Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Къде са те, държавни...
Къде са те, държавниците...? Къде са те..., днешните политици!?

Къде са те, държавниците...? Къде са те..., днешните политици!?Коментар на Миролюб Борисов 

На 30 януари, точно преди 124 години е родена една от най-великите личности на новата българска история – цар Борис III, известен още с прозвището Царя-Обединител, заради връщането на българските земи в Южна Добруджа, Вардарска Македония и Беломорска Тракия.

На 31 януари, преди 164 години  е роден пък Стефан Стамболов, за когото колкото и противоречиви оценки да има, едно е неоспоримо. По времето, когато е министър-председател на България (1887–1894 г.) той очертава пътя на нейното модерно европейско развитие. Затова и не случайно френският вестник „Фигаро” от това време пише: „Стамболов е олицетворение на българската енергия.” 

„Енергия“, която днес не живее, няма я сред родните политици. Изсмукана и погубена е. Няма нито мисъл, нито действия от тяхна страна, които да са  насочени към просперитета на държавата.

Годишнините от рождението на тези велики българи по принцип трябва да са едни от най-значимите и тържествени дати в календара на България. Уви, това не е така!

За Цар Борис III никой не каза и дума, а Стамболов мина покрай потока от новини за словоблудствата на премиера Борисов, безсилието на МВР и съдебната власт и да не забравим - Истанбулската конвенция.

За Стефан Стамболов от кумова срама бе спретната кратка церемонийка, на която вицепрезидентът Илияна Йотова се изпъчи да изрецитира няколко емблематични реплики и да посочи, че „днес България изпитва остър дефицит на силни хора (все едно тя е 1 от тях...!), които могат да отстояват своите идеи, да се борят за страната си и за националното…“.

С последното ще се съгласим!

Дефицитът е остър, защото къде са те, държавниците? Къде сте вие, (НЕ)уважаеми днешни политици?

Къде е работата ви в полза на  България? Къде е мисълта ви за националния просперитет и благо...? Къде са?

Няма ги!

Мисълта днес ви  е насочена само към личното облагодетелстване, слугуване на силните на деня и рушене на последните устои на държавността!

Ако си припомним една от мислите на Цар Борис III: "Министрите ми са англофили, генералите - германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил", ще видим изключителни прилики със съвременна България. С едно малко, но пагубно различие! Няма го държавникът-българофил.

Няма нито един политик, който да извежда националните интереси на първо място и да се бори за тях с всички сили.

Няма нито един политик, който да има визия за развитието на страната, която твърдо да отстоява!

Няма!

Няма държавници като Стамболов, които да поставят българските интереси на преден план, рискувайки всичко. Живота си дори!

Всъщност това, че в нашата България има псевдополитици, но не и държавници, е факт не от днес!

Това обобщава и основният проблем при сформирането на т.нар българска политическа класа след началото на демократичните промени в България -проблемът с алчността, арогантността, лицемерието и безхаберието им. Проблемът с личната изгода, с келепира! Който всъщност е на първо място!

За съжаление през всичките години от началото на т.нар. демократични промени на всички нива от общественото ни устройство, политиците доказаха, че всичко това е така болезнена, тежка, обидна истина  е , доказаха ,че те като  съвременна политическа класа и  т.нар. неин елит се интересуват  само и единствено от себе си и само и единствено от  собственото си благополучие, а народа..., клетия народ - както се казва псетата го яли и затова и само по избори се сещат за нас.

Целият този  модел на поведение показва  егоизма и себедостатъчността на българската политическа класа. А моделът на новия уж модерен български   политик е на една крачка от този на модерния престъпник...?!

И къде остана тогава идеалът за държавника, който по ред причини си остава само идеал?  Кой следва примера на личности като Цар Борис III и Стефан Стамболов?

Защото у нас политикът непрекъснато се противопоставя на държавника? Защото у нас  образът на политика е най-вече отрицателен, а този на държавника представлява трудноосъществим идеал? Защо?

Защо между „обичам родината си, мразя държавата си” и „българският народ да си смени чипа” разлика няма. И всичко това се случи благодарение на политиците, които бавно и постепенно ни накараха да мразим държавата си.

Във всичките си действия държавниците се ръководят преди всичко и най-вече от националния интерес, и когато това е така, то се усеща от гражданите дори и инстинктивно.

Държавниците разполагат и се ползват с голямо обществено одобрение и доверие, защото доказват непрекъснато с действията си, че работят не за някакъв моментен частен интерес, а в полза и в интерес на цялото общество.

Държавническото поведение изисква компромиси, но не с националния, а с частния интерес.

Уви, днешните политици не са държавници и ние, българите не виждаме в действията им любов към родината. Затова непрекъснато търсим алтернатива.

Българските политици и управляващи и опозиция  са превърнали вътрешните дела на държавата в зона подчинена на техния частно-партиен интерес, а пък външните дела са отстъпили с облекчение на други сили, разпореждащи се с тях по свое усмотрение. Така днес „политик” се превърна в антипод на „държавник”. Превърна се в мръсна дума!

Това е и категорично доказателство за дълбоки вътрешни противоречия и нестабилност, за неуредени отношения в обществото, за натрупано огромно  разочарование и недоверие.

И ето затова изходът е само един – смяна на поведенческия модел на българските политици. Смяна на цялата политическа класа воглаве с нейните главатари. Смяна, пълна, а не подмяна! Затова от години призовава и работи и Слави Трифонов! Последователно се бори заедно с 3,5 млн. българи, участвали на референдума и категорично заявили волята си за промяна на системата!

За да се случи това, приятели, трябва да наложим смяна на елитите. Смяна на всички тези, които тикнаха България към национална катастрофа, бедност, кражби и корупция! Разсипаха я. И затова е време да изметем всички псевдополитици и да извоюваме нашата България, в която отново ще работят държавници като Цар Борис III и Стефан Стамболов!

И да бъдем единни, истински родолюбци и достойни българи!

 

Вижте и други материали по темата:

Велики български политици: Стефан Стамболов – Един политик за пример!

„ДНЕС” - основен партньор на подписката за референдум на „Шоуто на Слави”

Има ли надежда за младите в България, или интересът на властта е да ги няма в родината?

Защо Слави говори със студентите?

ПОЗОР И ГАВРА С ГЛАСОВЕТЕ НА 700 ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ!

Добър вечер, уважаеми зрители. Спите ли?

Кой се страхува от Слави Трифонов?!

Страхливото мълчание на политиците и медиите... За статуквото, очакванията на хората и възхода на Слави Трифонов

Милиони българи в чужбина плакаха със Слави

Митинг-концертът събра стотици хиляди на Орлов мост