Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Краят на една премие...
Краят на една премиерска лъжа! >> Reuters: Турция и Фолксваген финализират споразумението за завода

Краят на една премиерска лъжа! >> Reuters: Турция и Фолксваген финализират споразумението за заводаВсе още се водят разговори по въпроса за данъците върху автомобилите

Турция е все по-уверена, че германският автомобилен производител Фолксваген ще изгради новия си завод на територията. Съответното убеждение се е засилило след „изключително положителна" среща между високопоставен представител на на компанията и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, проведена по-рано седмица, предава Reuters, като се позовава на три източника.

Агенцията съобщи миналата седмица, че двете страни водят разговори по въпроса за данъците на автомобили в Турция, за да приключат инвестицията от един милиард евро. Германският концерн, който обмисля и България като вариант за инвестицията, не е обявил окончателното си решение, но източниците твърдят, че Фолксваген е настроен положително към избирането на Турция за вложението.

Ердоган и високопоставен служител на компанията са договорили уреждане на повечето проблеми по време на среща тази седмица, разкри турски източник, запознат с въпроса. Източник от Фолксваген на свой ред разкри, че Ердоган се е срещнал с главния изпълнителен директор на компанията Хърбърт Дийс.

„Преди имаше някои малки проблеми, като например данъчните договорености върху автомобилите, които ще се продават. На срещата беше постигнато почти пълно съгласие “, каза турският източник. „Ако няма проблем в последната минута, инвестицията ще бъде направена в Турция".

Високите данъци в Турция за по-големите автомобили ограничават повечето купувачи и местните производители до по-малки размери на двигателя. През 2018 г. автомобилите с двигатели под 1,6 литра съставляват 96% от пазара в Турция. Източник заяви, че Анкара се опитва да намери формула за справяне с проблемите на Фолксваген, без да поставя в неизгодно положение съществуващите производители на автомобили.

Основни компании като Fiat (FCHA.MI), Renault (RENA.PA), Ford (F.N), Hyundai (005380.KS) и Toyota (7203.T) са произвели над 1,3 милиона моторни превозни средства в Турция през миналата година.

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви във вторник по време на посещение в Анкара, че Фолксваген ще прави голяма инвестиция в Турция.

Втори източник от Фолксваген заяви, че все още трябва да се изяснят само незначителни въпроси, главно по данъчните въпроси. Очаква се споразумението да бъде постигнато след няколко седмици, а заводът се предвижда да бъде построен в западната провинция Маниса, разкри източникът.

„Вече няма проблем да мислим, че инвестицията ще бъде направена в Турция. Това решение ще бъде обявено скоро, след като бъдат направени окончателните корекции“, увери втори турски източник.

Източник: Агенция "Фокус"

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://epicenter.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

НЕ... и от VW за политическия риск "Борисов"

Битка срещу отдавна сгрешена политика..?! >> Борисов: Даваме всичко от себе си, за да спечелим сделката за завода на ”Фолксваген”

Само това ни остана >> Борисов за "Фолксваген": Направихме си голяма реклама

Мачът е свирен, България загуби >> Второ полувреме с Турция за “Фолксваген” - време ли е за скрити козове

Потурчи ни личните данни, Изтрепа ни прасетата, Изгони „Фолксваген“111763