Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Кристалина Георгиева...
Кристалина Георгиева се лансира като възможен следващ председател на ЕК

Кристалина Георгиева се лансира като възможен следващ председател на ЕКПравителствените и държавни ръководители на Европейския съюз обмислят все повече възможността Кристалина Георгиева, главен изпълнителен директор на Световната банка, да стане следващият председател на Европейската комисия, предава Bloomberg, позовавайки се на двама души, запознати с дискусиите.

След като правителствата започнаха консултации, за да запълнят позициите, лидерите са обсъдили потенциални имена на срещата на върха в Сибиу, Румъния, през миналата седмица, като Георгиева се очертава като силен претендент за ролята на председател на ЕК, предаде BloombergTV. Процесът ще се ускори след изборите за Европейски парламент през следващата седмица, а лидерите ще започнат да ограничават възможните кандидати на друга среща на високо равнище, насрочена за 28 май в Брюксел, напомня в. "24 часа".

 

Георгиева вече беше част от ЕК в периода 2014 - 2016 година - като вицепрезидент и комисар по бюджетните въпроси. Тя заема текущия си пост в Световната банка от 2017 година, след неуспешния опит да оглави ООН и то след като влезе в състезанието наред с друга българка - Ирина Бокова, което беше уникален случай. От април Георгиева работи под ръководството на Дейвид Малпас, кандидат на Доналд Тръмп за позицията, който атакува политиката на банката за кредитирането за развиващите се страни. Говорител на Световната банка заяви, че институцията не коментира спекулации за служителите си.

Според Bloomberg, много правителства в ЕС смятат, че поне една от вакантните позиции трябва да бъде за жена за първи път и настояват за представителство на Източна Европа. Нейното евентуално назначаване ще даде на Франция и Германия, двете най-мощни държави в ЕС, повече свобода за действие, за да запълнят поне една от другите две вакантни позиции.

Също на срещата на върха в Сибиу европейските социалисти определиха испанския премиер Педро Санчес да води преговори от тяхно име след изборите, съобщи El Correo. Санчес е сред лидерите на групата след победата си на парламентарните избори през миналия месец.

Припомняме, че днес (15 май), от 22:00 часа водещите кандидати за поста председател на ЕК ще застанат в дебат един срещу друг. Става въпрос за Нико Куе – представител на Европейска левицa, кандидатът на Европейската зелена партия Ска Келер, Ян Захрадил от Алианс на европейските консерватори и реформисти в Европа, Маргрете Вестегер – представител на Алианса на либералите и демократите за Европa, Манфред Вебер от Европейска народна партия и кандидатът от Партията на европейските социалисти Франс Тимерманс. Основните теми, които ще бъдат дискутирани, са обединени в три основни модула: "Моята Европа: каква е ползата за мен?", "Околна среда" и "Нашите ценности и светът". Своеобразни домакини“на дебата ще бъдат трима журналисти, определени от Европейския съюз за радио и телевизия. Емили Тран Нгуен (France Televisions) и Маркус Прайс (ARD Germany) ще водят дебата на сцената в залата на Европейския парламент, а Анастина Хейкила (YLE Finland) ще допълва дискусията с мненията, споделени в социалните медии.

 

Източник:https://www.actualno.com/


99452