Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Крушението е пълно! ...
Крушението е пълно! Избори! Това е! (ОБНОВЕНО)

Крушението е пълно! Избори! Това е! (ОБНОВЕНО)Информационен сайт „ДНЕС“

  

С фрапантно зловещ спад на рейтингите започват годината българските политици (управляващи и опозиционни) и институции. Спад и упадък, тръгнали още от лятото на миналата година и ускорили се през есета. Истината за управленската катастрофа не може вече да се прикрива и дори близката до властта социологическа агенция "Алфа Рисърч" измерва скандални, но достатъчно красноречиви резултати.

Одобрението към правителството Борисов 3 е едва 17%, докато неодобрението достигна 45%! Унищожително! И безпрецедентно! Въпросът, който вероятно неистово ден и нощ оттук нататък ще си задава властта е, как и защо толкова много ни намрази народът, а пък ние толкова много направихме, за да живеят хората добре и щастливо?! И няма, и няма и да имат отговор, защото "добрият" и "щастлив" живот на хората е само в розовите сънища и фантазии на същата тази самозабравила се и отлепила отдавна от земята власт!

Подобни катастрофални данни имаше през 1997 година и техен адресант беше кабинетът на Жан Виденов. Народната нетърпимост преди 20 години логично доведе до свалянето му.

Случващото се в наши дни в никакъв случай не е изненада, то е логично следствие на бруталната действителност.

Правителствената гимнастика да се спаси мандата твърдо клони към крах. Лъвските скокове от скандал в скандал, безбройните лъжи измами на най-високо ниво, колосалните провали в сектор енергетика, сигурност, здравеопазване, правосъдие сгъстяват мъглата и правят вече дори и близкото бъдеще на Борисов 3 несигурно и илюзорно.

Въпросът при такъв очевидно катастрофален спад на доверие е – дали властта  ще избере да си отиде доброволно или всенародното недоволство ще я помете. Скоро при това.

Търпението на народа се изчерпа. Отдавна. Поредицата от протести в края на миналата година показаха, че повече така не може. Мрачната картинка е във всеки дом – високи сметки, студени стаи, скъпа храна и полупразен хладилник, ниски доходи. Безнадеждност! Това и накара хиляди да излязат на улицата и да поискат промяна. Българите се събудиха и показаха своята оценка на тези, които управляват държавата вече 10 години.

Тенденцията на неодобрение работата на правителство, институции и политиците от всички партии вървеше плавно надолу през цялата миналата година.

В началото на декември "Маркет Линкс" - агенцията на настоящата шефка на кабинета на министър председателя Румяна Бъчварова отчете, че 3/4 от българите са критично  недоволни от състоянието на държавата. Тогава социолозите пък припомниха, че такива резултати е имало през 2013 г. по време на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски.

За сравнение, през май миналата година недоволството на хората срещу управлението е било само 55%, а през ноември се покачва до цели  74%! 

Преди месец и половина и близо 80% от анкетираните твърдят, че имат основание за протести, които временно затихнаха преди да избухнат най-вероятно с нова сила. 

И как не – жизненият стандарт на  близо 3 млн. от българския народ е някъде около или малко над линията на бедността!

Недоволство, гняв и неудовлетвореност. С тези чувства изпратихме 2018-та. Логичен резултат от управлението ни – мислещо за себе си, оставило и държава и народ на произвола.

Управление, което не зачете народния глас. Заплю го. Власт не изпълнила  решенията на Националния референдум от 2016 г. И сега се чуди, както се казва от къде му идва жегата!

Спомняте ли си референдума!? 2,5 млн. казаха категорично „Да“ на зададените 3 въпроса (за мажоритарна избирателна система, за намаляване на субсидиите, за задължително гласуване). А спомняте ли си трите въпроса, премахнати брутално от КС по давление на политическата каста

И какво направиха политиците?

Нищо. Гласът на 2,5 млн българи беше потъпкан, волята незачетена.

Днес именно тези милиони българи си дават сметка, че хората, които облякоха с власт се провалиха тотално. ТЕ, отново си гласуваха тлъстата партийна  субсидия и с цената на всичко пак не допуснаха въвеждането на електронното гласуване.

Видяхме истинските им лица. Благодарение на „видимите им резултати“ виждаме и преценяваме колко струват и колко могат.

Протестите през последните месеци са ясен знак, че в България има непреодолимо, тежко напрежение, че хората няма и не могат повече да търпят, че животът на всички трябва да се подобри. Че повече  НЕ   м о ж е   ТАКА !

  • Къде тук е Бойко Борисов?

Сложил тройни розови очила, лъкатушещ сред собствените си политически руини, лидерът на ГЕРБ е видимо изчерпан, уморен, сякаш смачкан. Лъжите и сполучливият му досега Пиар вече не хващат дикиш. Сриващият му се персонален рейтинг гони вече неодобрението на собственото му правителство!

Изходът за Борисов - бързи избори... за бързо самосъхранение! 

Какво се случва с така наречената опозиция?

И нея – никой не я иска вече.

  • Одобрението към бившата червената приватизаторка и съпруга на мастит началник от монополния гигант "Лукойл" – Корнелия Нинова е критично ниско, едва 19%! На прага на евроизборите почти "самоубилата" се, но самонадеяна лидерка носи в ръце съвсем малка кошничка, в която ще се опита да събере плодовете на кухия си предизборен лозунг „Визия за България“ и „тайното“ си партньорство и слугинстване на ГЕРБ и лично на вожда Бойко Борисов...
  • А „патриотичният“ балон? Спука се позорно. Поредицата ужасяващи скандали, в които се омотаха партньорите на премиера отвращават хората. Най-силна е ерозията на доверието към лидерите на Обединените патриоти: Красимир Каракачанов губи седем пункта (от 23.4% на 16.3%), Валери Симеонов пада с шест пункта (от 11.1% на 5.1%), Волен Сидеров също остава със силно ограничена подкрепа от 4.9%! Срам.

Страшни цифри. Крах.

Не ви ли се иска да замахнем и да ги изритаме всички „уж“ патриоти, барабар с кирливите им ризи.

  • За Марешки няма какво нито да се говори, нито да се пише. Там всичко е ясно - донесете оковите...

Какво мислят хората за институциите?

Народът е казал – за мъртвия или добро, или нищо. При доверие в парламента – 8%!!!

Какъв е изводът и оттук накъде?

Кредитът на доверие отдавна е изчерпан. Напълно и докрай. Всичко в държавата е забатачено и обърнато с краката нагоре. Няма реформи. Смразяваща бедност. Безвремие! И управленско лицемерие. Изминалата година бе тъжна и много трагична. Стотици изгинаха по любимите на властта пътища. Стигнахме дъното и започнахме да копаем още по-надолу. Едва 22% процента смятат, че 2019-та ще бъде по-добра.

Всичко това е резултат от един неработещ, отдавна изгнил  модел, на управление. 

Ако миналото лято предсрочните избори бяха по-скоро екзотика, то в настоящия момент те са неизбежни. Въпросът е не дали, а кога? 

А какво ще направят Борисов и ГЕРБ? Май въпрос на време е да решат самите те за предсрочен вот, просто за да се опитат да спасят кожата... В този смисъл, а и с оглед на катастрофалния си рейтинг е логично да напират за по-ранна изборна дата, за да запазят и малкото, което им е останало...

Новата година дойде със сериозно поскъпване на живота. Предстои още. Това неминуемо вещае ескалация на народното недоволство. Ще се огледаме, ще бръкнем в празните си джобове и ще излезем пак на улицата.  И този път няма да си тръгнем... Тежки месеци ни чакат. И нас, и властта.

България съвсем ясно казва, че е време за промяна! Трябват нови политически лица, нови лидери. Нови избори!

Това е! Изходът е само един!

 

  

 

***


 Ð¨ÐµÑÑ‚вието завършва с опит за палеж на парламента

Жан-Виденовата зима.  10 януари - Шествието завършва с опит за палеж на парламента

 

***

Какви въпроси предложи екипът на Трифонов и кои отпадат след решението на КС (в наклонен шрифт)?

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?
3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?
5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?
6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

ВИДЕО >  История на Референдума

Слави Трифонов: Това вече не е демокрация. Произвол! Диктатура е! Бойко Борисов лъже и не за първи път! >> ВИЖТЕ видеото тук!

Невиждан крах вещае разпад и нови избори! Само 17% одобряват правителството, 8% - парламента. Срив при Борисов, спад в рейтинга на всички политици!

Социолозите от „Маркет Линкс”: 80% от хората подкрепят протестите, с 20% подкрепа, правителството се срива! България очаква предсрочни избори

Афис: Повече са желаещите оставката на правителството, отколкото привържениците му

Червен социолог >> Асланов: Животът, срещу който хората протестират, кара вече над 50% да са против кабинета Борисов 3

60 на сто от хората не подкрепят ГЕРБ, тя е ”по-мразената партия”

Стъкмистика* >> "Алфа рисърч": При избори днес ГЕРБ печели 22.2%, БСП - 19.7%, ДПС - 6.6%

Сринаха се лъжите на проправителствените говорители >> Само 22% от българите оптимисти за 2019г.!

Галъп: 70% от българите са готови за протест срещу властта!

Най-масовите протести в съвременната ни история

Дните, които промениха България

Хронология на убийството на един референдум - част 1

Хронология на убийството на един референдум - част 2

Хронология на убийството на един референдум - част 3

Хронология на убийството на един референдум - част 4

 

 

 

 

 

 

 

 

Жан-Виденовата зима

 


86406