Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Къде са ви дебатите,...
Къде са ви дебатите, уважаеми политици?

Къде са ви дебатите, уважаеми политици?Коментар на Десислава Любенова

 

Политическа зима скова България – студ, мраз, сякаш животът е спрял. Държавата се клатушка между победите на Григор Димитров, скандалите около европейските пари за образование и пускането на свобода на Ценко Чоков. По нищо не личи, че след малко повече от месец ще има избори. И то не какви, а парламентарни, от които зависи бъдещето на страната. Политиците обаче се скриха в миши дупки. Излязоха с по една безмозъчна предизборна програма на надути балони от лъжи и толкоз. ГЕРБ обещават 2 бона заплата, БСП – безплатно здравеопазване, Патриотите – само българите в България и т.н. Не това ме притеснява обаче, въпреки че и то си е за притеснение. Липсва ми дебатът, сблъсъците, коментарите. Същото се случи и на президентските избори – кандидатите отказаха да говорят пред народа – дали от страх, че ще кажат някаква всемирна глупост или бяха сигурни, че победата им е предрешена. Та и сега така. Забелязвате ли, че по телевизиите едва, едва се прокрадва някой политик тук-там за цвят. Рядко се изправят един срещу друг сини и червени. Не оборват обещанията си, не ги защитават, не спорят. Правят си задочни престтрелки ,обиждат се ,но в пряк сблъсък-не влизат.

Като се замисли човек , какво пък да защитават. Какво да отстояват . За какво да спорят. Освен ,че безсмислено за N-ти път трошат народна пара...!Единственият въпрос, който трябва да се дебатира преди 26 март е ще се съобразят ли с решенията на референдума или не?  Това и само това..., след като в миналия парламент се размотаваха умишлено дълго и се подиграха с волята ни без да направят и грам усилия да приемат правилата на мажоритарната система! Та основната, най-важна работа на следващия парламент е да се приемат и облекат в закон искането на 3 млн. българи и да направят гласуването задължително по мажоритарната система, а субсидията 1 лев. След като се съобразят тези решения – да се саморазпуснат и точка. На следващите избори по новите правила ще дебатираме колко трябва да е заплатата, колко пенсията и България само за Българи ли да е.

Днес бъдещите ни управници допускат една основна грешка – мълчат. Мълчат за референдума като риби.Така мълчаха и преди 6 ноември, но българският народ излезе, за да гласува на референдума. Гласувахме масово. Никой не очакваше, че най-накрая ние, суверенът ще потърсим правата си. Избирателната активност беше умопомрачителна. А след това започнаха обясненията. И Борисов, и Корнелия, и Радан, и Местан, и Валери от Бургас виеха жално като бездомни кучета защо близо 1 година не са дебатирали по въпросите на референдума. Факт! Те пренебрегнаха народното допитване с наглостта на всевластни господари. Уви, това отношение им изигра лоша шега. 3,5 млн. българи гласуваха, над 2,5 казаха ДА и на трите въпроса. Сега повтарят същата грешка – мълчат оглушително като в пустош. Нима всичките тези кандидат-депутати на всичките тези стари партии забравиха, че ако до две седмици след началото на работата на парламента не започнат работа по изпълнението на исканията на хората, то ще се срещнат с народния гняв? Нима забравиха или пак се  правят на глухи и неми?! Слави Трифонов ясно заяви, че ако в срок от 14 дни новите  народни избраници не започнат работа по референдума, той отива на жълтите павета. Слави няма да е сам. Той ще е един от многото, които ще отидем да искаме сметка и отговор на нашите искания... Искания, които не подлежат на дебат, а са само за изпълнение! И то сега тази пролет, април, а не някога в неясното бъдеще...!

Затова, НЕУВАЖАЕМИ политици, след като проспахте миналото народно  събрание сега е времето да говорите. Да говорите с народа си за референдума. Ние това искаме от вас. Не си мислете, че ние още спим. Българите отдавна сме будни и ви даваме последен шанс. Ако пропилеете и него, то най-добре още отсега си запазете топло място в... местното  бюро по труда...