Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Кражба за милиони пр...
Кражба за милиони пред очите на народа... и в името на народа

Кражба за милиони пред очите на народа... и в името на народаКоментар на Манол Николов

 

1.06 млн. лева на блок за саниране излезе равносметката тези дни. По 1 млн. за всичко на всичко 515 сгради в цяла България. В тях има близо 30 000 апартамента, в които живеят точно 62 252 щастливи обитатели - щастливи, защото сметките им за отопление занапред ще са с около 50% по-ниски. Дали е така ще видим тази зима, но едва ли. Спестените пари ще бъдат изядени от рязкото увеличение на цената на парното и тока с до 37%. Гордостта на Павлова и Борисов се оказа една от най-големите далавери на ГЕРБ и то пред очите на хората, и то представена като едно от великите постижения на партията-майка. Цифрите обаче говорят друго:

Реалната цена за санирането на жилищата е между 32 и 50 лева на квадрат. Според правителствената "безплатната" програма излиза, че същото упражнение струва около 300 лева. "Скокът" е болезнено очевиден.

- "Безплатното" саниране ще излезе по около 4000 лева на всеки един български данъкоплатец, независимо дали е санирал или не. Пенсионерите, безработните, ромите ще дадат ли тези пари? Отговорът е "Не". Така сумата ще скочи почти двойно за работещите и ще бъде взета от техните данъци неусетно.

- Ако съседите в един блок САМИ санират сградата, ще им излезе много по-евтино. Вследствие на това, да го наречем собствено саниране, се постигат 30% икономии от разходите за топлоенергия.

Средното санирано жилище е 75 кв. м и за топлото трябват средно по 7 Мвтч. Това ще рече, че всяка зима съседите евентуално ще спестяват около 483 лв. от сметките си за парно. Според пазарните цени всеки съсед трябва да даде по около 2700 лв. при 10-годишен срок на изплащане. Ноооо... Според герберската програматази сума е около 4000 лв.

- Санираните по европрограма сгради са направени с по-евтин стиропор. Те не са устойчиви на пожар и при възникнала авария блокът ще лумне като факла. Огнеупорният стиропор е по-скъп (по около 45 лева на квадрат), но пак е в пъти по-малко от платените от държавата 300 лева.

- Около 2 млн. лева е печалбата на строителните фирми от санирането (повечето от тях се държат от активисти на ГЕРБ). Според разчетите на програмата само за един апартамент са предвидени 12 ООО лева. За един блок от 200 апартамента общата сума е 2 4ОО ООО. Повечето от хората обаче вече са си сменили дограмата и са санирали жилищата си, което предполага, че при тях тези дейности не се извършват и фирмата само боядисва фасадата отвън. Така излиза, че разходът е не повече от 2000 лв. на апартамент. Останалите 10 000 отиват чиста печалба за строителните фирми. Браво! Така ни се пада!

Ако раздаваха Нобелова награда за кражби, то кралят-слънце и неговата бивша любимка щяха да са без конкуренция. Все пак, от нещо, което струва пряко сили 50 000 - 70 000 лв. на блок, те успяха да отчетат 1 млн. лв. Това е истинско постижение. Светъл пример... "за подражание“

Поклон!

Но, всъщност това е цялостната визия и облик на политиката на ГЕРБ, навсякъде и във всичко!

И при пътищата, и при парковетеградинкитебордюрчетата и плочките, и при пречиствателните станции, и при санирането, видно вече... и при търговете и обществените поръчки, и при магистралите разбира се. Започва се задължително  с помпозен пиар за всеки обект! Фанфари, посрещане с питка и народна носия, музика, камери, микрофони, мегафони, лентички и  гръмогласни речи... И така всяка седмица, че и през ден. И за всеки обект!

И после..., после - тишина, разкопани улици, спукани плочки, олющени бордюри, изсъхнали дървета и треви... Спукани настилки и мостове. Пътища и магистрали - акордеони, а санирани блокове капят като спукани водни балони...

Огледайте се около вас и вижте как след поредния ремонт почва нов и след него пак нов, и все така. Как след почти всяко нещо ремонтирано и направено, след година две, че даже и след месец-два се почва всичко наново и наново. Примери няма да давам. Вие си ги знаете, помните, виждате ги.

А защо е така също си го знаете и го виждате. Всеки ден.