Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / КПКОНПИ поиска над 2...
КПКОНПИ поиска над 278 млн. лв. от Васил Божков

КПКОНПИ поиска над 278 млн. лв. от Васил БожковВ иска срещу бизнесмена и свързаните с него лица и фирми има яхта и самолет

Антикорупционната комисия КПКОНПИ внесе иск за над 278 млн. лв. срещу укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков и свързани с него фирми и лица. Производството срещу него е започнало след повдигнати от прокуратурата обвинения за това, че в периода 2014-2020 г. е ръководел организирана престъпна група, обясни комисията. Софийският градски съд обяви, че по исковата молба е образувано дело. Ответници са и жена му Елена Динева, както и 10 фирми.

Комисията претендира за отнемане на яхти, самолет и имоти в чужбина от Божков. В съобщението на комисията са изредени моторна яхта "Wasabi 60Apex" на пазарна цена 41 000 лв., моторна лодка "Brig Falcon 420" на стойност 1 100 000 лв. и самолет "Bombardier" за 34 000 000 лв. Освен това се иска отнемането и на 31 недвижими имота – апартаменти, помещения в сгради и право на строеж на многофамилна жилищна сграда в София, апартамент в Балчик, поземлени имоти и двуетажна къща в Гърция, както и имоти в Париж. Цената на имотите тепърва ще се изяснява.

Самият Божков определи исковете като "предизборен шум": 

 

 
Преди месец от прокуратурата се похвалиха, че в хода на разследването срещу Васил Божков, на когото са повдигнати 19 обвинения, са иззети 1418 картини и 45 графики. Сред произведенията на изкуството са и такива на известни български творци като Владимир Димитров-Майстора, Дечко Узунов, Генко Генков, Константин Щъркелов, Димитър Казаков-Нерон, Светлин Русев и др. През миналата година пък от офисите на хазартния бизнесмен бяха иззети още иззети и предадени за съхранение в Националния исторически музей и 6 778 бр. предмета, притежаващи белезите на движими културни ценности.
 

 
 

 

Източник: https://www.segabg.com/

 

 

 145427