Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Къде изчезнаха плико...
Къде изчезнаха пликовете за референдума? Колко бюлетини са били напечатани и колко плика са закупени?

Къде изчезнаха пликовете за референдума? Колко бюлетини са били напечатани и колко плика са закупени? "ДНЕС" внесе искане до МС по закона за достъп до обществена информацияДесетки сигнали за изборни нарушения във връзка с националния референдум, проведен в неделя се появиха тази седмица. На много места из страната в избирателните секции бюлетините и протоколите са били подменяни. В други населени места бюлетините направо са били захвърлени на боклука или "случайно забравени" без преди това вотът на гражданите да е регистриран.

Председатели на районни комисии сигнализираха и за това, че в деня преди изборите са получили по-малко пликове за референдума, отколкото бюлетини. Александрина Августинова, председател на комисия в село Трояново община Камено, обл. Бургас твърди, че е получила 620 бюлетини и само 500 плика.

Така, ако всички гласоподаватели са дали своя вот в деня да изборите 120 от тях са щели да бъдат невалидни. Именно невалидността на 13 000 бюлетините, пуснати без плик в урните дава основание на ЦИК да обяви референдума за неуспешен и той не може да бъде приет като закон.

Ако обаче в избирателните секции из цялата страна са били изпратени по-малко пликове, отколкото бюлетини, то това е груба форма на манипулации и саботаж на референдума.

Представителите на държавните институции не можаха да обяснят защо на изборите бюлетините за референдума изобщо трябваше да се слагат в плик. Те твърдят, че целта е да се защити тайната на вота. В същия ден се проведоха избори за президент, но тези бюлетини не се поставяха в отделен плик.

ТОВА НАВЕЖДА НА МИСЪЛТА, ЧЕ ИДЕЯТА ЗА ПОСТАВЯНЕТО В ПЛИК НА БЮЛЕТИНАТА ЗА РЕФЕРЕНДУМА Е САМО ЕДИН НАЧИН ЗА ОГРОМНА ФАЛШИФИКАЦИЯ НА РЕЗУЛТАТА. ЕТО ЗАЩО ГРАЖДАНСКО ДВИЖЕНИЕ "ДНЕС" ВНАСЯ ИСКАНЕ ДО ГЛАВНИЯ СЕКРЕТАР НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ПО ЗАКОНА ЗА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ КОЛКО БЮЛЕТИНИ ЗА РЕФЕРЕНДУМА СА БИЛИ НАПЕЧАТАНИ И КОЛКО ПЛИКА СА ЗАКУПЕНИ. ПО ТОЗИ НАЧИН ЩЕ СТАНЕ ЯСНО ДАЛИ ОЩЕ В САМОТО НАЧАЛО НЕ СА ПЛАНИРАНИ ИЗБОРНИ МАНИПУЛАЦИИ, КОИТО ДАВАТ ОСНОВАНИЕ СЕГА НА ЦИК ДА ОБЯВИ РЕФЕРЕНДУМА ЗА НЕУСПЕШЕН.

 


18888