъде единна, да бъде амбициозна за постигане на изборна победа", заяви още Станишев, цитиран от "Фокус".

По думите му ГЕРБ всеки ден създава проблеми и генерира скандали, затова БСП трябва да е актуална с позициите си.

"Ние можем да победим на тези избори и съм сигурна, че ще го направим", каза Нинова."Предложих пред вас листа от името на Изпълнителното бюро. Националният съвет реши друго. Няколко пъти на на последните заседания на Националния съвет другари очакват от мене да кажа, че поемам отговорността за тази листа и за тези избори".

"Щях да я нося в оставка, ако загубим", добави тя. "Това важеше до днес, до решението на Националния съвет, което уважавам. Оттук нататък за резултатите от изборите носи отговорност Националният съвет".

 

 

Дебатите по време на продължилия над 10 часа пленум са били остри, а Димитър Дъбов дори е попитал Нинова защо иска да върне Станишев в България, вадейки го от евролистата  - за да може партията да го избере за председател на БСП на нейно място ли...96221