Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Къде отива Пеевски?...
Къде отива Пеевски?

Къде отива Пеевски?Коментар на Свобода Лилиева 

Депутатът от ДПС Делян Пеевски продава 50% от медийната си империя. Това се казва в съобщение до медиите, с което се анонсира сделката. От него става ясно, че "Ню имидж България" придобива 50 на сто от капитала на "Телеграф Медиа" ЕООД, което издава вестниците "Телеграф", "Монитор", "Политика", "Меридиан мач" и великотърновския "Борба". Народният избраник е собственик на изданията от "Нова българска медийна група" (сега под шапката на "Телеграф медиа"). Неговата група притежава горепосочените 6 вестника и контролира почти 80% от разпространението на печатни издания.  Освен това депутатът си е купил (къде косвено, къде реално) сайтове като pik.com, Vsekiden.com, Bnews.bg, Monitor.bg,Inews и всичките му под-сайтчета, еcon.bg. Той е собственик и на Канал 3, бившата ТВ7. Сред радиата са Magic, The Voice, “Витоша”, “Веселина”.

"Ню имидж - България" е филиал на американската компания "Ню имидж" на Дейвид Варод, която през 2005 година приватизира държавната "Бояна филм".  Тогава компанията предложи цена от 12 223 937 лв. и инвестиции в размер на 30 510 948 лв. Още в началото обаче се породиха съмнения около сделката. Според запознати "Ню имидж - България" буквално е взела от държавата апетитната "Бояна филм" чрез серия от манипулации и измами.

Получили помощ от държавата в лицето на тогавашния зам.министър на културата Димитър Дерелиев (приятел на Вежди Рашидов, който няколко пъти често си сменяше мнението за Делян Пеевски - тук го наричаше "дете, което купува цяла България" , ту - дебел, грозен лайняр и изрод).

През годините обаче репутацията на "Ню имидж - България" се позачисти след, като докара у нас куп холивудски звезди като Брус Уилис, Силвестър Сталоун, Жан-Клод ван Дам и други. Факт е, че повече от десет години Дейвид Варод се бори за данъчни облекчения за кинобизнеса си у нас, а управляващите от ГЕРБ периодично му обещават такива. Първо през 2010 г. беше съобщено, че министерствата на икономиката и на културата подготвят законопроект, който обаче така и не видя бял свят. Пет години по-късно Варод получи същото обещание и от втория кабинет на Бойко Борисов, което отново не беше изпълнено. Разочарован през 2014 г. пред „Ню Йорк Таймс“ Дейвид Варод казва, че „корупцията изяжда страната“ Пред американския вестник той се оплаква от Българското правителство, включително от бюрокрацията, която по думите му затруднява изкарването на визи за пристигащи актьори и екипи при над тримесечен престой. 

Варод е работил с фалиралата КТБ, като компанията му е имала няколко милиона долара депозити в трезора, затворен през 2014 г. Не е ясно какво се е случило с тези средства на Варод и дали той ги е загубил.

Ето защо за много анализатори продажбата на Пеевските медии на отявления критик на ГЕРБ - Дейвид Варод породиха множество въпроси без отговор:

- ПЕЕВСКИ БЯГА ОТ БЪЛГАРИЯ. Депутатът от ДПС, (за когото се говори, че работи заедно с Борисов и Доган) управлява милиарди и има пръст в почти всички големи сделки у нас, е решил да зареже потъващия кораб. В последните близо 20 години той е взел от държавата толкова, колкото едва ли може да похарчи в десет живота. По всичко личи, че страната ни е на прага на пълна и категорична промяна на системата, а това би било крайно неизгодно за народния избраник. Ако най-накрая сделките му излязат на светло и той получи обвинения, може да загуби всичко постигнато до момента. Затова най-добрият начин за спасение е бягство. Междувременно не веднъж през последните години подобни слухове периодично излизаха на повърхността. Дори самият Борисов преди време заяви, че Пеевски вече не е в България. 

- ДПС СЕ ОТКАЗВА ОТ ГЕРБ. Ако Пеевски, виден представител на Ахмед Доган, се сдуши с евреина Дейвид Варод, който не е толкова доволен от работата на трите кабинета Борисов, то нищо чудно ДПС да са решили да се откажат от ГЕРБ. И Варод, и Доган/Пеевски са получили достатъчно облаги от Борисов и компания. Сега е време просто да им бият шута. Нищо чудно съвсем скоро да видим промяна в редакционната политика на бившите пеевски медии и те яростно да започнат да критикуват управлението, както са правили не веднъж.

- ДПС И ГЕРБ БИЯТ ШУТА НА ПЕЕВСКИ. Възможен е обаче и обратният сценарий – Доган и Борисов да са решили най-накрая да разкарат скандалния депутат. През последните почти 20 години името му непрекъснато е замесвано в огромни скандали. Той отърва кожата само благодарение на своите покровители, които без съмнение са прибирали и част от печалбите. Закръгленият депутат обаче може да се окаже пречка пред амбициите на Борисов към президентското кресло. Едва ли международните партньори могат да търпят още много от изцепките на Пеевски. 

- АМЕРИКАНЦИТЕ ЗАТВЪРЖДАВАТ ПОЗИЦИИТЕ СИ В БЪЛГАРИЯ. Икономическата война, която се води между САЩ и Русия може да помете и България. Страната ни е буквално на кръстопът между двете големи сили и като партньор се явява вкусна хапка. Борисов обаче сякаш е загубил почва под краката си и се опитва да играе и с двете страни. За негово най-голямо съжаление обаче това не се получава и той непрекъснато получава удари от Изток и от Запад. Купувайки медийната империя на Пеевски, американците купуват огромен източник на влияние върху българското общество. С други думи - българите ще вярват, на това, което те им кажат.

Каквато й да е причината депутатът от ДПС да продаде част от империята си, то едва ли зад сделката седят чисти финансови интереси. В най-скоро време ще стане ясно накъде ще наклонят везните и как тази промяна ще се отрази върху българския икономически и политически живот.

А дотогава... дотогава може само да включим телевизора, да си купим вестника и да поплачем над тъжната реалност, която ни заобикаля. 

**************************************************************************************

Точно в деня на продажбата доклад на "Репортери без граници" показа, че от всички страни в ЕС в България медиите са най-малко свободни. По този показател страната ни е по-зле дори от Западните Балкани.

Сред 180 –те държави включени в Световния индекс за свобода на словото, България се намира на 111- то място – между Боливия и Централноафриканската република. Частта в доклада, посветена на България е озаглавена „Непрозрачни и корумпирани”. В него се посочва, че правителството подкупва медии със средства от фондовете на ЕС, за да не го критикуват в материалите си или изцяло да се въздържат от отразяването на определени проблеми. Заради увеличилите се заплахи и нападения срещу журналисти докладът отчита, че да си журналист в България е опасно.

Любопитното обаче е друго. Кратка справка сочи как страната ни се е движела надолу по този индекс по време на трите управления на ГЕРБ.

2002 г. - 38 място

2003 г. – 35 място

2004 г. – 36 място

2005 г. – 48 място

2006 г. – 36 място

2007 г. – 51 място

2008 г. – 59 място

2009 г. – 68 място

2010 г. – 71 място

2011-2012 г. – 80 място

2013 г. - 87 място

2014 г. - 106 място

2015 г. - 113 място

2016 г. - 109 място

2017 г. - 111 място

а 2018 г. - ?

Ето на това му се вика катастрофална, убийствена цензура и автоцензура, насърчавана и развивана основно при трите мандата от управлението на ГЕРБ.

 

Вижте и други материали по темата:

БЪЛГАРИЯ – БЕДНА, ОПУСТЯВАЩА И ЗАСТАРЯВАЩА

Лансират легендата за ”международния лидер” Борисов, за да прикрият кражбата на оръжейния бизнес

Борисов: Пеевски напуска страната, вече няма да е дъвка

"Ню Йорк таймс" хвали Ави Лернър и Варод

Без данъчни облекчения ще закрия "Ню Бояна Филм"

Вежди Рашидов – кандидат за титлата Приятел на истината – номер 1

Медийната група на депутата от ДПС Делян Пеевски (кратка история)

Ню имидж–България стана собственик на "Бояна филм"

Бившият културен министър Рашидов към медиите: Всички се продадохте на един дебел грозен лайнар, да му е.а пу.ката майна (аудио)

Рашидов: Пеевски е дете, което купува цяла България

Пеевски продава медийната си империя

Ню имидж–България стана собственик на "Бояна филм"

 60929